גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תומכי טראמפ מאסו בסטטוס־קוו. הם מקבלים עזרה מבית ומחוץ

דונלד טראמפ מבטיח להפיל את הסטטוס־קוו. גם פוטין וחמינאי מבטיחים - ומתגרים בסדר העולמי שארה"ב כוננה לפני 80 שנה ● ובינתיים בשערי הים האדום, צבא שבטי מהרי תימן אינו נרתע כאשר הצי החזק ביותר עלי אדמות מצודד את תותחיו

טראמפ בכנס הבחירות באייווה, שלשום / צילום: ap, Andrew Harnik
טראמפ בכנס הבחירות באייווה, שלשום / צילום: ap, Andrew Harnik

סקר יציאה של מצביעים רפובליקאיים במדינת אייווה השבוע הראה כי "תשעה מתוך עשרה אומרים שהם רוצים בשבירה". 'שבירה' היא תרגום לא מילולי של המילה האנגלית upheaval, שעניינה הוא הפיכת הסדר הקיים על ראשו.

הדיל האתיופי: רצועת חוף בים האדום תמורת מניות בחברת התעופה 
תמיכה נוספת מגרמניה: תספק תחמושת טנקים מדויקת לישראל ממאגרי הצבא שלה 

הרפובליקאים של אייווה פתחו ביום ב' את עונת הבחירות בארה"ב. הם העניקו ניצחון עצום לדונלד טראמפ בבחירות המקדימות. כשלעצמה אייווה אינה חשובה מספרית. אבל חשוב מאוד הסימן שהיא נתנה. בעקבות אייווה כמעט אין עוד סיבה להניח שמישהו יוכל לעצור את טראמפ בדרך אל מועמדות מפלגתו לנשיאות. אולי 'משהו' יוכל לעצור אותו, כמו הרשעה באחד מארבעת משפטיו; אבל כנראה לא 'מישהו'.

הרפובליקאים הרוצים 'שבירה' מאסו מעיקרו בסדר הקיים. הם רוצים בטראמפ, מפני שהוא בז לסטטוס־קוו, והוא מבטיח לשים לו קץ בכל מיני דרכים. נראה כי חלקן סמוכות אל הקו המפריד משטר דמוקרטי ממשטר סמכותני. נראה כי לרוב תומכיו לא אכפת.

התקוממותה של חצי אמריקה נגד הסטטוס־קוו מתיישבת עם כיוון רב־יבשתי. תומכי הסטטוס־קוו מנהלים עכשיו מלחמת מאסף, גם בזירות הפנימיות וגם בזירות החיצוניות. אין זה מן הנמנע כי השמש שוקעת על העולם שהכרנו.

הסטטוס־קוו המועמד בספק הוא המערכת הגלובלית שארה"ב ניסתה לכונן בסוף מלחמת העולם השנייה, על מוסדותיה הפוליטיים והכלכליים. היא עיגנה אותה בהסכמי ביטחון קיבוציים משני עברי האוקיינוס האטלנטי ומשני עברי האוקיינוס השקט. הדמוקרטיה הקפיטליסטית הליברלית העניקה יותר יציבות ועושר למשתתפיה מכל שיטה פוליטית שקדמה לה. אבל זה לא היה מתאפשר בלי כידוניה של אמריקה.

כל זה הוא נחלת ההיסטוריה. סר חינה של הדמוקרטיה הליברלית ופקעה ההגמוניה האסטרטגית של ארה"ב. אנחנו חוזרים ועומדים על הירידה הזו יום אחר יום.

ספינות תותחים ושודדי ים

הכוח הצבאי האפקטיבי ביותר הוא הכוח המרומז. האימפריות הגדולות ביותר בהיסטוריה הגיעו אל שיא כוחן כאשר עצם האפשרות שישתמשו בכוח הספיקה, ולא היה להן צורך להפעיל אותו. ביטוי וולגרי של הרמז האימפריאלי הזה היה 'הדיפלומטיה של ספינות התותחים'. כביכול, די היה שאניית מלחמה תופיע בשערי עיר נמל ותצודד את תותחיה, כדי שבעלי הנמל ייזכרו בחולשתם הנתונה, וייגמלו מן המגונים שבהרגליהם.

זה פחות או יותר מה שארה"ב עשתה בשודדי ים ובחוטפים בחוף הצפוני של אפריקה מתחילת המאה ה־19 ואילך. לפני כמעט 120 שנה, הנשיא טדי רוזוולט שלח את "הצי הלבן הגדול" של ארה"ב אל הימים ואל האוקיינוסים, במשט של ראווה ועוצמה שארך שנתיים, והודיע לעולם כי ארה"ב החליטה לתבוע את מקומה הראוי במשוואה הגלובלית. 12 שנה אחר כך היא העפילה אל ראש הפירמידה, וניסחה את קוד ההתנהגות של הקהילה הבין לאומית בסוף מלחמת העולם הראשונה.

ראו־נא מה קטן הוא הרושם ש"הצי הלבן הגדול" עושה עכשיו על שודדי־ים ועל חוטפים. התנהלותה של ארה"ב בשערי ים סוף עומדת בסימן זהירות. כשלעצמה, אין בה פגם. אחת ההסתבכויות הצבאיות הרות־האסון ביותר של ארה"ב מאז ומעולם התחילה בעודף להיטות להפוך התנגשות בלב ים למלחמה כללית, בווייטנאם.

