גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היצע מטורף": איך שינתה המלחמה את שוק השכירות בתל אביב?

מתווכים באזור תל אביב מדווחים על דירות רבות שעומדות ריקות מתחילת המלחמה, ושהמחירים בעיר בירידה • האם המלחמה תוביל לשינוי מגמה בבירת הנדל"ן של ישראל?

תל אביב. ''אנשים מוצאים אלטרנטיבות'' / צילום: Shutterstock
תל אביב. ''אנשים מוצאים אלטרנטיבות'' / צילום: Shutterstock

רקע: מלחמת חרבות ברזל כבר נותנת את אותותיה בשוק השכירות של תל אביב, וזאת בניגוד למקרים קודמים. כך, אם עד לפני כחודשיים כל מודעה של דירה חדשה שעלתה לאחת מקבוצות הפייסבוק שעוסקות בנושא גררה מאות תגובות, כיום התגובות דלילות ורובן עוסקות בשאלת הממ"ד.

"קראווילות זה לזרוק כסף לפח": כך אפשר להעמיד בתי קבע למפונים בתוך חודשים 
דוחות בנק הפועלים חושפים: מעריך כי הירידה במחירי הדירות תלך ותתגבר

המתווך דרור מנגל, המתמחה בצפון הישן של תל אביב, מספר עד כמה השוק בתל אביב הושפע מהמלחמה. לדבריו, "אני מתווך כבר 20 שנה בתל אביב. מאז המלחמה, אפשר לומר שיש היצע גדול של דירות, דברים שלא ראינו בעבר. בתחילת השנה אפשר היה לראות ירידת מחירים ומאז ה־7 באוקטובר זה מתחדד. אני לא טוען שאין עסקאות - כי בכל זאת לאנשים יש צורך במקום לשים את הראש, אבל התמונה השתנתה".

אפשר שחלק מהשוכרים הפוטנציאליים יצאו למילואים, חזרו להורים או תכננו להתחיל ללמוד ובינתיים נדחתה פתיחת שנת הלימודים, "אנשים מוצאים אלטרנטיבות", אומר מנגל. "בתוך עמי אני יושב, ואני שומע כל מיני שוכרים שכבר פנו למשכירים בבקשה להפחתה בשכר דירה. אין ספק שאם בעבר הייתה מגמה של עלייה במחירים, עכשיו כבר לא רואים את זה".

המחירים: במקביל לעלייה בהיצע, מתווכים בעיר מספרים על ירידה במחיר המבוקש, ומודעות שעולות שוב ושוב מתהדרות בכותרת "עדכון מחיר" ובסיום המודעה אפילו מציינים כי המשכירים "גמישים במחיר".

לדברי מנגל, "מספיק לפתוח לוחות מקוונים לראות שיש היצע מטורף של דירות במחירים מופחתים. למשל בדירה שפורסמה להשכרה בכ־10,000 שקל לחודש לפני כמה חודשים, יש הפחתה של 1,000 שקל, דירות של 8,500 שקל לחודש ירדו ל־7600־7800 שקל לחודש - יש הפחתות של 10%־12% במחירים.

"בעלי הנכסים מורידים את המחיר, אחרת הנכס נשאר ריק. יש נכסים שנשארים ריקים לא מעט זמן. אנחנו מדברים על 38 יום מאז שפרצה המלחמה, וכמו שציינתי גם המצב לפני זה לא היה דבש".

דירות עם ממ"ד: לדברי מנגל, "השאלה הראשונה או השנייה ששוכרים שואלים, מעבר לתיאור הדירה להשכרה, היא האם יש ממ"ד? הביקוש לדירות עם ממ"ד עכשיו יותר גבוה. דירות שהן בלי ממ"ד, שמים אותן יותר בהולד כרגע".

רון אקרמן מנכ"ל A.R נכסים בע"מ שמתווך דירות להשכרה ומכירה בתל אביב וסביבתה, מציין שמצב השוק תקוע גם בדירות עם ממ"ד. "יש לי כרגע דירות עם ממ"ד ובלי ממ"ד, חלקן בשכונות עבר הירקון ובאזור הצפון הישן וגם ברמת גן", הוא אומר. "אני יכול לומר שיש פשוט עצירה מוחלטת בהשכרת דירות. אין אפילו פניות. רק מי שממש נגמר לו חוזה וחייב לעזוב מתעניין בהשכרה ובשוק יש המון דירות להשכרה.

אין לאנשים מצב רוח והם לא יודעים מה העתיד שלהם ומה הולך להיות. הם לא ישפרו דיור, אלא אם יש היסטריה וחייבים ממ"ד אבל כמה כאלה יש כבר?"

כרזה של תמונות החטופים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המשכירים: לדברי אקרמן, השוק עוד לא הפנים שהמחיר יורד ונכסים עומדים ריקים בעיר: "יש לי לקוחה עם דירה של ארבעה חדרים להשכרה בנווה שרת. היא רוצה עבורה 8,400 שקל לחודש. אני מסביר לה שזה לא המחיר כבר, אך היא לא מוכנה לרדת. כתוצאה מכך, הדירה עומדת שלושה חודשים ריקה ומשלמים עליה ארנונה.

"בתקופה הזו אנשים צריכים להתגמש. אני אומר לבעלי הנכסים, לא חייבים לחתום על חוזה לשנתיים, אלא עדיף לחתום היום במחיר מופחת לתקופה של שנה, ובעוד שנה יהיה אפשר לנסות לעלות את שכר הדירה.

"כמו בתחילת 2022 שנעצרו מכירות בגלל הריבית. בעלי הדירות לא הפנימו את מצב השוק כרגע, בהשוואה לקונים ולשוכרים שהפנימו מהר. לבעלי הדירות לקח כמה חודשים להבין שיישארו עם הדירה ביד אם הם לא יתגמשו. בהשכרה קורה אותו הדבר.

"זה שאומרים שאולי תהיה עלייה לארץ עם כל האנטישמיות - כולם מחכים לעשות את הבוננזה, אבל בינתיים זה שטויות במיץ עגבניות. אז יבואו כמה צרפתים ואנגלים - זה לא ישנה את השוק משמעותית, זה טיפה בים. אני צופה שהשוק יהיה בקיפאון לפחות חצי שנה.

"נוצר מצב שבעלי דירות שרצו למכור את הדירות ולא הצליחו החליטו להשכיר אותן וככה נכנסו דירות נוספות לשוק. יש הרבה דירות במחירים גבוהים לתקופה הזו".

 

תושבי החוץ: תומאס הרבון, מנהל ריל קפיטל תל אביב, מעיד שיש התעניינות של תושבי הדרום ותושבי חוץ בהשכרה. לדבריו, "היו כמה בעיקר מהדרום מהעוטף ומאזור אשדוד. יש גם עניין עם תושבי חוץ - שבגלל האנטישמיות רוצים לשכור דירה בארץ כי הם לא יודעים מה הם רוצים לעשות. בעלי הדירות שאני מתנהל איתם הבינו מהר את הסיטואציה ואת המצב ומצאו לנכון להוריד את המחיר. זה לגיטימי בתקופה כזו".

על המחירים שיורדים אמר הרבון כי "מראש פנינו לכל בעלי הדירות ועדכנו אותם שאנחנו נכנסים לתקופה מאתגרת ושאם רוצים לא להיתקע בשוק חודשים קדימה, כדאי מראש להוריד את דמי השכירות המבוקשים ולא לחכות. אנשים שהגיעו לעיר הם לא בהכרח משפרי דיור אלא כאלה שצריכים בית עם בית ספר או גן. כך שיש ערך מוסף למצוא לאנשים את הדבר המתאים".

שוק היוקרה: שוק השכירות כולו נפגע בעקבות מהמלחמה, אך נראה ששוק דירות היוקרה בתל אביב - שהיה במשבר עוד קודם - נפגע עוד יותר. לדברי מנגל, "כמובן ששוק היוקרה נפגע הכי הרבה מחוסר הוודאות - וזה יורד בהדרגה מטה. לאנשים קשה יותר להוציא 15 אלף שקל וצפונה בחודש על שכר דירה באי־ודאות הזו, שאר הציבור נכנס למגמת חיסכון ולמגננה ואיפה שניתן לחסוך חוסכים.

"אם ניתן חוזרים להורים. אם מישהו חשב לגור לבד, הוא יחפש עכשיו שותפים או דרכים אחרות לחסוך. למשפחות ולזוגות אין תמיד את הלוקסוס הזה, אבל המגמה היא להוריד עלויות כמה שיותר. יש לחץ מהציבור ואין מצב רוח להתחדש. הפחד, אי הוודאות והלא נודע מכניסים את הציבור למצב שונה ברמה פסיכולוגית - ואנשים חוששים מה יהיה עם היום שיבוא".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים