גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להיות סמולן באמריקה

הציבור האמריקאי, ועמו המפלגה הדמוקרטית, פונים שמאלה

הילארי קלינטון / צילום: רויטרס
הילארי קלינטון / צילום: רויטרס

ומי לא בא למסיבת ההצדעה לישראל (ולשלדון אדלסון) שערך ברון ההימורים בלאס-וגאס בחודש שעבר? מייק האקבי לא בא, למרות שרקורד הידידות לישראל של הפוליטיקאי הרפובליקני הזה, שהודיע באחרונה על הצטרפותו למירוץ לנשיאות ארה"ב, מוצק הרבה יותר מזה של הבכירים הרפובליקנים האחרים, שבאו לקבץ תרומות אצל אדלסון וחבריו.

האקבי זקוק כמובן לכל נדבה שתושלך לכובעו, כמו כל פוליטיקאי, אלא שהוא לא היה אורח רצוי במסיבת בעלי הממון בווגאס. ישראל היא פנינה בנזרם של המיליארדרים האלה, אבל האקבי אינו מוכן לרקד לצלילי חליל האידיאולוגיה הכלכלית שלהם. מבחינת מממני הקמפיינים הפוליטיים של הרפובליקנים, האקבי יכול לסווג עצמו כרפובליקן, אבל בעצם הוא רדיקל, כופר בעיקר, כמעט סוציאליסט, וסליחה על המילה הגסה. איפה הוא ואיפה רומני. כבודה של ישראל מונח אצל אדלסון ושות' היכן שמונח, אבל הם לא יתנו סנט שחוק למחרחר מלחמות מעמדיות, גם אם הוא ביקר בישראל יותר מכל פוליטיקאי רפובליקני אי פעם.

בעוד שרוב הפוליטיקאים הרפובליקנים מתחרים זה בזה על מציאת דרכים לקיצוץ "נטל" המיסים על עשירי-העל, הכריז האקבי על מועמדותו לנשיאות כך: "גדלתי עם צווארון כחול, לא דם כחול. מעודי לא הייתי המועמד החביב על אלה שנעים בציר וושינגטון - וול סטריט, ולעולם לא אהיה... את הקמפיין שלי יממנו לא מיליארדרים אלא אנשים עובדים". ועל אותם פוליטיקאים רפובליקנים שקוראים לקצץ בתשלומי ביטוח לאומי לזכאים, כדי "להציל" את רשת הביטחון הזו, הוא אומר: "קודם כל, קצצו לעצמכם את תשלומי הפנסיה שלכם מהקונגרס".

כך מדבר מבוגר רפובליקני אחראי? אין פלא שאצל העילית הפיננסית הרפובליקנית הוא מחוק. אבל האקבי לא פועל בחלל ריק. הוא מנסה לעלות על גל שפוליטיקאים מהצד הדמוקרטי של המתרס, והילארי קלינטון בכללם, זיהו זה מכבר ורוכבים עליו בהצלחה לא מבוטלת: הגל הליברלי (ובעברית בסיסית, השמאלני), שמרטיב (אם כי עדיין לא מציף) את ארה"ב. המפלגה הדמוקרטית ב-2015 אינה המפלגה הדמוקרטית של 2004 ו-2000, שהיתה תאבת קונסנסוס וחששה להרגיז יותר מדי את הימין, והילארי קלינטון אינה ביל קלינטון מהמאה שעברה, שהתאמץ למצב עצמו באמצע, חס ושלום לא קרוב מדי לאגף הליברלי במפלגתו.

וגם הציבור האמריקאי אינו מה שהיה לפני 40-50 שנה. באמצע המאה ה-20, "ליברל" היתה מילה גסה, אולי כמו "סמולן" בתקופה עתידית, בארץ אחרת, או nigger. בחברה מנומסת בארה"ב, וגם במדיה של הזרם המרכזי, כבר שנים לא משתמשים במילה nigger ('כושון', או 'שווארצה', בתרגום חופשי מאוד) אלא מסתפקים בלשון נקיה: the N word. בעבר הלא רחוק זה היה גם גורלה של המילה "ליברל". כל כך נרמסה וטונפה המילה הזו, עד שפוליטיקאים רפובליקנים דיברו בצדקנות מעושה על ה-L word, כאילו כדי לא לחטוא בניבול פה. אפילו ג'ון קנדי הגדול נאלץ לצאת להגנת שם התואר הזה. "אני גאה להיות ליברל", הוא הכריז ב-1960, "כי ליברל הוא מישהו שצופה קדימה, לא מביט אחורה; מישהו שמקבל רעיונות חדשים ללא תגובות מאובנות; מישהו שדואג לרווחת אחרים". ומייקל דוקאקיס, המועמד הדמוקרטי לנשיאות ב-1988, מצא לנכון להכריז בקמפיין שלו (הוא נחל תבוסה), שמבחינתו ה-L-word מייצגת מנהיגות (leadership), לא ליברליזם.

ובכן, לא עוד. הליברלים החלו לצאת מהארונות בהמוניהם בשנים האחרונות והמגמה הזו הולכת ומתעצמת. האווירה משתנה. זה בסדר להיות ליברל. סקר של גאלופ מהשבוע ששעבר העלה כי 31% מהציבור בארה"ב מגדירים עצמם כליברלים מבחינה חברתית, וזה בדיוק גם שיעורם של אלה שמגדירים עצמם שמרנים. (השאר הגדירו עצמם מתונים, כלומר אי שם באמצע). זו הפעם הראשונה שמספר השמרנים לא עלה על מספר הליברלים; ומזווית אחרת: מספר הליברלים בסקר השנה הוא הגבוה ביותר שנרשם מאז החל מכון גאלופ לסקור פלחים אלה ב-1999. ואיך שלא מסתכלים, התמורה הזו נותנת אותותיה בחברה האמריקאית: 60% מהאמריקאים תומכים עתה בנישואין חד-מיניים, בהשוואה ל-37% לפני עשר שנים; רוב האמריקאים (51%) תומכים בליגליזציה של קנאביס (אמנם ירידה משיעור של 58% שנרשם אשתקד); ולמרות המהלומות המתמשכות של פטיש הלחצים הרפובליקני להגביל הפלות ו"לחנך" את הציבור לתמוך ב"קדושת החיים", התמיכה בארה"ב בזכות האשה להחליט לבדה האם ללדת או להפיל נותרה איתנה, עם רוב קטן, שאינו נשחק, לתומכים בחירות האשה.

אבל מה שמסתמן כגורם העיקרי שמכריע את כף המאזניים הפוליטיים לצד שמאל הוא החלוקה הבלתי שיוויונית של העוגה הלאומית, מצב שמניע אנשים רבים להגדיר עצמם כליברלים מבחינה כלכלית. "למה חידשתי את החברות שלי באיגוד המקצועי של העיתונאים"? - שאל בעל הטור דנה מילבנק ב"וושינגטון פוסט". "לא כדי להשתכר יותר (אני כבר בצמרת סולם השכר) אלא כמחאה סמלית על אי השוויון בחלוקת ההכנסות, שהלך ותפח במרוצת השנים ועתה הגיע לממדים של משבר".

הפער בין עניים לעשירים בארה"ב עתה הוא הגדול ביותר מאז השבר הכלכלי הגדול בסוף שנות ה-20 של המאה שעברה. ב-2012, גרף המאיון העליון 22.5% מעוגת ההכנסה הלאומית; 90% בתחתית קיבלו 49.6%. ומזווית אחרת: לשלושת המאיונים העליונים יש עתה יותר נכסים (פיננסיים ואחרים) מאשר לכל תשעת העשירונים בתחתית. זה מרגיז - ומייאש - את האמריקאים. 65% מהם מסכימים שהפער בין עשירים לעניים גדל בעשר השנים שחלפו, לפי סקר של מכון המחקר פיו (Pew) מינואר אשתקד. 69% סבורים שהממשלה צריכה לעשות משהו כדי לבער את הנגע הזה. אין פלא שניו-יורק בחרה בביל דה בלאסיו, ראש העיר הכי ליברלי באמריקה, אחרי כהונה ארוכה של מייקל בלומברג, נציג וול סטריט בסיטי-הול.

ברק אובמה הוא אולי עמוד התווך של פלג המרכז, או האגף ה"מתון" של הדמוקרטים, כפי שהיה ביל קלינטון בשעתו, אבל מי שנותן את הטון אצל הדמוקרטים עכשיו הם השמאלנים, חדשים וישנים, והם יכולים ללמד את האקבי הרפובליקני משהו בהלכות שמאלנות. משנתו הכלכלית אכן מוטת צווארון כחול, אבל דברו אתו על הפלות, או נישואין חד-מיניים, או חנינה למהגרים בלתי-חוקיים ותראו איך הוא נעשה כחול בפנים מרוב זעם, כמו כל אידיאולוג רפובליקני מצוי. האקבי מבין אמנם שגברים לבנים מהעשירונים התחתונים, בסיס התמיכה ברפובליקנים, לא יסתפקו לאורך זמן בעצמות היבשות של שמרנות חברתית שמשליכים לעברם המיליארדרים, אך הוא לעולם לא יהיה המגנט שימשוך מיליוני ליברלים, כלכליים ו/או חברתיים, למפלגה הרפובליקנית. עיניהם של אלה נשואות שמאלה, אל הדמוקרטים.

וכך, אנו רואים כיצד גוש גדול בקרב המפלגה הדמוקרטית מוביל קמפיין נגד הסכם הסחר החופשי עם מדינות אגן האוקיינוס השקט (TPP) שדוחף, במלוא כוחו, ברק אובמה, בתמיכה גורפת של כל המחוקקים הרפובליקנים, וכיצד הקמפיין של הילארי קלינטון מקבל גוון ליברלי מובהק. לגב' קלינטון יש שבשבת רוחות מופלאה והיא יודעת בדיוק להיכן נושבת הרוח הציבורית. היא גם מודעת לכך שיש דמוקרטים שמאגפים אותה משמאל, כגון הסנטורים האולטרה-ליברליים ברני סאנדרס, שיתמודד מולה בפריימריס על המועמדות הדמוקרטית לנשיאות, ואליזבת וורן הכריזמטית, כוכב עולה במפלגה. לכן, בהופעות בקמפיין מדברת קלינטון על הצורך להעלות את רמות השכר במשק, להיאבק בפערי השכר בין גברים לנשים, לתת לגיטמיציה לנישואים חד-מיניים, להגן על זכות הנשים לא ללדת בעל כורחן ולחזק את רפורמות ביטוח הבריאות של אובמה.

רפש הסקנדלים המסורתי שמטיחים הרפובליקנים בקלינטון לא נדבק בה, בינתיים, וזה מעיד אולי על עוצמת המסרים שלה. נכון אמנם שהיא ובעלה נמנים עם המאיון העליון, אבל רק רפובליקנים שרופים מוצאים בכך אירוניה. מה שבאמת מפחיד את הדמוקרטים הוא שהרפובליקנים יציבו מול קלינטון מועמד צעיר, אטרקטיבי ושופע אנרגיה ויתנו לנעורים לנצח.

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב