גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המזון מהיר, הצמיחה עוד יותר: הפוטנציאל האדיר של שוק הפאסט פוד

מניות חברות המזון המהיר האמריקאיות נוסקות לגבהים חדשים - ככל שהאינפלציה משתוללת ומאלצת את קהל הסועדים להסתפק במסעדות זולות יותר מאלה שאליהן התרגלו בימים רגילים ● בהתאם לכך, גם ההזדמנויות למשקיעים בענף המזון המהיר הולכות ומתרבות

סניף KFC של Yum! Brands במיאמי / צילום: Associated Press, Wilfredo Lee
סניף KFC של Yum! Brands במיאמי / צילום: Associated Press, Wilfredo Lee

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמילי אופיס

אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

במתכון הפעילות של חברות המזון המהיר המצליחות בעולם יש מרכיב יוצא דופן, והוא נקרא "חדשנות". 

כך קרה גם בשנת 1952, כאשר סוכן מכירות של מכונות מילקשייק, בשם ריי קרוק, נכנס לדוכן המבורגרים בסן ברנרדינו, קליפורניה, במטרה לשכנע את שני האחים שניהלו את המקום לקנות את המכונה שלו, וקנה בסופו של דבר את המסעדה. 

הסיפור מאחורי קרן הנדל"ן שהבטיחה תשואה פנטסטית למשקיעים והגיעה לסף קריסה השבוע 
הדולר מתחזק ביותר מ-1.5% ושולח את השקל לשפל חדש 

החשיבה וההתנהלות החדשנית ויוצאת הדופן שאותם זיהה קוק מיד כשנכנס למסעדת מקדונלד'ס הפילו אותו מהרגליים. הוא הבין שההמבורגר לא היה באמת המוצר שאנשים קונים שם; מקדונלד'ס היה המוצר. 

ההצלחה פורצת הדרך של מקדונלד'ס , ש-36 אלף הסניפים שלה ממוקמים כיום בכ-120 מדינות ברחבי העולם, טמונה בין היתר במודל העסקי החדשני שלה - מחירים נמוכים ונגישים במיוחד, שתמכו בחשיפה של המסעדות לכל אדם בכל מקום.

גורם נוסף הוא שיטת הזכיינות שלה - מודל חכם המספק לחברה אחוזים יפים מההצלחות, בהפחתת סיכון.

תשע שנים לאחר שקוק רכש זיכיון בלעדי להפעלת מסעדות הרשת ברחבי ארצות-הברית, הוא רכש את זכויות התמלוגים של האחים מקדונלד ויצא לדרך עצמאית עם חברת מקדונלד'ס סיסטם קופוריישן.

תוך שנים ספורות הוא הפך את מקדונלד'ס לאימפריית רשת המזון המהיר הגדולה בעולם.

הצמיחה האדירה של חברות הפאסט פוד

האינפלציה בארה"ב, המחייבת צרכנים לחשב את ההוצאות שלהם מחדש, משנה את חוקי המשחק בתעשיית המזון והמסעדות, ומנתבת אל מסעדות המזון המהיר לקוחות נוספים, אשר לרוב מעדיפים מסעדות יקרות יותר.

חברות הפאסט פוד הנסחרות מרוויחות מכך, וכך גם המשקיעים בהן. 

הרבה מעבר להשלכות האינפלציה, תעשיית המזון המהיר חווה התרחבות משמעותית בעשורים האחרונים ככל שהיא מבססת תפיסות חדשניות ומודלים עסקיים מתקדמים, כגון זכיינות, המהווה זרז מהותי לצמיחה מהירה ונרחבת.

מחקר שוק שפורסם באפריל השנה על-ידי Custom Market Insights, אמד את שווי שוק המזון המהיר בארה"ב בכ-270 מיליארד דולר בשנת 2022, ומעריך כי הוא צפוי להגיע ל-294 מיליארד דולר השנה (2023) ולכ-454 מיליארד דולר עד שנת 2030. 

 

שחקני השוק המרכזיים הרשומים בדוח של החברה - בזכות המכירות, ההכנסות והאסטרטגיות שלהם - הם מקדונלד'ס, מותגי Yum! (טאקו בל, KFC ופיצה האט), סאבוויי, וונדי'ס, ברגר קינג, סטארבקס, דומינו'ס פיצה ונוספים.

בין הגורמים העיקריים התומכים בצמיחה הפנומנלית של חברות המזון המהיר ניתן למנות כמה חזקים במיוחד: מוטיב האג'יליות - יכולת ההתאמה המהירה שלהן לטרנדים ולהעדפות צרכנים משתנות; התקדמות טכנולוגית - הטמעת טכנולוגיה מתקדמת כגון עמדות דיגיטליות להזמנה מהירה בסניפים, שירות משלוחים מקוון ועוד.

דגש נוסף הוא על בטיחות והיגיינה - רשתות המזון המהיר הטמיעו בשנים האחרונות אמצעי בטיחות והיגיינה מוגברים על-מנת להבטיח את בטיחות לקוחותיהם ועובדיהם.

שוק המזון המהיר הוא דינמי, וחברות חייבות להיות זריזות כדי להצליח בשוק תחרותי זה.

מקדונלד'ס הונפקה לראשונה בנאסד"ק ב-1965 בהשקעה ראשונית של 100 מניות תמורת 2,250 דולר, שהתרחבו ל-74,360 מניות באמצעות פיצול מניות ודיבידנדים בלבד.

החברה רשמה תשואות חזקות לבעלי מניות לטווח הארוך - חמישה עשורים לאחר מכן, בשנת 2015, המניות הללו היו כבר שוות 8.8 מיליון דולר.

11 שנים לאחר הפריצה הגדולה של מקדונלד'ס לנאסד"ק, ב-1976, יצאה רשת מסעדות המזון המהיר, וונדי'ס  (Wendy's) אף היא להנפקה ראשונה לציבור, עם הנפקה של מיליון מניות רגילות בשווי של 28 דולר למניה.

עד סוף השנה הבינו בעלי המניות שהכסף שלהם מניע צמיחה, כאשר וונדי'ס פתחה את החנות ה-500 שלה. ההתרחבות המהירה של הרשת נתמכה בין היתר על-ידי מסע הפרסום הלאומי הראשון של וונדי'ס ב-1977.

ברגר קינג החלה להיסחר בבורסת ניו יורק ב-18 במאי 2006. מכירת המניות הניבה הכנסות של 425 מיליון דולר - ההנפקה הגדולה ביותר של רשת מסעדות בארה"ב.

מניות ותעודות סל שכדאי לשים אליהן לב

McDonald’s Corporation (MCD) - מניות רשת המזון המהיר העולמית מקדונלד'ס כבשו לאחרונה שיא חדש עם הזינוק במכירות כתוצאה מהאינפלציה והעליה בביקוש, וטיפסו למחיר של כמעט 300 דולר למניה.

רווחיות החברה קוטפת גם כן שיאים חדשים. המכירות של מקדונלד'ס בארה"ב ובמדינות נוספות עלו ב-13% ברבעון הראשון של 2023, לעומת אשתקד, ומיקמו את הרשת שוב כמובילה ברשתות המזון המהיר.

מניות מקדונלד'ס מוערכות כיום ביותר מפי תשעה מהמכירות השנתיות - שיא חדש למניה, אשר מחירה גבוה בהרבה מהערכת השווי של רוב רשתות המזון מהיר.

אצל דומינו'ס פיצה , לדוגמה, הערכת השווי של החברה היא פי 2.5 בערך מהמכירות.

Yum! Brands  - חברת !YUM יחד עם החברות הבנות שלה KFC, טאקו בל, פיצה האט ו-Habit Burger Grill, מפתחת ומפעילה זכיינות לכ-55 אלף מסעדות מזון מהיר ב-155 מדינות וטריטוריות ברחבי העולם.

החברה, הנסחרת בבורסת ניו יורק, מעסיקה כ-36 אלף עובדים, והיא רשמה ב-12 החודשים שעד מאי 2023 הכנסות של כ-6.9 מיליארד דולר עם שולי רווח של 17.7%.

מניית YUM מספקת כיום תשואת דיבידנד של 1.8%, ואנליסטים צופים כי הרווח המתואם יגיע ל-5.114 דולר למניה בשנת הכספים הנוכחית.

Wendy’s - ווונדי'ס (WEN) היא רשת ההמבורגרים השלישית בגודלה בעולם אחרי ברגר קינג ומקדונלד'ס. ב-24 באפריל 2008 הודיעה החברה על מיזוג עם Triarc Companies Inc, החברה-האם של Arby's, וכיום יש לחברה שלושה מגזרים: Wendy’s U.S, Wendy’s International ו-Global Real Estate & Development.

חברת וונדי'ס יחד עם החברות-הבנות שלה פועלת כחברת מסעדות בשירות מהיר בארצות-הברית וברחבי העולם. החברה נסחרת בנאסד"ק ומפעילה כ-5,895 מסעדות בארצות-הברית, חלקן בהפעלת החברה והיתר במודל זכיינות.

משקיעים המעוניינים לממש את פוטנציאל האפסייד ארוך-הטווח של ענף המזון יכולים לשקול השקעה בקרנות נסחרות בבורסה (ETF) המתמקדות בתעשייה זו.

נכון להיום, יש תעודת סל אחת בלבד המתמקדת בתחום המסעדות והמזון בלבד.

AdvisorShares Restaurant ETF - תעודת סל שהושקה בשנת 2021, עם טיקר יצירתי (EATZ) המעיד על תוכנה.

זו תעודת הסל היחידה המתמקדת אך ורק בהשקעות בתעשיית המסעדנות והמזון, והחזקותיה כוללות מסעדות, ברים, פאבים, מזון מהיר, מתקני אוכל לקחת ושירותי קייטרינג לאוכל.

נכון לאפריל החזיקה תעודת הסל 25 מניות של מסעדות, ביניהן !YUM, ווונדי'ס ומקדונלד'ס.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"