אבל בניגוד לתקרית הידועה לשימצה של מפרץ טונקין ב־1965, מפרץ עדן אינו מעשה זיוף. טילי החות'ים מאיימים על נתיבי השיט הבין לאומיים אולי במידה שלא איים עליהם שום כוח צבאי מאז ששייטת צוללות ה־U של גרמניה הנאצית העמידה בסכנת מוות כל אניית סוחר שחצתה את האוקיינוס האטלנטי.

אניות עדיין לא טבעו בים סוף, אבל השבוע שמענו מה חמורות הן התוצאות לתעשיות הרכב של אירופה, ונתיבי האספקה שלהן התארכו והתייקרו במידה בלתי נסבלת. אפשר לחיות גם בלי מכוניות וולוו ובלי צמיגי מישלין. אבל המסר הוא מרחיק לכת: צבא שבטי בהרי תימן מצליח לסדוק את הסטטוס־קוו, ואינו נרתע כאשר הצי החזק ביותר עלי אדמות מצודד את תותחיו.

איראן יורה לכל הכיוונים

מה אפשר להגיד על פטרוניתם של החות'ים, איראן? היא עוברת השבוע להילוך שלישי בקריאת התיגר שלה על הסטטוס־קוו. היא יורה לכל הכיוונים, מבלי להסתתר מאחורי שליחיה. בתוך שלושה ימים היא שיגרה טילי שיוט לסוריה, לכורדיסטן העיראקית ולפקיסטן.

מכל שלושת היעדים האלה, פקיסטן היא אולי המדהימה ביותר. איראן מקרינה את כוחה, או לפחות מנסה להקרין אותו, ברדיוס חסר תקדים. מתי הייתה הפעם האחרונה שבה איראן הפעילה כוח צבאי מזרחה מגבולה? אולי לא מאז שלטונו של נאדר שאה, בשליש השני של המאה ה־18. היא מודיעה בזה ששריריה הצבאיים של ארה"ב אינם מפחידים אותה אף כמלוא הנימה.

וכמובן, המתנגדת המושבעת של הסטטוס־קוו, רוסיה, שולחת אותות מתחזקים על כוונותיה הבאות. לא זו בלבד שהיא חוזרת ומדברת במפורש על רצונה להרוס את אוקראינה, אלא שהשבוע היא מנסחת טיוטה להצדקת תוקפנות נגד המדינות הבלטיות. אין קושי לזהות את הנוסחה, אשר שימשה אותה בפלישותיה לאוקראינה. היא מתלוננת עכשיו על התנכלות למיעוט דובר הרוסית בלטביה, "הפוגעת בביטחונה של רוסיה".

הבלטיות הן חברות נאט"ו. הנשיא ביידן חזר והזהיר את רוסיה בשנתיים האחרונות, מאז פלשה לאוקראינה, כי מנוי וגמור עם ארה"ב "להגן על כל אינץ'" של אדמת נאט"ו. אבל בשבוע שעבר דלף תוכנה של שיחה בת ארבע שנים בין דונלד טראמפ למנהיגים אירופיים, שבה אמר להם, כי ארה"ב לא תבוא להגנתן אם יותקפו.

גרמניה היא עכשיו נושאת הדגל העיקרית של ביטחון קיבוצי באירופה. השבוע שמענו (מהדלפה לעיתון 'בילד') שצבאה מתכונן לקראת אפשרות קונקרטית מאוד של פלישה רוסית. אבל את גרמניה מנהיגה ממשלה לא פופולרית, המתקשה לשכנע את דעת הקהל באיזשהו עניין (כולל תמיכתה התקיפה בישראל).

ברני סנדרס מצטרף

הנה כי כן, הדרכים מצטלבות. קריאת התיגר מהדהדת מקצה העולם ועד קצהו: בפוליטיקה האמריקאית, בפוליטיקה של הדמוקרטיות הגדולות באירופה, באוקראינה המעונה, בדרך מחודיידה לאילת, בין הים הכספי לים התיכון, בעזה… הרשימה יכולה להוסיף ולהתארך.

האיום על היעדים המסורתיים של מדיניות החוץ האמריקאית אינו בא רק מצד הימין הטראמפיסטי, כפי שהזכיר לנו ביום ג' הסנאטור השמאלי הרדיקלי ברני סנדרס. הוא הניח הצעת החלטה על שולחן הסנאט שקראה להעמיד תנאים להמשך הסיוע הצבאי לישראל.

רק 11 מ־100 סנאטורים תמכו ביוזמת סנדרס. אבל מוטב לשים לב: ה'שבירה' הצפויה של הסטטוס־קוו עומדת לזעזע יחסים היסטוריים בין ארה"ב לבעלות בריתה. הן יצטרכו לשאול את עצמן בחומרה גוברת באיזו מידה ובאילו תנאים הן יוכלו להוסיף ולסמוך על תמיכתה. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

בעקבות דברי פאוול אתמול: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם