המאבקים הפוליטיים סביב השאלה האם שדה תעופה נוסף יוקם בצפון או בדרום, יובילו לכך שאף אחד מהם לא יוקם באמת. כך, שבעוד כעשור אזהרתו של מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח עשויה להתממש, ונחיה בעולם שבו הרבה יותר מהיר להזמין תור לחידוש דרכון מאשר להצליח לקנות כרטיס טיסה לחו"ל. אם לא יהיה שינוי בקרוב, הציבור שוב ישלם על הפוליטיקה הקטנה.
● טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר
● חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?
תחילה נעשה סדר בעובדות: מאז תחילת העשור הקודם הבינו בממשלה שבישראל חייב לקום שדה תעופה נוסף שישלים את פעילות נתב"ג. ועדות בנושא קמו והמומחים המליצו: שדה התעופה הישים, הכלכלי, ההגיוני, הבטיחותי והטוב ביותר שניתן להקים בישראל נמצא ברמת דוד בעמק יזרעאל. עוד אמרו, בנוסף, כי אפשר להקים גם שדה תעופה בנבטים שבנגב, אך הבעיה בו היא שמסלולי הטיסה שלו מתחרים עם אלו של נתב"ג, כך שהוא לא יספק את כל הביקושים הנחוצים, וגם עם מסלולי חיל האוויר - עובדה שקוממה את הצבא ואת מערכת הביטחון כנגד שדה התעופה המתוכנן.
לכן, הממשלה החליטה בזמנו להקים את שדה התעופה בעמק יזרעאל. אלא שאז, ראשי הרשויות מהעמק דרשו לבטל את הגזירה בטענה לפגיעה סביבתית בנוף, וברעש. ראשי רשויות אלו קרובים מאד לאנשי המרכז שמאל בכנסת, לעומת ראשי הרשויות בנגב, המחוברים לפוליטיקאים בליכוד, ובראשם בני ביטון, ראש עיריית דימונה, שלוחצים מזה שנים על הקמת שדה תעופה בנגב. כך, האינטרסים המשולבים של ראשי הרשויות מימין ומשמאל יצרו קונצנזוס בכנסת, והממשלה הקודמת ביטלה את ההחלטה להקים את השדה בעמק והקימה עוד ועדה ששוב הציעה את אותן הצעות נשנות - להקים ברמת דוד ובנגב שני שדות תעופה משלימים לנתב"ג.
שראשי הרשויות בדרום יהיו מרוצים
כדי לצאת מהפלונטר, הממשלה הנוכחית קיבלה החלטה ששני שדות התעופה יוקמו כל אחד בקצב שלו - או במילים אחרות, כדי שראשי הרשויות מהדרום יהיו מרוצים, הם יוכלו לנופף בהחלטת ממשלה שלא בטוח אם תמומש אי פעם, להקמת שדה תעופה בנבטים. מצד שני, שדה תעופה אמיתי בהתאם לצרכי המשק יקום בעמק יזרעאל, ושראשי הרשויות שם יחפשו, הם גם ככה מהמחנה הנגדי - ובא לציון גואל.
בנגב עלו על הלוקש שניסו למכור להם, והחלו להתנות את קידום שדה התעופה בצפון בזה שיוקם קודם השדה בדרום. למהלך הזה נכנס אלמוג כהן שהגדיל לעשות והעביר בהצעת חוק פרטית את אישור ועדת הכלכלה של הכנסת, ובתמיכת 80 חברי כנסת שהשדה בנגב יוקם בתוך 7 שנים, זאת למרות ההתנגדויות המקצועיות והצבאיות לכך.
במסגרתו של דיל פוליטי, כהן מונה לסגן שר, הצעת החוק הוקפאה, וראש הממשלה הורה לגבש חלופה לבסיס נבטים בנגב וכן על קידום שני שדות התעופה גם יחד. החלופה שמקודמת היא צקלג ובמשרד התחבורה אפילו קיבלו תקציב לבחינתה. בינתיים, במועצה הארצית לתכנון ובנייה ממשיכים לקדם את התכנון של השדה בצפון שכבר מצוי בשלבים תכנוניים מתקדמים בהרבה. כהן איים, התפטר מהממשלה, נתניהו הנחה לבטל את הדיון שתוכנן וכהן חזר בו מהתפטרותו. הממשלה שעצרה את נשימתה חזרה לתפקד עם סגן השר החשוב כל כך והליך הקמת שדה התעופה האמיתי האפשרי שעומד על הפרק - הוקפא.
תמיכה חדשה בהקמת השדה בצפון
בינתיים שעון החול התהפך מזמן. בשנת 2035, בעוד עשור, נתב"ג יגיע לקצה גבול הקיבולת שלו. אם לא יוקם עד אז שדה נוסף (והרי הקמת שדה לוקחת יותר מעשור) במשרד האוצר הזהירו שמחירי הכרטיסים יאמירו, הדבר ישפיע במיוחד לא רק על תיירות וחופש התנועה של אזרחי המדינה אלא על המשק, שכן נסיעות עסקיות - שהם הסגמנט שמשפיע ברמת המאקרו כלכלית בתחום התעופה - יהיו נדירות, רחוקות ויקרות יותר. ושלא נדבר על כך שהמלחמה באיראן שזה עתה הסתיימה הראתה את הצורך הבהול של ישראל בשדות תעופה נוספים.
לכן, חלק מגורמי המקצוע התלהבו מתמיכה חדשה בהקמת השדה בצפון והפעם מראשי רשויות עם כוח ליכודי. רונן פלוט, ראש עיריית נוף הגליל נחשב לאחת הדמויות החזקות והמקושרות לשרי הליכוד היום. הוא הביע תמיכה בהקמת השדה הצפוני. יחד איתו חתומים גם ראשי רשויות בכרמיאל, עפולה, בית שאן, טבריה, עמק הירדן, קריית ביאליק, צפת וחצור - מוקדי השפעה שמוטב לשרי הליכוד לשמור איתם על קשרים. הם כתבו שהשדה יוסיף 11 אלף מקומות עבודה, ישלשו את ההכנסות מהתיירות הנכנסת וינגישו את שירותי התעופה ל-4 מיליון התושבים שצפויים לגור בעוד עשור בצפון.
בעידן שבו תשתיות הכרחיות מחולקות לפי אינטרסים פוליטיים, מדובר בחיזוק משמעותי לדרישה להקמת שדה תעופה בצפון. אבל באופן כמעט לא אינטואיטיבי - המכתב הזה מייצר לחץ הפוך:
בשעה שהרעש הפוליטי מגיע כביכול מסגן השר אלמוג כהן, מתחת לפני השטח מתחמם מאבק ענקים פנים ליכודי בין תומכי השדה הצפוני לתומכי השדה הדרומי - פלוט נגד ביטון ולהיפך. ולכן, עכשיו כבר ברור, אי אפשר לקדם שדה אחד בשל, רלוונטי, שנעשתה סביבו עבודה מקצועית והוא לא שנוי במחלוקת ביטחונית עד שלא מקדמים שדה שנמצא כרגע על הנייר, שהוא שנוי במחלוקת כלכלית וביטחונית ושיחלפו עוד שנים עד שיסיימו את תכנונו אם בכלל. את מחיר הפוליטיקה, כמו תמיד, ישלמו האזרחים. מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח כבר הזהיר בעבר שאם לא יהיה שדה משלים בעוד עשור לישראלים יהיה יותר קל ומהיר לקבוע תור לחידוש דרכון מאשר לטוס לחו"ל, ולחברות התעופה לא תהיה ברירה אלא לנהל את הביקושים לטיסות באמצעות הפקעת מחירים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.