גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסדי עתק למשקיעים: כך קרסה חברת החדשות הלוהטת בארה"ב

חברת התקשורת וייס הגישה בקשה לצ'פטר 11 עם נכסים והתחייבויות של בין 500 מיליון למיליארד דולר ● דווקא בשיא כוחה, תחקיר של ה"ניו יורק טיימס" חשף האשמות חמורות בגין הטרדה מינית וסביבת עבודה רעילה בחברה ● מה עומד מאחורי הנפילה, ומה מעיד המקרה על תעשיית הניו־מדיה כולה?

משרדי וייס מדיה בלוס אנג'לס / צילום: Associated Press, Jae C. Hong
משרדי וייס מדיה בלוס אנג'לס / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

חברת התקשורת האמריקאית, וייס מדיה (Vice Media), שבשנת 2017 הוערכה ב־5.7 מיליארד דולר, קורסת.

החברה הגישה אתמול (ב') בקשה לצ'פטר 11 (בקשה להגנה מפני הליכי פירוק חברה על־ידי נושים) לקראת עסקת מכירה, כשהיא מציגה נכסים והתחייבויות בטווח של 500 מיליון דולר עד מיליארד דולר.

שני הגופים האלו היו הבטחה גדולה בתחום החדשות. מה הוביל לקריסתם?
חוזר להייטק: התפקיד החדש של נפתלי בנט
פעמיים רמי לוי: מככב בהטבות מועדוני הצרכנות ומתחזק באונליין 

החברה הוקמה לפני כמעט שלושה עשורים ונמנתה עם שורת חברות המדיה הדיגיטלית הלוהטות בתעשייה, עם נכסים כמו האתרים וייס ניוז, וייס טי.וי, Refinery29 ו־Motherboard. דוח של "וול סטריט ג'ורנל" העריך את שווי החברה הנוכחי ב־400 מיליון דולר.

קבוצת המלווים של וייס, אשר כוללת את חברת ההשקעות פורטרס (Fortress Investment Group) ואת חברת ניהול קרנות הגידור Soros Fund Management, עומדת בראש רשימת הרוכשים הפוטנציאליים. הקבוצה הגישה הצעה בסך 225 מיליון דולר, שתכוסה על־ידי ההלוואות הקיימות שלה לחברה. וייס הודיעה כי היא מסכימה למכור לקבוצת המלווים, בכפוף לתנאי שתישאר פתוחה להצעות גבוהות יותר מגורמים אחרים, אם יבואו.

החברה הצהירה כי עסקת מכירה תשמור על "העיתונות האותנטית ויצירת תוכן שהופכת את וייס למותג כה מהימן עבור צעירים". בינתיים, המלווים הבטיחו 20 מיליון דולר כדי לשמור על החברה בחיים בתקופה הקרובה, ואם לא תעלה הצעה טובה יותר, הם ישלימו את הרכישה. 

הבקשה להגנה חושפת עד כמה חברות ומשקיעים תלו את תקוותיהם במסלול הצמיחה של חברת התקשורת. בין המפסידים הגדולים היא ענקית הפרייבט אקוויטי TPG, שהשקיעה בווייס כ־400 מיליון דולר ב־2017, וג'יימס מרדוק, שהשקיע באמצעות חברת ההחזקות שלו לופה סיסטמס. שנתיים קודם לכן, ב־2015, דיסני הזרימה 400 מיליון דולר לחברה ורכשה בעלות נוספת על מניות. שווי ההשקעות הללו ירד משמעותית והביא את דיסני להפסדים שעלו על 500 מיליון דולר. רק ב־2019 קיבלה וייס הלוואה מפורטרס וניהול קרנות הגידור סורוס על סך 250 מיליון דולר, אך לא הצליחה לעמוד בהתחייבויותיה, ומזה מספר חודשים שהיא נמצאת בחדלות פירעון על הלוואה זו.

שבחים רבים לצד האשמות חמורות

מזה כמה שנים, וייס מתקשה להבטיח צמיחה, וכבר הספיקה לנהל מספר תהליכי מכירה עם כמה בנקים, שאף אחד מהם לא מומש. בשלב זה החלומות שהיו פעם נמחקו. השקעות מצדן של ענקיות תקשורת כמו דיסני ומשקיעים פיננסיים ממולחים כמו TPG הופכות כעת לחסרות ערך ויהפכו את וייס לאחד ההימורים הרעים הבולטים בתעשיית המדיה.

בחורף האחרון התנהל תהליך המכירה האחרון של החברה ומשך את תשומת־ליבם של כמה מחזרים פוטנציאליים. אנטנה (Antenna Group), חברת מדיה יוונית שעשתה עסקים עם וייס בעבר, הביעה עניין ברכישתה, אך גם העסקה הזו מעולם לא יצאה לפועל. מנכ"לית החברה, ננסי דובוק, עזבה בפברואר והותירה את וייס ללא קונה באופק.

עד לא מזמן חוותה וייס צמיחה יוצאת דופן. כמי שהחלה את דרכה ב־1994 כמגזין פאנק חינמי במונטריאול, בניהולם של שיין סמית', סורוש אלווי וגווין מקינס, הפכה וייס במהלך השנים לחברה מבוססת העוסקת בחדשות, הפקת סרטים וטלוויזיה. החברה מנהלת מעל 3,000 עובדים, יותר מתריסר אתרי אינטרנט, שתי תוכניות ב־HBO, משרד פרסום, אולפן סרטים, חברת תקליטים ובר בלונדון.

לפי CB Insights, בשיאה הפכה וייס לחברה הפרטית העשירית בשווי הערך באמריקה, וב-2016 הצהיר סמית' בפני ה"וול סטריט ג'ורנל" כי עד סוף העשור וייס עשויה לעמוד על שווי של 50 מיליארד דולר.

מאז הקמת החברה, הספיק סמית', המייסד השותף, להפוך לשם נרדף לעיתונות ה"גונזו" (עיתונות המאופיינת בסגנון כתיבה חופשי שמעמיד את האובייקטיביות בספק), ולנהל מערכת גדושה בהאשמות על הטרדה מינית, כך לפי תחקיר ה"ניו יורק טיימס".

שיין סמית', מייסד וייס מדיה / צילום: Associated Press, John Minchillo

ב-2017, כאשר וייס הייתה בשיאה, חשף התחקיר האשמות בגין הטרדה מינית וסביבת עבודה רעילה בחברה. לפי התחקיר, שלוש עובדות הגיעו להסדרים לאחר שהעלו האשמות על הטרדה מינית, שבאחת מהן היה מעורב נשיא החברה. בחדשות NBC דווח כי מייסדי וייס הודו כי "כשלו כחברה ליצור מקום עבודה בטוח ומכיל שבו כולם, במיוחד נשים, יוכלו להרגיש שמכבדים אותם ולשגשג".

אומנם התוכן של וייס זכה לשבחים רבים, ביניהם פרס פוליצר לעיתונות אודיו בשנת 2020, אך נראה כי השלב הנוכחי מהווה פרק נוסף במסע מטלטל וארוך, שכלל גם לא מעט נפילות.

המקרה של וייס מעיד על הבעיות בתעשייה כולה

לאורך השנים גייסה וייס הון הרבה בזכות יכולתה להגיע לדור הצעיר, שהיה רעב לאלטרנטיבה לפלטפורמות המסורתיות. בניגוד למתחרות, החברה סיפקה תוכן ממנו נעדרו גינוני תקשורת המיינסטרים. אך ההצלחה החלה להתפורר כאשר האתגרים הגלומים בנוף הפרסום הדיגיטלי הדביקו.

כמו חברות נוספות בתעשיית הניו־מדיה, דוגמת באזפיד (BuzzFeed) ו-ווקס (Vox Media), וייס והמשקיעים שלה הימרו על כוחן הגובר של רשתות מדיה חברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם, בציפייה שאלה יספקו קהל רחב של קוראים צעירים. ואכן הקוראים הגיעו לאתרים, אך חברות ניו־מדיה התקשו לתרגם אותם לרווחים, ומרבית תקציבי הפרסום הלכו לפלטפורמות הטכנולוגיות הגדולות. רק בחודש שעבר סגרה באזפיד את חטיבת החדשות עטורת הפרסים שלה (ביניהם פרס פוליצר), והצהירה כי תבצע פיטורים משמעותיים נוספים ברחבי החברה.

"עכשיו אנו יודעים שמותג הקשור לרשתות חברתיות בגלל הצמיחה והקהל שלו בלבד אינו בר־קיימא", אמרה ס. מיטרה קליטה, המייסדת והמוציאה לאור של Epicenter-NYC, חברת עיתונות קהילתית שבסיסה בקווינס ל"ניו יורק טיימס".

הצעד האחרון של וייס, פעם יקירת הניו־מדיה, מסכם ירידה של שנים בחברה, אך גם שופך אור על הבעיות העומדות בפני התעשייה.

עוד כתבות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דירוג האשראי של ישראל עומד שוב למבחן ובינתיים עלויות הגיוס מטפסות

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש מרץ, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק הדין של בית המשפט העליון שמצמצם את הגדרת הידועים בציבור

העליון דן בשאלה מתי זוג יחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא לא מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"