גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפחתת ענק של שיכון ובינוי בשדה דב חושפת את השבר בשוק הדיור להשכרה

עליית הריבית הובילה את שיכון ובינוי להפחית 450 מיליון שקל משווי הקרקעות שרכשה בשנים האחרונות לטובת הקמת פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח, ובראשם פרויקט ענק המתוכנן להיבנות בשדה דב ● הסיבה: עלויות המימון שהופכות את הפרויקטים לבלתי כדאיים כלכלית

פרויקט שיכון ובינוי רובע שדה דב / צילום: מילבאואר אדריכלים, איבולב מדיה
פרויקט שיכון ובינוי רובע שדה דב / צילום: מילבאואר אדריכלים, איבולב מדיה

המשבר בשוק הדירות להשכרה ארוכת-טווח בישראל משתקף בדיווח של חברת שיכון ובינוי, שדיווחה היום (ד') כי היא צפויה לרשום בדוחותיה הכספיים לרבעון השני ירידת ערך משמעותית בפרויקטים שהיא יוזמת, בסך של כ-450 מיליון שקל. 

השיטה של רמ"י לשיווק מוצלח: "חותכים" את מספר הדירות בהנחה
השכנים ביקשו פיצוי בגלל הבניין הצמוד שהוגבה. מה הם קיבלו?
כל מה שרציתם לדעת על החוק שמטלטל את המדינה | המשרוקית של גלובס

שיכון ובינוי הוסיפה כי בדוחות הכספיים של החברה לשנת 2022 רשום שווי נכסי הנדל"ן להשקעה שלה בשווי העולה על עלותם ההיסטורית בכ-1.8 מיליארד שקל. לחברה יש ארבעה פרויקטים לדיור להשכרה ארוכת-טווח (לתקופה של 20 שנה) - שניים מהם בתל אביב - המרכזי בהם על קרקעות בשדה דב - אחד בלוד ואחד באור יהודה. 

 

הקרקעות עבור ארבעת הפרויקטים, שהבנייה בהם טרם החלה, נרכשו בשנים 2021 ו-2022, טרם עליית הריבית במשק, ועליהן עתידות להיבנות בסך-הכול 1,448 יחידות דיור להשכרה ארוכת-טווח. על-פי הדוח השנתי האחרון של החברה, השווי ההוגן של ארבעת הפרויקטים עמד על כ-3.1 מיליארד שקל.

באותם דוחות רשמה שיכון ובינוי הפסד מירידת ערך של הפרויקט המתוכנן בלוד, בסכום של כ-157 מיליון שקל. מדובר בקרקע בה זכתה החברה ב-2021 במכרז להקמת פרויקט לשכירות ארוכת-טווח בשכונת "נופי בן שמן", הכולל 274 יחידות דיור (מהן 240 יחידות דיור להשכרה ארוכת-טווח). רכישת הקרקע מומנה בהלוואה של 329 מיליון שקל, הנושאת ריבית של פריים פלוס 0.3%, ועתידה להיפרע בתשלום אחד בפברואר 2024.

הפרויקט שיעמוד כנראה במרכז הפחתת הערך הנוכחית של שיכון ובינוי הוא זה המתוכנן בשדה דב, שצפוי לכלול 835 יחידות דיור בשני מתחמים לדיור להשכרה שבהם זכתה החברה ברובע שבצפון תל אביב, בסכום כולל של יותר מ-2 מיליארד שקל. עבור שני המתחמים נטלה שיכון ובינוי הלוואות בסכום של כ-1.8 מיליארד שקל.

כשריבית הפריים כיום עומדת על 6.25% (ההלוואות שנטלה החברה מתבססות על ריבית זו), המשמעות היא "חיתוך" כואב בשווי הפרויקט. ההלוואות הללו מיתרגמות לתשלומי ריבית שנתיים של 120 מיליון שקל כמעט - רק מפרויקט זה לבדו.

מניית שיכון ובינוי , בניהולו של תמיר כהן ובשליטת נתי סיידוף, נסחרת לאחרונה במגמה שלילית ובשנה האחרונה צללה בכ-40%, והיא משקפת לענקית התשתיות והנדל"ן שווי של 4.3 מיליארד שקל.

תמיר כהן, מנכ''ל שיכון ובינוי / צילום: סיון פרג'

ירידת הערך הגדולה ביותר, אך לא היחידה

ההתאמה שתבצע שיכון ובינוי בשווי הפרויקטים המדוברים מבטאת את ירידת הערך הגדולה ביותר שבוצעה בשוק החדש יחסית של בניית פרויקטים של דיור להשכרה ארוכת-טווח, שנולד בתקופת הריבית האפסית במשק, אך היא אינה היחידה. קדמה לה הפחתה משמעותית שביצעה אזורים ליווינג, זרוע הדיור להשכרה של חברת אזורים, בסכום של 250 מיליון שקל כמעט בשלושה פרויקטי "דירה להשכיר" שלה בדוחות השנתיים.

הדיווח של שתי יזמיות הנדל"ן אינו אמור להפתיע את מי שעוקב אחר השפעת עליית הריבית על הענף, המתאפיין במינוף גבוה, ובפרט סקטור הייזום של פרויקטי מגורים להשכרה ארוכת-טווח. מרגע שהריבית במשק החלה לעלות, היא "נוגסת" בתשואה הצפויה של הפרויקטים הללו, שלרוב לא משיאים יותר מכמה אחוזים בודדים, ופוגעת בכדאיות הכלכלית שלהם.

כשהריבית קופצת בתוך כשנה ב-5% כמעט, לפרויקטים הללו אין תוחלת כלכלית: מול תשואה ממוצעת של כ-3% מהשכרת דירה, נאלץ היזם לספוג עלויות מימון ברמת ריבית גבוהה פי שניים לפחות.

בחודשים האחרונים, על רקע הריבית הגבוהה, לא מעט מכרזים לרכישת קרקעות להקמת פרויקטים לשכירות מטעם החברה הממשלתית "דירה להשכיר" נכשלו, בהרצליה, בבאר שבע, במגדל העמק ועוד. אלה שכן שווקו בהצלחה - כדוגמת מכרז בהרצליה שבו זכתה קבוצת עזריאלי - נסגרו במחירים נמוכים משמעותית ממחיר השומה שנקבע לקרקע.

במשרד האוצר הודו בשבוע שעבר, במסגרת דיון בכנסת, שקשה יהיה להגיע להיתכנות כלכלית לאותם פרויקטים בסביבה הנוכחית, והמליצו למדינה להסב את השיווקים המתוכננים למכירה רגילה של דירות, במקום דירות להשכרה (שיכולות להימכר בשוק החופשי רק כעבור 20 שנה בדרך כלל).

השכירות הממוסדת ארוכת-הטווח תופסת חלק משמעותי משוק השכירות ומשוק הנדל"ן כולו במדינות המפותחות. בישראל במשך שנים לא נעשה דבר מכיוון זה. רק בשנים האחרונות המדינה התחילה לדחוף לעוד ועוד פרויקטים שכאלה. כיום, ולאחר שהריבית טרפה את כל הקלפים, השחקנים המובילים יודעים שרק שינוי מדיניות מלמעלה יציל את הענף. הבעיה היא שעד כה לא נעשה הרבה. 

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה ירוקה בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית