גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשד לתרמית בחברת ההייטק הוליד שורה של תקדימים משפטיים

הטענות להונאה רחבת-היקף בחברת הפינטק וסטו הולידו גם התפתחויות משפטיות נדירות ● עיקולים אישיים כלפי נכסים של בעלי שליטה ודירקטור מכהן, הכרה בהליך חדלות פירעון שנעשה מעבר לים ושימוש יצירתי בהליך פרוצדורלי כמצע לתביעה של מאות מיליוני שקלים

משרדי Vesttoo בתל אביב / צילום: מיטל ויזברג
משרדי Vesttoo בתל אביב / צילום: מיטל ויזברג

הטענות להונאה רחבת-היקף בחברת הפינטק הישראלית וסטו הן מסמרות שיער. התחזות לפקידים בנקאיים מומצאים וזיופי חתימות ומסמכים הם רק חלק מהמסכת שמתארת החברה בכתבי הטענות שהגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

מנגד, מועלות טענות גם כלפי מי שמחזיקים בהגה היום, על היעדר פיקוח בתקופה שבה הכול לכאורה התרחש, ועל כך שהמהלכים האגרסיביים שהם נוקטים כעת כלפי הבכירים לשעבר, הם ניסיון להסיט מעצמם את האש. כל אלה מלמדים בין היתר כי פרט להונאה לכאורה מתנהל גם מאבק שליטה רווי-יצרים.

פרטים חדשים בפרשת ההונאה בווסטו: עיקולים אישיים זמניים במיליונים לבכירי החברה
שאלות ותשובות | הונאת הענק בפינטק הישראלי: איפה כשלו שומרי הסף ומה יחקור ה-FBI?

ואולם, מעבר לכך - כפי שהדגישו העיקולים האישיים שהוטלו על נכסי בכירי החברה לשעבר, ושעליהם פורסם מוקדם יותר היום (ג') - מסתתרות בפרשה מספר זוויות משפטיות שכדאי מאוד להידרש אליהן. בעיקר כי הן מאוד יוצאות דופן - גם בזירה הסוערת ממילא של חברות חדלות פירעון.

שופינג בין-מדינתי

כמו במקרים רבים בדיני תאגידים, גם הפעם נתחיל את הסיפור בדלאוור, ארה"ב, שם הגישה ב-14 באוגוסט חברת וסטו בקשה לפתיחה בהליכים לפי פרק 11 לקוד פשיטת הרגל האמריקאי, המכונה בעגה הזרה והמקומית בקצרה "צ'פטר 11". למחרת הוגשה בבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה להכיר באותו הליך בדלאוור כהליך זר משני.

למדינות יש מערכות דינים שונות וגם גישות שונות להליכי חדלות פירעון. כך למשל, בישראל, כשמוגשת בקשה של חברה להיכנס להליכי חדלות פירעון, ממונה לה נאמן, כלומר אדם חיצוני שהופך למנהל בפועל של הליך הפירוק או הבראה שלה. בניגוד לכך, בארה"ב, הנהלת החברה נותרת בכיסאה, וישנה ועדת נושים, מוסד שאינו קיים בישראל. השיטה הישראלית דומה יותר לשיטה האנגלית ולשיטות אחרות באירופה.

הפער בין שיטות המשפט בעולם גורם לא פעם לחברות עם פעילות בין-מדינתית לפנות להליכים במדינה אחת ולא באחרת, בהתאם לאינטרסים הנקודתיים שלה. "פורום-שופינג" זה נקרא. כך למשל, חברה שלא תרצה נאמן, תנסה לפתוח הליכים בארה"ב.

ומה קורה כאשר יש לחברה נכסים בכמה מדינות, כפי שקורה יותר ויותר בעידן של גיוס כספים גלובלי? האו"ם פיתח לפני מספר שנים חוק-מודל, שמבקש בעצם לאפשר למדינות להכיר בהליכים שמתנהלים מעבר לים ולהשלים אותם. ישראל קלטה את החוק הזה במסגרת החקיקה של חוק חדלות פירעון, וכיום ניתן להכיר בישראל בהליכים זרים ולתת סעדים מכוחם - גם כשמדובר בסעדים זמניים כמו עיקולים. בדיוק כמו שקרה כאן.

ההכרה הזו היא צעד חדש יחסית, ובהתאם לכך גם די חריג. על-פי גורמים המעורים בנושא, עד היום זה קרה פעמיים. במקרה של חברת אול-יר הולדינגס, שהתאגדה באיי הבתולה, ושגם בה הועלו טענות להונאה רחבת-היקף; ובעניינו של אדם פרטי, שם נקבע כי ההליך העיקרי יתנהל באוסטרליה. הפעם, ההליך האמריקאי הוכר כהליך המשני דווקא, כלומר דבר אחד כבר אפשר לדעת: הסערה תתחולל בעיקר בישראל.

מי נתן את ההוראה?

לפני שבוע, ב-12 בספטמבר, הגישה וסטו בקשה שהוכתרה כ"בקשה למתן הוראות", והופנתה כלפי יניב ברטלה, לשעבר מנכ"ל החברה; אלון ליפשיץ, ששימש סמנכ"ל בה ועדיין מכהן כדירקטור; שני עובדים וספק אחד.

בבקשה דרשה החברה כ-770 מיליון דולר מחמשת המשיבים, תוך שהעלתה כלפיהם טענות קשות ביותר הנוגעות לזיוף, מרמה וגניבה, ובד-בבד הגישה בקשה נוספת - להטיל עיקולים משמעותיים על חשבונותיהם ועל נכסיהם של המשיבים. עיקולים, כפי שהוזכר, אכן הוטלו - אך רק על נכסים, ולא בכל הסכום שהתבקש.

בקשה למתן הוראות היא הליך ייחודי לחדלות פירעון, ותכליתה, בתמצית, היא ניהול הליך יעיל ומהיר. בשונה מתביעות שעשויות להיתקע במערכת שנים - בקשה כזו צריכה להיות מוכרעת תוך חודשים ספורים.

בבקשה למתן הוראות מכריע בית המשפט שדן בהליך חדלות הפירעון, ואשר לו גם המומחיות בכך. מנגד, בתביעות שמוגשות כלפי נושאי משרה, מכריע ככלל בית המשפט הכלכלי, שלו פעמים רבות נקודת מוצא אחרת.

בהתאם לכך, הבחירה להגיש מעין תביעה כלפי נושאי המשרה במסגרת של בקשה למתן הוראות, ולא כתביעה נפרדת, היא הימור מעניין למדי של עורכי הדין של החברה, שמוליק קסוטו, רונן בוך וגל קלאוזנר ממשרד קסוטו. אם תצלח - הם הרוויחו בגדול: גם ניהול מהיר ויעיל, בנסיבות שבהן החברה בסחרור חסר תקדים, וגם את חיסכון האגרה, שבנסיבות של תביעת ענק כזו צפויה להיות גבוהה במיוחד. אם יפסידו, הם יידרשו להתחיל את כל ההליך מחדש.

"הבקשה לסעדים זמניים זו היא חלק מהליך משפטי רחב יותר אשר יידון בהמשך לפי הנהלים המשפטיים, אך העובדה שהשופט הטיל את העיקולים האלה ובהיקף כזה משמעותי - זו המהות מבחינתנו וההוכחה לכך שהחקירה סיפקה ראיות חותכות", מסר מנכ"ל החברה הזמני, עמי בר לב.

מנגד, עורכי הדין טל שפירא ומירב בר-זיק, המייצגים את המנכ"ל לשעבר יניב ברטלה, מסרו כי "הבקשה למתן הוראות, שעליה נשענת הבקשה למתן עיקולים, היא בקשת סרק הנעדרת כל יסוד עובדתי ומשפטי, שהוגשה שלא כדין כבקשת ביניים במסגרת הליכי חדלות פירעון, בניסיון ברור ושקוף להתחמק מתשלום אגרה, ודינה להידחות על הסף, ועימה גם הבקשה למתן עיקולים שהוגשה לצידה".

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט חגי ברנר, שדן בתיקים, העלה אומנם סימן שאלה ביחס להתאמה של ההליך שננקט, ומצד שני פסק בכל זאת עיקולים, גם אם חלקיים. ברנר נחשב לשופט פורמליסט ומוערך מאוד על-ידי עורכי דין בתחום. מה הוא יכריע? נדע אחרי החגים, אז יגישו גם הממונה לחדלות פירעון והיועצת המשפטית לממשלה את עמדתם.

עיקולים על בעלי מניות

סעדים זמניים הם דבר מוכר בהליכים אזרחיים. גם סעדים זמניים שניתנים במעמד צד אחד, כלומר בלי שהצד שכלפיו הם ניתנים יודע על כך. עיקולים ניתנים בין היתר על-מנת למנוע הברחת נכסים ולוודא שיהיה מקור לגבות ממנו, אם ההליך המשפטי יתקבל.

מה שבהחלט קורה לעתים נדירות הרבה יותר, הוא שעיקול שכזה ניתן לבקשת חברה, ולא של נאמן למשל, כלפי מי שמשמש בה בהווה בעל מניות ואף מכהן בה כנושא משרה.

אלון ליפשיץ לדוגמה עדיין מכהן כדירקטור בחברה. הוא וברטלה מחזיקים יחד, עדיין, ב-28% מן החברה. עו"ד נתי חיים, המייצג את ליפשיץ, ציין כי "בית המשפט דחה את מרבית הבקשה להטלת עיקולים זמניים, ולא בכדי. מדובר בהליך חסר בסיס משפטי ועובדתי, ואנו משוכנעים כי בית המשפט ידחה את ההליך במלואו לאחר שמיעת טענותינו".

מדובר כאמור בעיקול זמני. עתה עורכי הדין יגיבו, ובית המשפט יפסוק את שיפסוק. ובכל זאת, כעת חמשת המשיבים - בכירי החברה לשעבר, שניים מעובדיה ואדם שסיפק לה שירות - אינם יכולים למכור או להעביר את הנכסים שעוקלו להם. הם כן יכולים, בשלב זה, להשתמש בחשבונות הבנק שלהם בלי הגבלה.

*** חזקת החפות: יניב ברטלה, אלון ליפשיץ, שני העובדים לשעבר ונותן השירותים לחברה לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות