גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גולדמן זאקס הימרה נגדה: עכשיו היא מזנקת עקב השקעה במתחרה של OpenAI

לארי אליסון עושה ״מעשה מיקרוסופט״ - אורקל משקיעה בחברת הבינה המלאכותית קוהיר ומטמיעה את המודלים שלה לשירותי ענן שהיא מספקת ללקוחותיה ● לאחר דוחות חיוביים, המנייה מזנקת ב-15%, אחרי שנה קשה בה פיטרה אלפי עובדים ● ומי הישראלי שעומד מאחורי עסקת הבינה המלאכותית?

לארי אליסון, מייסד-שותף, תאגיד ''אורקל'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילומים: shutterstock
לארי אליסון, מייסד-שותף, תאגיד ''אורקל'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילומים: shutterstock

אורקל נחשבה לאחת הנפגעות המדוברות ביותר במשבר ההייטק בארה״ב - הצמצום בהוצאות של ארגונים וחברות הביא אותה, כמו גם את מתחרותיה בתחום כמו סיילספורס - לפטר מאות עובדים שעבדו על מוצרים שפנו למנהלי שיווק וגיוס עובדים. לאחרונה אף החליטה לפטר 3,000 מתוך 28,000 עובדים מחטיבת סרנר, שמספקת שירותי תוכנה למערכת הבריאות האמריקאית, לאחר שרכשה אותה בשנה שעברה ב- 28 מיליארד דולר.

חברת החשמל: התשתית למחשב העל של אנבידיה תהיה מוכנה בזמן
אג"ח או מניות? בכירי שוק ההון ממליצים איפה לשים את הכסף

כעת, הצבע חוזר ללחיי המשקיעים בענקית התוכנה של לארי אליסון, לאחר שבתוך שלושה ימים, זינק מחיר המנייה של אורקל ב-15% - תוספת של 45 מיליארד דולר לשווי החברה, שעומד כיום על 330 מיליארד דולר.

הזינוק במניה הפך את מנכ״ל החברה, לארי אליסון, לאיש הרביעי בעושרו בעולם, כשהוא עוקף את ביל גייטס. הונו של אליסון מוערך בכ- 130 מיליארד דולר, בעוד גייטס שווה ״רק״ 129 מיליארד.

נראה שבדומה לענקיות טכנולוגיה אחרות - גם עבור אורקל הפכה הבינה המלאכותית היוצרת לחבל ההצלה שטרף את כל הקלפים. שורה של הכרזות מהשבוע החולף העמידו אותה בשורה אחת אל מול ענקיות גדולות ממנה כמו מיקרוסופט וגוגל, ביכולת להניע את גלגלי מהפכת הבינה המלאכותית בקרב ארגונים וחברות.

לפני שבוע, השתתפה אורקל בסבב בן 270 מיליון דולר בחברה המפתחת מודלים של בינה מלאכותית יוצרת בשם קוהיר (Cohere), לצד משקיעים כמו אנבידיה, גוגל, סיילספורס ואפילו סנטינל וואן הישראלית. הסבב מוביל את החברה הקנדית בת ארבע השנים לשווי של 2 מיליארד דולר, לאחר שזו גייסה את הונה הראשון בין השאר מג'פרי הינטון, הידוע בכינוי ״סנדק הבינה המלאכותית״, שפרש לאחרונה מגוגל לאחר ביקורת רבה על החידושים בתחום.

אמנם אורקל לא הייתה היחידה בסיבוב ההשקעות האחרון בקוהיר, אך בפועל, הפכה להיות פטרוניתה כשהכריזה שתטמיע את המודלים החכמים שלה בפלטפורמת הענן שלה - בדיוק כפי שמיקרוסופט הכריזה שתעשה עם הטכנולוגיה של OpenAI, בפלטפורמת הענן אז'ור ובתוכנות אופיס. אתר החדשות ״דה אינפורמיישן״ חשף לאחרונה כי בכירים באורקל מעוניינים לפתח כלי פיתוח תוכנה משולב בינה מלאכותית לשימוש מהנדסי אורקל ולקוחותיה - מוצר שצפוי להתחרות בגיטהאב קופיילוט של המתחרה, OpenAI.

בתמורה, קוהיר תעשה שימוש בענן של אורקל על מנת לאמן ולפרוס מודלים של בינה מלאכותית. ייתכן כי דווקא יכולות הענן של אורקל - שמשרתת לקוחות כמו אנבידיה או חברת הבינה המלאכותית אדפט AI, הביאו את הסטארט-אפ הקנדי להסכים לעסקה, מכיוון שעלויות עיבוד ענן ומחשוב כבדות במיוחד עבור חברות כמו OpenAI וקוהיר.

לקוהיר יש יתרון על פני OpenAI

עבור אורקל, מדובר בעסקה מצוינת, ואף ביתרון מסוים שהיא צוברת על פני השותפות המתוקשרת בין מיקרוסופט ל-OpenAI. בניגוד לאחרונה, קוהיר מאפשרת פרטיות רבה יותר באימון המודלים שלה, ומגלמת סכנה פחותה יותר לאבטחת מידע כשזה נוגע לשימוש ארגוני בטכנולוגיה שלה. בפועל, הטכנולוגיה של קוהיר נועדה לארגונים, בעוד שזו של OpenAI החלה מעולמות צרכניים ויישומים בידוריים - כמו ChatGPT ודאלי.

כך, תוכל אורקל להציע ללקוחותיה הארגוניים דרך חדשה לבנות את יישומי הבינה המלאכותית שלהם, מבלי שאלה ייאלצו לשתף את הנתונים שלהם. עבור חטיבת סרנר, למשל, מדובר בבשורה. בשיחת המשקיעים שערך לארי אליסון מוקדם יותר השבוע, הוא ציין כי סרנר כבר אימנה את הדאטה שלה בעזרת המודלים של קוהיר ליישומים רפואיים.

OpenAI, עם זאת, ידועה לשמצה ביכולת לספוג מידע מכל מקור שמתחבר אליה - זאת כדי שתוכל לבצע אימון טוב יותר למודל השפה שלה. למעשה, כל שאילתה שמקבל ChatGPT נספגת באופן מיידי במאגר הדאטה שלו, במטרה לספק תשובה טובה יותר בפעם הבאה. זו אחת הסיבות בגללן ארגונים נמנעים מלהכניס את ChatGPT אל המשרדים - והמוצר נותר בגדר שירות לצרכן הפרטי.

יש לציין כי קוהיר עדיין איננה צבועה בצבעים של אורקל באופן בלעדי - גם המתחרה סיילספורס שותפה להשקעה בה וגם היא הטמיעה חלק מיכולות הצ'אט של קוהיר במנוע שלה. ובעוד שמיקרוסופט היא בעלת זכויות המסחור הבלעדיות על OpenAI, אין הדבר דומה ליחסים הפתוחים בין אורקל לקוהיר.

יחד עם זאת, אורקל היא ספקית מערכות ענן בצמיחה משמעותית המתחרה בגוגל ומיקרוסופט, מה שלא ניתן להגיד כרגע על סיילספורס. בנוסף לכך, אורקל נמצאת כיום בעיצומה של בניית מחשב־על בשיתוף אנבידיה על מנת לחקור שימושים חדשים בתחום. כמו כן, אורקל בנתה כבר מודלים של בינה מלאכותית משלה, והיא מאפשרת ללקוחותיה - ארגוני ענק בדרך כלל - לבחור מתוך תפריט שימושים הכולל פתרונות פנימיים שלה וחיצוניים לה, די בדומה לאופן בו פועלת אמזון בתחום הבינה המלאכותית כיום.

כפי שבמיקרוסופט לוקח חלק מרכז הפיתוח הישראלי תפקיד משמעותי במסחור ובבניית שכבות אבטחת מידע ל-OpenAI, גם לקשר בין אורקל לקוהיר זווית ישראלית בולטת: אלעד ציקליק, סגן נשיא לשירותי AI באורקל, שמוביל את הטמעת הטכנולוגיה של קוהיר במוצרים של אורקל.

ציקליק שיחק תפקיד מפתח בקידום השותפות של אורקל עם החברה ובסופו של דבר, בעסקת ההשקעה בה. ציקליק עבד במרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל עד 2014 ואז עבר לסיאטל, על מנת לקחת חלק בניהול מערכות הבינה המלאכותית של מערכת הענן שלה, אז'ור. לפני כשלוש שנים, עבר לאורקל.

אורקל ניפצה את תחזיות האנליסטים

למרות ה״ברית״ עם אורקל, שורשיה של קוהיר מגיעים בכלל מגוגל. המייסד, איידן גומז, החל את חייו המקצועיים ב-2017, כמתמחה מחקר ב״גוגל בריין״, מרכז המחקר של גוגל לבינה מלאכותית. גומז התפרסם בזכות מחקר פורץ דרך שפרסם על אימון מודלים של שפה טבעית, ובכך לאפשר לבינה המלאכותית להבין טוב יותר שפה.

החקר הפך לאבן דרך מדעית בפיתוח הבינה המלאכותית היוצרת, והשפיע כמעט על כל חברה בתעשייה - כולל על OpenAI, שעומדת מאחורי ChatGPT הפופולרי. את קוהיר הקים גומז בטורונטו ב-2019, יחד עם מומחים כגון ניק פרוסט ואיוון ג'אנג, במטרה להביא ״בינה מלאכותית באיכויות של גוגל להמונים״, כפי שתוארה החברה בימיה הראשונים.

עסקת הבינה המלאכותית החדשה לא הייתה הסיבה היחידה לזינוק במניית אורקל - החברה ניפצה את התחזיות והודיעה על זינוק במכירות ובתזרים המזומנים, בין השאר הודות לרכישת סרנר.

החברה הודיעה על הכנסות של כ-50 מיליארד דולר לשנת הכספים שהסתיימה ברבעון הקודם, עם עלייה של 22% ברווח ה-EBITDA (רווח ללא פחת ומסים - א״ג), ועלייה של 4% ברווח הנקי. התוצאות המפתיעות הביאו את בכיר האנליסטים של גולדמן זאקס המכסה את החברה, קאש רנגאן, להודות כי טעה לגבי הציפיות ממנה. ההכנסות לרבעון עלו ב-17% ביחס לרבעון המקביל והגיעו ל-13.8 מיליארד דולר.

ההכנסות מתשתיות ענן הגיעו ל-1.4 מיליארד דולר ברבעון, עלייה של 76% ביחס לשנה שעברה, וקצב צמיחה גבוה יותר מהשיעור של 55% שהציגה אורקל ברבעון קודם לכן. מדובר בשיעור צמיחה גבוה יותר מזה של גוגל ומיקרוסופט בתחום, אך יש לציין כי אורקל עדיין נחשבת ספקית ענן קטנה יותר, עם 3% מהשוק העולמי בלבד. אורקל צופה צמיחה גבוהה בסקטור הביטחוני בארה״ב (וכן בישראל), וכן במגזר הבריאות, עקב רכישת סרנר. מאז תחילת השנה, זינקה מניית אורקל ב-46% והגיעה לשיא של כל הזמנים, עם מחיר של 122 דולר למניה.

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020