גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה תפקיע קרקעות מ־11 אלף איש לטובת המטרו. איזה פיצוי הם יקבלו?

11 אלף בעלי נכסים וקרקעות יקבלו בקרוב הודעה על הפקעת הנכס לצורך סלילת המטרו מתחת לגוש דן ● איך ייקבע המחיר, איזה תמריצים הכניסה המדינה כדי שהתהליך יעבור מהר ובקלות, ומהן ההערכות לגבי סך הפיצויים שתשלם המדינה ● גלובס עושה סדר

קידוח ניסוי של המטרו בחולון / צילום: אלידור חדד
קידוח ניסוי של המטרו בחולון / צילום: אלידור חדד

חברת נת"ע הודיעה השבוע על השלב הראשון בהליך המורכב שלהפקעת הקרקעות הרבות הנדרשות לצורך הקמת מערכת המטרו- הרכבת התחתית הגדולה שמתוכננת לפעול מתחת לכל גוש דן. בשלב זה יישלחו הודעות הפקעה ל־11 אלף בעלים רשומים של נכסים, ביותר מ־800 חלקות שונות. ההליך ההיסטורי מעורר באופן טבעי לא מעט שאלות - גלובס עושה סדר.

ארה"ב הקפיאה חשבונות ישראליים בצו. האם בנקים בישראל מחויבים לו?
הפקעת הקרקעות לטובת המטרו יוצאת לדרך: באילו ערים זה יקרה?


איפה נמצאים הנכסים שיופקעו?

פרויקט המטרו כולל 150 ק"מ של שלושת קווי הרכבת התחתית שיוקמו מתחת ל־24 רשויות מקומיות בגוש דן. בנת"ע הודיעו שהשלב הראשון של ההפקעה כולל בסה"כ 2,300 דונם, מתוך 11 אלף דונם שיופקעו בסך הכל לטובת הפרויקט - שכולל כמובן את התחנות, המוסכים ועוד.

הערים שבהן תתמקד ההפקעה בשלב זה הן תל אביב, פתח תקווה, חולון, בת ים, אור יהודה, קריית אונו וראשון לציון. התוכניות שמכוחן הוטלו צווי ההפקעה כוללות את קו M1 שיפעל מצפון לדרום המטרופולין, וקו M3 שהוא קו חצי מעגלי, המחבר בין הקווים השונים.

מרבית בתי המגורים נמצאים בקו M2 שנמצא בהליכי אישור בימים אלו ולכן מתוקפו עדיין לא נחתמו צווי הפקעה. המדינה גם יכולה להפקיע שטחים לא רק לצרכי ציבור אלא גם לצורך שימושים מסחריים של הפרויקט, שמהווים חלק מהמודל הכלכלי למימונו.

 

האם ניתן להפקיע כל סוג של נכסים?

התשובה העקרונית היא חיובית, אולם בשלב זה לא יופקעו בתי מגורים. מי שיופקעו כעת הם שטחים פתוחים, עסקים, מסחר ותעשייה מסוגים שונים (כך למשל יבוצעו הפקעות באזור התעשייה בחולון), גני משחקים, מוסדות ציבור וחניות. בכל הקשור למוסדות ציבור, מבוצעים הליכים אחרים שבהם נת"ע והרשות המקומית מוצאים קרקע ציבורית חלופית ונת"ע משלמת על הקמת מבנה חדש בו.

מה כולל הליך ההפקעה?

תחילת ההפקעה היא אישור התוכניות הסטטוטוריות וחתימה על תוכניות הרכישה של הקרקעות הנדרשות להפקעה. לאחר מכן, מבוצע השלב הנוכחי של שליחת הודעות אישיות לבעלי הנכסים. בשלב הבא נקבעת פגישה אישית בנכס עם צוותי נת"ע ונערכת חוות דעת שמאית על ידי החברה. בסופו של דבר, החלקה מגודרת ונתפסת על ידי נת"ע ואז מועבר התשלום לבעלים.

כיצד מחושבים הפיצויים שניתנים?

נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל, מסבירה כי "הפקעה היא רכישה כפויה שמתבצעת על ידי הגורם המפקיע. לצורך חישוב פיצויים כלשהם, מעריכים את שווי השוק של הנכס הנפגע, אילו נמכר באותה נקודת זמן בשוק החופשי - קרי המדינה צריכה לשלם את השווי שהיה מתקבל במכירה חופשית. השווי, כמו בכל נכס נדל"ן, מושפע בין היתר מהמקום שלו, משטח הקרקע, מהשטח הבנוי עליה, מזכויות בנייה נוספות שקיימות ולא נוצלו ומהמצב הפיזי".

יחד עם זאת, במטרה להפוך את שלב ההפקעות למהיר יותר, קבעה המדינה כי בעל נכס שמיועד להפקעה וישתף פעולה עם ההליך - יזכה לפיצוי מוגדל. עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת"ע, מסבירה כי בהפקעות המטרו ישנו תמריץ של הגדלת הפיצוי ב־25% ועד תקרה של מיליון שקל למי שיגיע להסכמה מול החברה על מסירת הנכס וויתור על תביעות. בנוסף, החוק מאפשר גם לגבש תוכניות של איחוד וחלוקה סביב החלקות המופקעות, וכך להשביח את ערך הנכסים בקרבת מקום, במקום לפצות בכסף.

לדברי קנקה, "אם התוכנית משנה את ייעוד השטח לייעוד של מטרו, בתוכנית איחוד וחלוקה אנחנו לוקחים את החלקות השונות כשלכל אחת מהן ייעוד אחר - אנחנו מאחדים את החלקות ואז מחלקים אותן מחדש לבעלי המגרשים, בתוספת אחוזי בנייה לפי חלקם היחסי. בקו הירוק של הרכבת הקלה עשינו זאת בפרויקט במתחם התחנה המרכזית הישנה בתל אביב, וכן במתחם חוף התכלת בהרצליה".

האם ניתן כבר לדעת כמה יקבל בעל נכס שיופקע ממנו שטח?

בנת"ע ובקרב מומחים מסבירים שאין כלל אצבע לשווי של כל מטר או דונם, שכן דין של שטח פתוח בטבעת השלישית של המטרופולין אינו כדין שטח למגורים במרכז תל אביב. בכל זאת, ההערכה היא שכלל הפיצויים יגיעו לסכומים של מיליארדי שקלים, כשעלות פרויקט המטרו כולו כוללת 150 מיליארד שקלים שאמורים לכלול גם את רכיבים אלו.

מה הם רכיבי הפיצוי?

עו"ד קנקה מסבירה שיש שני רכיבים של פיצויי ההפקעה. האחד נקבע עם אישור התוכנית, ועל הגשת התביעה חלה תקופת התיישנות של שלוש שנים והיא דנה רק בירידת הערך של הקרקע כתוצאה משינוי הייעוד, למשל ממגורים לדרך. זאת, לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה.

קנקה מוסיפה כי "ניתן לממש את הפיצוי הזה באופן מיידי ומבלי שחל ביצוע של הפרויקט או הפקעה בפועל, משום שהשינוי בתוכנית משפיע על ערך הנכס ובעיקר על זכויות הבנייה".

השלב הנוסף, שמהווה להערכתה רק כ־10% מכלל סכום הפיצוי המתוכנן, נקבע עם הליך ההפקעה עצמו בנוגע לשווי הקרקע והבניינים הנמצאים במקום ויצטרכו להיהרס. בתיקון חוק המטרו איחדו את ההליכים במסגרת ועדת פיצויים ייעודית שהוקמה לפרויקט המטרו. עד כה הוגשו אליה תביעות בודדות בלבד.

מתי סוף סוף נוכל לנסוע במטרו של ישראל?

לאחרונה חתמה נת"ע על הסכמים בעלות של 8 מיליארד שקל מול שלוש חברות קבלניות, שכל אחת מהן תנהל ותתכנן את העבודות על כל אחד משלושת הקווים של המטרו. העבודות בפועל אמורות היו להתחיל עד כה, אך נדחו בינתיים.

מנכ"ל נת"ע חיים גליק הצהיר כי להערכתו הפרויקט יחל לפעול רק בשנת 2040. זאת, אף שאותן חברות חתמו על הסכמים לפיהן מערכת המטרו תתחיל לנסוע, בהדרגה, החל משנת 2032.

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"