גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבעים שנה אחרי שהמשחק הגיע לעולם, נער בן 13 ניצח את טטריס

כמעט 40 שנה אחרי שהגיח לעולם, משחק הטטריס עדיין מצליח לייצר כותרות לאחר שבן אנוש סיים אותו לראשונה בחודש שעבר ● איך זה לא קרה עד עכשיו, מה יש במשחק הנוסטלגי שעדיין מצליח לשמור על פופולריות ולמה הוא רלוונטי דווקא במלחמה?

וויליס גיבסון מבין שהוא ניצח את טטריס. ''אני לא מרגיש את האצבעות שלי'' / צילום: מתוך יוטיוב Blue scuti
וויליס גיבסון מבין שהוא ניצח את טטריס. ''אני לא מרגיש את האצבעות שלי'' / צילום: מתוך יוטיוב Blue scuti

קצת קשה להאמין, אבל בעולם של פלייסטיישן ומבחר משחקים בלתי נגמר, דווקא משחק הטטריס הנוסטלגי תפס את הכותרות בשבועות האחרונים. זה קרה לאחר שב־21 בדצמבר וויליס גיבסון, נער בן 13 מאוקלהומה, היה האדם הראשון בהיסטוריה שהגיע לשלב 157, הביא את המערכת לידי התרסקות ולמעשה סיים את משחק הטטריס.

מאחורי הכאפייה האדומה: כך הפך דובר חמאס לפנים של המלחמה
"אנשי אגף תקציבים נבזיים. הם אומרים שאני מנצל את ההזדמנות במלחמה לשיפור חברת החשמל"
"אנחנו באירוע של 15 אלף פצועים, לא כולל נפש. זו דרמה": שיחה עם עדי שטראוס 

בסרטון שהעלה ליוטיוב בשבוע שעבר אפשר לראות את גיבסון, ששיחק טטריס באופן תחרותי מ־2021 תחת השם Blue Scuti, כמעט מתמוטט על הכיסא שלו לאחר שהבין מה עשה. "אוי אלוהים, אני לא מרגיש את האצבעות שלי", הוא אמר. עד כמה ההישג הזה גדול והאם יש לאן להתקדם מכאן? כדי להבין זאת יש לחזור מעט אל ההיסטוריה של טטריס.

520 מיליון יחידות

משחק הטטריס פותח ב־1984 על ידי מהנדס התוכנה הסובייטי אלכסיי פז'יטנוב. גרסת הקונסולה הראשונה, שבה שיחק גיבסון, הופצה על ידי נינטנדו ב־1989. בשנות ה־90 כמעט כל ילד החזיק את המשחק בכיס, ומאז המצאתו יותר מ־520 מיליון יחידות שלו נמכרו ברחבי העולם. אך זה לא רק נחלת העבר - בשנה האחרונה המשחק הצליח לעניין עשרות אלפי אנשים שצפו בו בטוויץ', פלטפורמת השידורים החיים של אמזון המתמקדת במשחקי וידאו, בזמן מצטבר של כ־400 אלף שעות.

למעשה, הטטריס הוא בעצם פאזל מתקדם - במהלך המשחק יורדות על המסך צורות מרחפות ועל השחקן לסדר אותן בצורה כזו שישלימו שורות על הקרקע. כל שורה שלמה שמצטברת נעלמת, ובכל עשר שורות שנעלמות עולים שלב. בשלבים המתקדמים המהירות הולכת וגדלה.

 

במשך שנים נחשב שלב 29 לסוף המשחק. לא בגלל שאין אחריו שלבים, אלא כי הצורות בו נופלות מהר מאוד, ואף אחד לא הצליח לגבור על כך. אבל בעשור האחרון אנשי הגיימינג פיתחו טכניקות לחיצה חדשה והתחילו לשבור שיאים בקצב מסחרר עד שהגיעו לרמה 138.

בשלב הזה הופיע באג נוסף שהקשה על שבירת שיאים נוספים - הצבעים החלו להשתבש והיה קשה להבחין בין צבע לצבע. תקלה זו הייתה בשלב 138 מהיום הראשון שטטריס יצא לעולם, אך נראה שאף אחד לא באמת חשב שיום אחד זה יהיה רלוונטי ומישהו יגיע לשלב שכזה.

אחרי שבני האנוש נתקעו, ב־2021 הבינה המלאכותית הצטרפה לחגיגה וניסתה לדחוף את המשחק מעבר ליכולתו של האדם. כך, המתכנת גרג קאנון יצר בוט שהגיע עד לשלב 237 - שם המשחק קורס באופן סופי. אך למעשה, כדי לסיים את המשחק לא חייבים להגיע עד לשם: ב־2022 לאחר שורת ניסויים, חוקרים הגיעו להבנה שאם הכול במשחק מתנהל כרגיל ללא חריגות, המערכת יכולה לקרוס לראשונה כבר בשלב 155. הם אף מיפו את כל הסיכויים ונקודות היציאה הנוספות.

המחקר הזה גרם לכך שבעולם הטטריס סוף סוף הבינו איך אפשר לנצח את המשחק. בניגוד לעלטה ששררה בתחום, פתאום היה אפשר לראות את האור.

קרב הטיטאנים הגיע לשיאו

והאור הזה החל להופיע בשלושה ימים מותחים ערב חג המולד. זה החל ב-19 בדצמבר כאשר משתמש בשם fractal161 הודיע שהוא מרכז מאמץ ועושה כמה שיותר ניסיונות כדי לנצח את טטריס. אלא שגם גיבסון, הנער מאוקלהומה שמע את זה ולא נותר מאחור: עוד באותו היום הוא שבר את שיא העולם לנקודות במשחק (6.6 מיליון), אך לא הצליח לסיים אותו.

המרוץ הזה המשיך למחרת, ב-20 בדצמבר, כאשר fractal161 שבר גם הוא את שיא העולם, הגיע לשלב 146, והעמיד את סך הנקודות על 6.7 מיליון. אם זה לא מספיק, באותו היום הצטרף למרוץ שחקן נוסף, ג'רלד פרימן, והצליח לשבור את השיא ולהגיע לשלב 150. גם גיבסון כמובן היה שותף באותו היום לניסיונות אך לא הצליח להגיע ליעד.

קרב הטיטאנים הזה של שלושת השחקנים הגיע לשיאו ביום חמישי, 21 בדצמבר: גיבסון הגיע לשלב 155, השלב הראשון שבו המשחק יכול לקרוס. הנער בן ה-13 כבר היה בטוח שהוא מגיע להישג המבוקש, אך ממש ברגע האחרון הוא הוריד שלוש שורות במקום שתיים, מה שבדיעבד גרם לכך שהמערכת לא תקרוס והמשחק ימשיך.

גיבסון המאוכזב ידע שהוא פספס את ההזדמנות, אך הוא כבר היה מוכן לנקודת הקריסה הבאה: שלב 157. ושם, כאמור, שום דבר כבר לא השתבש. הוא הגיע ליעד, המערכת קרסה והוא הפך לראשון בהיסטוריה שמצליח להביא את מסך הטטריס לידי התרסקות. את ההתרגשות שלו היה קשה לפספס: הוא תפס את הפנים, נע ללא הפסקה בכיסא ונראה כמו מישהו שהשיג את המבוקש הגדול ביותר בחייו. קרב הטיטאנים הוכרע. לפחות בינתיים.

הקרב הזה, מעבר להיותו שובר שיאים, גרם גם לקפיצה בפופולריות של המשחק החודש. אם בשנה האחרונה הוא דורג במקום ה־1425 במשחקים הנצפים בטוויץ', השיא שנשבר הקפיץ אותו למקום 965. גיבסון, אגב, מדורג במקום ה־11 בלבד בטבלת השחקנים הנצפים ביותר בטטריס. השיא הנוכחי כנראה יעלה לו את המניה, אך ספק אם יצליח לעקוף את הנמסיס שלו, fractal161, שנמצא במקום הראשון בפער גדול מהשאר.

"קלונקס דיגיטלי"

ואחרי הכול, צריך לשאול איך בשנת 2024, בעידן בו יש משחקים כל כך מתקדמים, טטריס עדיין נחשב למשחק פופולרי. ד"ר אלחנן גזית מרצה, חוקר ויועץ גיימינג, מטאוורס וחדשנות דיגיטלית, בטוח שדווקא הפשטות היא הסוד. "המשחק נגיש ב-65 פלטפורמות, אפשר ממש למצוא אותו בכל פלטפורמה שתרצה, ונורא קל להתחיל לשחק בו. אז מצד אחד הוא מאוד פשוט, ומצד שני בשביל להגיע לרמות הגבוהות צריך להיות ממש טוב ולפתח יצירתיות.

ד''ר אלחנן גזית, מרצה וחוקר גיימינג / צילום: juloot

"אתה לא חייב להיות גיימר תותח כדי לשחק טטריס. אפשר פשוט לפתוח אותו ברכבת ולהתחיל לשחק. הוא גם מעביר את הזמן וגם יש לו השפעות חזקות מאוד על הבריאות הנפשית".

גזית מסביר שעל פי מחקרים טטריס יכול ממש לשמש כ"קלונקס דיגיטלי" ולהפחית חרדה ולחץ. "המשחק גורם להסחת קשב משמעותית. אך חוץ מזה יש תופעה שנקראת 'טטריס אפקט' - אנשים כל כך ממוקדים במשחק ובצורותיו כך שהן ממש נצרבות ומופיעות להם בדמיון גם אחרי שהם מסיימים לשחק. זה עשוי להרגיע. אז נניח עכשיו בזמן המלחמה, אפשר להביא לילדים את דיוויד ברוזה שינגן להם במקלט, אבל גם אפשר להביא להם טטריס".

עוד יש לאן להתקדם

את הטטריס אפשר להשיג היום בקלות ובזול כמעט בכל מקום. כמה זה קל? כבר בשנת 1993 טטריס היה משחק הווידאו הראשון שהגיע לחלל עם האסטרונאוט הרוסי אלכסנדר סרברוב. אך אם נחזור למציאות, לפני שתביאו אותו למקלט כדי להרגיע את הילדים, כדאי שתשימו לב למה שקרה לילד גיבסון.

אמנם הוא הגיע לאליפות העולם ולפרסים ברווח של כ־3,000 דולר, אך בממוצע הוא ישב על המחשב כשלוש עד חמש שעות ביום. לא זמן שהורה סביר יכול להרשות לילדים שלו. "ילד הפלא הזה פשוט השתלט לחלוטין על סצנת הטטריס המקצוענית", אמר החודש לניו יורק טיימס דיוויד מקדונלד, יוצר תוכן למשחקי וידאו ושחקן טטריס בעצמו.

ולמרות שגיבסון שבר שיאים וניפץ את המשחק, צריך לציין שעדיין יש לאן לשאוף בעולם הטטריס. כאמור, המשחק קרס בשלב 157, אך הוא יכול גם להמשיך עד שלב 257. למעשה, כדי להתקדם כעת, השחקנים יצטרכו לרדת לשורשי האלגוריתם ולהבין איך המשחק לא יקרוס כמה שיותר זמן. אם עד לפני כמה שנים המשחק ניצח את השחקן, ובחודש שעבר השחקן ניצח את המשחק - כעת השניים ינסו לשלב כוחות כדי להתקדם.

"בשנה האחרונה גילינו שההתרסקות אפשרית אז אנשים התחילו להתחרות בכדי להיות הראשונים שיעשו את זה", הסביר מקדונלד. "עכשיו, במקום להגיע אל ההתרסקות, האתגר יהיה למשוך כמה שיותר זמן עד ההתרסקות".

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה