גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המהפכה לא תהיה בסמארטפונים; דור 5 בסלולר ישנה התעשייה"

ריקארדו מאסקולו, מנהל אסטרטגיה ופיתוח עסקי באריקסון, מעריך כי ב-2026 הדור החמישי יניב רווחים של 5.8 מיליארד דולר לתעשייה הישראלית ■ נישאנט בטרה, ראש תחום תשתיות רשת המוצר: "כל מדינה צריכה לחשוב איך להפיק מהדור החמישי את המיטב"

 נישאנט בטרה וריקארדו מאסקולו. / צילום: אריקסון
נישאנט בטרה וריקארדו מאסקולו. / צילום: אריקסון

מומחים בתחום הסלולר מעריכים שהדור החמישי, שיושק מסחרית, ככל הנראה, לראשונה באולימפיאדת החורף בדרום קוריאה ב-2018, הוא לא פחות ממהפכה. לא שדרוג, לא קפיצת מדרגה, אלא מהפכה שתשנה את חיינו. לדבריהם, עוצמת הדור החמישי תבוא לידי ביטוי בזכות השילוב המרתק שמתרחש במקביל עם עולמות ה-IOT (האינטרנט של הדברים) והתפתחות הענן.

חברת אריקסון ישראל, שעוברת שינויים ארגוניים מקיפים שכוללים התייעלות ופיטורים על רקע התחרות העזה בשוק, מנסה בכל כוחה לשמור על מעמדה כמובילת השוק העולמי בתחום רשתות הסלולר, והייתה שמחה לראות את ישראל מצטרפת מוקדם ככל האפשר למגמות העולמיות שקורמות עור וגידים. זו גם הסיבה שהיא משתפת פעולה עם משרד התקשורת ומציעה לו מידע חשוב במסגרת ועדת התדרים שהקים לקראת היערכות לשחרור תדרים לטובת הדור החמישי.

לאחרונה, חשפה אריקסון ישראל את החזון שלה ואת האופן שבו היא רואה את ההתפתחות הצפויה בענף בשנים הקרובות, ובראיון ל"גלובס" מגדיר ריקארדו מאסקולו, מנהל אסטרטגיה ופיתוח עסקי של אריקסון בדרום מזרח-אירופה, את הכוחות הפועלים לדחיפת הדור החמישי. "לשיטת אריקסון, מדובר ב-4 כוחות שוק שדוחפים את ההתקדמות. האלמנט הראשון הוא הפס הרחב בכל מקום, דהיינו, הדרישה הבלתי נגמרת לרוחב פס ולמהירות. יותר אפליקציות ויישומים, יותר תוכן וידאו, הלקוחות ימשיכו לדרוש קצבים גבוהים - וזה אומר רשתות שחייבות להיות מותאמות כדי להתמודד עם הביקוש.

"הכוח השני שדוחף הוא ה-IOT. כשרוצים שכל דבר יהיה מחובר לרשת - החל מפח הזבל והמשך במכונית האוטונומית - נדרשת רשת סלולרית שמסוגלת לתרגם מידע ממיליארדי חיישנים שיעטפו את חיינו ויהיו מסוגלים להעביר את המידע בזמן אמת. זה מביא את אריקסון לכוח השלישי שהוא המהפכה הדיגיטלית, והכוח הרביעי הוא שבעקבות תהליכי הדיגיטציה הכול הופך להיות שירותי".

הדור החמישי בסלולר

מאסקולו קורא לזה "Servitization". לדבריו, הדור החמישי הוא לא סמארטפון, אלא בראש ובראשונה חיבור של התעשייה. זה אומר לעבוד בדרך חדשה לגמרי מאיך שהכרנו. "עשינו מחקר על 10 סוגי תעשיות", הוא מספר, "חקלאות, קמעונאות, מכונית מקושרת, מדיה ובידור, תחבורה ציבורית, בריאות, שירותים פיננסיים, ייצור, ביטחון ציבורי ואנרגיה. לקחנו את התעשיות האלה ובחנו מה הדור החמישי יתרום להן ולתפוקה שלהן, והגענו למסקנה שב-2026 הוא יתרום להן מיליארדים. נכון שזה מחייב השקעות, אבל התמורה מאוד מובהקת.

"גם עבור השוק הישראלי המספרים הם דרמטיים ומגיעים ל-5.8 מיליארד דולר גידול בתפוקות שהדור החמישי יביא עמו ב-2026. זה יקרה, בין היתר, בגלל שבדור החמישי הרשת מאוד גמישה ואז ניתן להקצות משאבים מובטחים מראש לטובת תעשייה מסוימת. כך למשל, בתעשיות מסוימות שדורשות שיהוי נמוך, כמו המכונית האוטונומית שמחייבת זמן תגובה מהיר מאוד למידע הנקלט, ניתן יהיה להקצות חלק מהרשת לטובת זה ולהתחייב לביצועים".

- מה אנחנו צריכים לעשות כדי שזה יקרה?

"מהירות שווה רוחב תדרים, וכדי לקבל מהירות גבוהה יותר צריך יותר ויותר תדרים ויותר אתרים. הספקטרום חשוב כדי לאפשר לפתח דור חמישי, בלי זה אי-אפשר, אבל לא פחות חשוב זה לייצר תפיסה כוללת של היתרונות של הדור החמישי עבור התעשייה. זה מהלך שמדינה צריכה להיערך אליו מראש, ואריקסון מובילה את זה בשיחות שלה עם רגולטורים בכל העולם. אנחנו עובדים עם מפעילים ותעשיות כדי להבין מה התעשייה צריכה, ויש לנו הסכמי הבנות עם עשרות מפעילים בנושא הזה.

"מצד שני, אנחנו עובדים גם עם שותפים עסקיים כדי שיבינו מה הפוטנציאל של הדור החמישי, וגם עם האקדמיה. זה אומר להתנסות. המפעילים צריכים להבין מה התעשיות צריכות מהרשת, להכין את עצמם מבחינה טכנית ואיך למכור את השירותים האלה. זה תהליך משולב וחשוב מאין כמוהו שמדינות צריכות להפנים. יש לנו ניסויים בדור חמישי בשבדיה, באיטליה ובמקומות נוספים באירופה, וכולם משתפים פעולה כדי להבין איך עושים את זה".

לדברי נישאנט בטרה, ראש תחום תשתיות רשת המוצר באריקסון, "כל מדינה צריכה לחשוב איך מפיקים מהדור החמישי את המיטב. זה חשוב להצלחה בישראל ובעולם בכלל".

- ממשלות בעולם כבר שחררו תדרים?

"ב-2019 צפויה להתכנס הוועדה העולמית WRC ועושים עכשיו הרבה עבודת הכנה כדי לתקנן את התדרים לדור החמישי. טלקום איטליה כבר מרשתת את טורינו, למשל.

- אילו מדינות מובילות?

"בארה"ב כבר שחררו תדרים לדור החמישי, בסין, ביפן ובקוריאה ישחררו בחודשים הקרובים. מדובר ב-4 מדינות שהן אגרסיביות בתחום הזה. התקן החדש לדור חמישי עצמאי יפורסם בהמשך 2018. זה שיפור והאצה של התקן בעקבות הביקושים של התעשייה".

דימיטרי פילקובסקי, סמנכ"ל ההנדסה באריקסון ישראל, מסביר שכדי לממש ולהגיע לדור החמישי מוכנים מתבקש לגבש תוכנית מקומית ולהיערך מבחינת תדרים ואתרים. "כרגע למפעילים בישראל בדור הרביעי יש מחסור. צריך לשחרר את אותם 2,600 מגה-הרץ שכבר פנויים ולהקצות אותם. לא יכול להיות שהאגרות על תדרים נמוכים יהיו זהים לתדרים גבוהים. על תדרים גבוהים צריך לשלם הרבה פחות ולשחרר אותם כמה שיותר מהר אם רוצים שהמפעילים יוכלו להאיץ השקעות".

- היכן אריקסון נמצאת בתחום הרכב האוטונומי?

"יש לנו פלטפורמה לרכב מחובר שכבר פעילה ואנחנו עובדים עם וולבו כדי לספק את הקישוריות. יש כאן שני נושאים: סיוע לנהג והרכב האוטונומי עצמו והתפעול שלו. הדור החמישי משחק כאן תפקיד מאוד חשוב כי ההשהייה מאוד קריטית. כל נושא התחבורה והקישוריות מאוד דומיננטי אצלנו ואנחנו עובדים עם שחקנים שונים כדי לפתח ולנצל הזדמנויות, כמו הקסדה הממוחשבת למשל".

- מה התפיסה של אריקסון לגבי התאים הסלולריים הקטנים? האם בדור החמישי נהיה חייבים שיהיה לנו נתב שהוא גם תא סלולרי מיניאטורי?

"בדור החמישי התאים האלה מאוד קריטיים. הספקטרום של הדור החמישי יהיה גבוה מאשר בדור הרביעי. ככל שהוא עולה, המרחק שתוכל לכסות יותר קטן. אנחנו רואים את המפעילים המובילים בעולם הולכים לכיוון של אספקת אינטרנט סלולרי מהיר לבתים כתחליף לסיב אופטי, וריזון, למשל, עובדת על זה מאוד חזק. זה לא שאנחנו חושבים שהדור החמישי הוא תחליף לסיב אופטי עד הבית, אבל במקומות שלמפעילים קשה לספק סיב פיזי, הדור החמישי יהיה שם ללא ספק ובצורה אפקטיבית מאוד".

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר