גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הענקית מברלין פושטת רגל ומדליקה נורת אזהרה: "גרמניה משתרכת מאחור"

הכלבו הגרמני קה־דה־ווה שימש כמגדלור של צרכנות מערבית ב־100 השנים האחרונות, אך כעת הוא נמצא בהליכי חדלות פירעון ● הצרות שלו, ביניהן זינוק במחירי השכירות ודיגיטציה שנשארה מאחור, משקפות את הצרות של המעצמה התעשייתית בעידן שאחרי הגז הרוסי הזול, הקורונה והריבית האפסית ● הממשלה הנוכחית שוקלת את צעדיה מול הצמיחה השלילית, אך חוסר פופולריות וקיטוב פוליטי מקשים על אתחול מחדש

הכלבו הגרמני ''קה־דה־ווה'' / צילום: Reuters, Marc Vorwerk
הכלבו הגרמני ''קה־דה־ווה'' / צילום: Reuters, Marc Vorwerk

זו שעת צהריים בכלבו הגרמני העצום "קה־דה־ווה" במערב ברלין, ועל פניו נראה שהכול כרגיל. חנויות היוקרה של בתי האופנה המובילים בקומת הקרקע עדיין מעוצבות למשעי ונוצצות. סדרן בחליפה מנהל תור של קונים סינים שמחכים להיכנס לסיבוב קניות ב"לואי ויטון". והתמהיל הקבוע של המבקרים - בין אם מדובר במי שבא ללגום שמפניה ולאכול צדפות בקומה השישית או לקנות מעיל בהנחת סוף העונה - יוצא ונכנס דרך הדלתות המהודרות של בית הכלבו, השני בגודלו רק ל"הרודס" בלונדון. ביום ממוצע מבקרים בו כ־50 אלף קונים.

WSJ | אוסף אמנות בשווי מיליארד דולר שמפרק משפחה מבפנים
WSJ | השיטה הסודית של השבדים לשביעות־רצון בעבודה עוברת דרך כוס קפה

אבל במבט שני, הסימנים לצרות הגדולות שבהן שקוע ה"קה־דה־ווה" הולכים ומתגלים. סרטים מהודרים חוסמים בקומה החמישית את הגישה לרוב המוצרים במחלקת העיצוב והבית, למשל. "זה לא למכירה בשלב הזה", מבהיר זבן אדיב למי שמנסה לרכוש מצעי סאטן, "זה שייך למלאי של החנות, ולא ברור מה יהיה איתו". מדפים ריקים וקירות קירחים מציצים בקומות אופנת הגברים והנשים, היכן שספקים מסוימים משכו סחורה. אפילו בחנויות השוקולד בקומה השישית מבקשים תשלום רק בכרטיס אשראי. "זה בגלל הפשיטת רגל", אומרת המוכרת, "אבל אל תספר לאף אחד".

למרות העמדת הפנים, מדובר בסוד גלוי. ה"קאופהאוס דס ווסטנס", כלבו שהפך לסמל לדקדנס המערב־אירופי, חנות ענק של מוצרי יוקרה ומותרות, אופנה ומזון, שפועל כבר יותר מ־100 שנה במערב ברלין, נמצא בהקפאת הליכים. "סיגנה", חברת הנדל"ן האוסטרית המחזיקה בו בעשור האחרון, הגישה בקשה לפשיטת רגל.

חלק מהספקים שעבדו איתו לא קיבלו את כספם במשך חודשים. חלק מהחברות החזירו את הסחורה שלהן, וסיימו את ההתקשרות עמו. גורלו של הכלבו, המתפרש על פני שבע קומות, 60 אלף מ"ר של מסחר, שהפך גם למקום עלייה לרגל לתיירים ישראלים המבקרים בבירת גרמניה, אינו ידוע.

פשיטת הרגל של סיגנה נובעת משילוב של סיבות עסקיות נקודתיות: התרחבות מהירה, מימון יקר וניהול כושל, בין היתר, על רקע הצניחה בשוק הנדל"ן המסחרי. אבל היא מסמלת בין היתר את מצבה הכלכלי העגום של גרמניה בימים אלו.

מחירים כואבים

אחרי הערכות והערכות מחדש, ובניגוד להבטחות של הקנצלר אולף שולץ לפני כשנה ("גרמניה לא תיפול למיתון השנה, אני מבטיח", אמר בדאבוס), הנתונים האחרונים שהתפרסמו החודש מראים כי הכלכלה הגרמנית התכווצה ב־0.5% ב־2023. "אנחנו היחידים ממדינות ה־G7 שהתכווצו", ביכתה השבוע כותרת ב"בילד" הפופולרי את המצב. שוק הנדל"ן בגרמניה חווה קריסה של קרוב ל־10% בשנה החולפת. האינפלציה שחקה את ההכנסה הפנויה של משקי הבית, והריביות הגבוהות משתקות פעילות עסקית.

גרמניה משלמת כעת בבת־אחת את המחירים הכלכליים כולם: המחיר של בירוקרטיה בלתי־דיגיטלית שהפכה את המדינה למפגרת־טכנולוגית, ותוקעת מקלות בגלגלים של עסקים, של הגירה ושל סחר חופשי. המחיר של הסתמכות על גז רוסי זול שנגמר בין לילה, ומחייב כעת תהליך דה־תיעוש איטי ומכאיב למי שהייתה המעצמה התעשייתית האחרונה באירופה. וגם המחיר של אי־השקעה ממשלתית במשך שנים רבות, של מדיניות "האפס השחור" - איזון תקציבי ואיסור כניסה לגירעון בכל מחיר - שעוגנה בחוקה הגרמנית על ידי אחת הממשלות הקודמות.

הממשלה הנוכחית אולי ניסתה לעקוף את המחויבות הזו, שאפילו לדברי קרן המטבע העולמית והנציבות האירופית מציבה את גרמניה בעמדת נחיתות מול מדינות אחרות, רק כדי לגלות כי הטריק שכלל שימוש במאות מיליארדי אירו שהוקצו למאבק במגיפת קורונה למטרות עידוד צמיחה אינו חוקתי, לפי הכרעה של בית המשפט העליון. הממשלה נאלצה לגנוז בחודש שעבר, בבת־אחת, את רוב הרפורמות מעודדות הצמיחה שלה.

ומעל הכול ישנה התחושה הציבורית, מצב הרוח הגרמני שמרגיש דשדוש ופיגור־מאחור בהשוואה למדינות אחרות - שהחליף את הרגשת היציבות והשגשוג שאיפיינו את שנות הקנצלרית אנגלה מרקל. אז, גרמניה רשמה צמיחה כלכלית מרשימה שקצרה את הפירות של רפורמות שוק חופשי שהוביל דווקא קודמה, הקנצלר הסוציאל־דמוקרטי גרהארד שרדר.

מרקל, לעומת זאת, נתנה למצב להמשיך כמו שהוא, נמנעה מרפורמות (חוץ מזו שחיסלה את האנרגיה הגרעינית, א"א) וגילגלה את הכדור הלאה. מי שנאלצת לנסות ולהתמודד עכשיו עם המצב היא קואליציה של סוציאל־דמוקרטים, ירוקים וליברלים, בהובלת שולץ, ששוברת שיאי אי־פופולריות בסקרי דעת קהל מדי חודש.

קיצוניים משני הצדדים

מצב הרוח הזה בא לידי ביטוי בשבוע האחרון גם בהתבטאויות הצמרת הגרמנית. "גרמניה משתרכת מאחור משום שאין צמיחה. המיקום שלנו אינו מהווה יתרון תחרותי יותר", אמר שר האוצר כריסטאין לינדנר ממפלגת "הליברלים", כשהוא מבכה את מחירי האנרגיה הגבוהים בעידן שאחרי הגז הרוסי הזול. שותפו לממשלה, אך יריבו הפוליטי, שר הכלכלה רוברט האבק מ"הירוקים", הציע להשיק רפורמת מס שתמריץ את העסקים ומימון ממשלתי של עשרות מיליארדים למנועי צמיחה. "אין לנו יתרון תחרותי כעת, ואנחנו לא ידידותיים מספיק להשקעות", אמר.

העובדה כי האבק דוחף לעבר חוב, לינדנר דוחף לצמצם את הגירעון, אבל שניהם מסכימים כי מצבה הכלכלי של גרמניה בכי רע, היא עדות למצב הפוליטי והכלכלי הרעוע שלה. בינתיים, מבחינה פוליטית, הימין הקיצוני (וגם השמאל הרדיקלי) מתחזקים בסקרים כפי שלא התחזקו מאז הקמת הרפובליקה הפדרלית של גרמניה ב־1949.

מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" מהימין הקיצוני, ו"ברית שרה ואגנקנכט", מפלגת שמאל קיצוני שהתפצלה ממפלגת "די לינקה" זוכות יחד ל־25% מקולות הבוחרים, לפי הסקרים האחרונים. בחירות במדינות מחוז השנה ובחירות בפרלמנט האירופי עשויות לתרגם את חוסר השקט הציבורי כתוצאה מהמצב הכלכלי לשינוי פוליטי רדיקלי. "שולץ רצה להיות הקנצלר שיתמודד עם ריבוי המשברים" עקץ שבוע העיתון "פרנקפוטר אלגמיינה" את מנהיג גרמניה הנוכחי, "אבל הפך לקנצלר במשבר". "שולץ חייב לבצע רפורמות כלכליות", כתב ה"טאגסשפיגל", "אבל אין לו את היכולת לעשות זאת. בחירות חדשות הן האפשרות היחידה שלו".

קנצלר גרמניה אולף שולץ / צילום: חיים צח-לע''מ

שורשים יהודיים

ה"קה־דה־ווה" ידע גלגולים רבים עד שהפך בימים האחרונים לפנים של הכלכלה הגרמנית. הוא החל את דרכו ב־1907 כיוזמה של הסוחר היהודי אדולף יאנדורף, עבר לשגשג תחת ניהולה של משפחת תעשיינים וסוחרים יהודים אחרת, בראשותו של הרמן טיץ, ואז "נוקה מיהודים" תחת לחץ ממשלתי אחרי עליית הנאצים לשלטון.

המשפחה שהחזיקה בו נאלצה למכור אותו, במחיר מופחת, לאנשי עסקים "אריים", וכל עובדיו היהודים פוטרו. מאז עבר הכלבו ידיים עוד חמש פעמים, אבל תמיד שימש כמגדלור של צרכנות מערבית, בין אם לתושבי מערב ברלין או מזרחה. ביום אחרי שנפלה החומה ביקרו בו, לפי הערכות, כ־200 אלף בני אדם והוא היה היום ההומה ביותר בתולדות הכלבו.

הוא נרכש על ידי סיגנה ב־2012, בחצי מיליארד אירו לפי הדיווחים, ומאז נאבק כדי לשרוד כחלק מקבוצת גדולה יותר שעסקה בתחום הנדל"ן המסחרי, והחזיקה גם בבתי כלבו במינכן ובהמבורג. רנה בנקו, היזם העומד בראש סיגנה, הסתבך בצרות פיננסיות ופוליטיות, ולפני כשנה מכר 49.9% מההחזקות ב"קה־דה־ווה" לחברה השקעות תאילנדית. הצרות של הכלבו משקפות בין היתר את הצרות של גרמניה: הוא כמעט ולא מוכר באמצעות האינטרנט (רק ב־2020 החל בכך), ונאבק לשרוד אחרי שנות הקורונה, במקום שבו הסחר המקוון זינק וכלכלות שאינן גרמניה כבר התאוששו.

לדברי מנהל הפעילות העסקית בו, יש עתיד ל"קה־דה־ווה", רק לא במסגרת הנוכחית. "עם שכירות נורמלית, יכול להיות לנו עתיד מבטיח", אמר לתקשורת בימים האחרונים. לדבריו, הפעילות העסקית משגשגת, אך העובדה כי "סיגנה" הגדילה את השכירות החודשית ב־37% בשנים האחרונות היא שמעיבה כלכלית על ביצועיו. דבריו נלקחים בעירבון מוגבל, אחרי שהדף שמועות על קשיים כלכליים לפני שלושה חודשים והבטיח כי, "הקה־דה־ווה יעמוד כאן גם בעוד 100 שנה".

הלאמה היא הפתרון?

מפלגת "די לינקה" מהשמאל, גלגול של המפלגה הקומוניסטית לשעבר ששלטה בחצי מהעיר עד לפני שלושה עשורים, הציעה במעין אינסטינקט "להלאים" את חנות הכלבו, "כדי להבטיח חלוקה שווה של מוצרים לכל האזרחים". היא הציעה ליישם בו את עקרונות הניהול והייצור של הקולקטיבים החקלאים שפעלו במזרח גרמניה. לא מדובר בהצעה מופרכת לגמרי: תחת הממשלה הקודמת של ברלין רכש הסנאט מחדש את חברת האנרגיה המקומית ואת חברת המים, בניסיון לעמוד ביעדי אקלים ובמחיר של מיליארדי אירו. ישנן גם הצעות 'להלאים' בדרך דומה חברות המחזיקות בפורטופוליו של עשרות אלפי דירות בברלין, כדי להקל על מצוקת הדיור בבירה. "עצם העובדה שההצעות הללו לא נזרקו מכל המדרגות" כתב פרשן מקומי בעיתון BZ השבוע, היא עדות לבעיות העמוקות של ברלין ושל גרמניה מבחינה כלכלית.

בינתיים, גובר החשש גם לעתידם התעסוקתי של 900 העובדים בכלבו. פרנציסקה גיפיי, ראשת העיר הקודמת של ברלין ומי שמכהנת כעת כסגנית ראש העיר, התחייבה לנסות ולסייע להציל אותו. גיפיי דיברה על הקה-דה-ווה, אך מבין השורות ניתן היה לשמוע את הפוליטיקאית הסוציאל-דמוקרטית מדברת על גרמניה כולה. "הוא עבר זמנים קשים, אבל תמיד היה שם. אנחנו בטוחים כי הוא ימשיך להיות אייקון גם בעתיד".

למעשה, הביטחון הזה עורער קצת בשבוע האחרון. "אנחנו לא מוכרים שום דבר שאתה חייב באופן מוחלט. אנחנו מוכרים אשליות, חלומות ומאוויים", אמר מנהל הכלבו בראיון אופטימי לפני כשלושה חודשים. כעת, השאלה היא אם מצב הרוח הכלכלי הגרמני גבוה מספיק כדי להצדיק זאת כמנגנון עסקי.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות