גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשימה הגדולה של שר התקשורת הבא: לחלץ את ישראל מהפקק הדיגיטלי

העומס על תשתיות התקשורת המיושנות בישראל הולך ומתגבר, אבל משרד התקשורת בשלו ● במקום להבין שפתרון יגיע רק מדיאלוג עם בזק שמחזיקה במפתחות לקפיצת המדרגה הטכנולוגית, המשרד מנהיג מדיניות תקיפה כלפיה ● תפוח האדמה הלוהט הזה יתגלגל לפתחו של השר הבא

איוב קרא / צילום: שלומי יוסף
איוב קרא / צילום: שלומי יוסף

בתקשורת, כמו בתחבורה, ישראל תקועה בתוך פקק אחד גדול שרק הולך ומתארך. כמו שאנחנו עומדים בפקקים בכבישים, ככה העומס על תשתיות התקשורת הולך וגובר. אם בתחבורה הפיתרון נעוץ בתחבורה ציבורית יעילה, הפיתרון ל"פקק הדיגיטלי" הוא סיבים אופטיים בכל הארץ, אתגר שרק בזק יכולה לו בשלב זה.

סיבים אופטיים שמספקים מהירות של 1 ג'יגה ביט לשנייה יקצרו את הדרך מהפריפריה למרכז, יאפשרו לרבים לעבוד מהבית ולהרגיש כאילו הם בעבודה, וכך גם יקלו על הפקקים והעומס בתחבורה. מעבר לכך, הם יאפשרו להעניק שירותי בריאות מרחוק ואשפוז ביתי, ינגישו חינוך מרחוק ועוד.

השורה התחתונה, עוד לפני שנפרט, היא שאם משרד התקשורת לא ימצא את הדרך לאפשר לבזק לפרוס סיבים, לא תיפתר בעיית התחבורה הדיגיטלית, ויפה שעה אחת קודם.

ולכן בניגוד מוחלט למדיניות משרד התקשורת, בזק היא הפתרון. לא הבעיה. בשנה האחרונה משרד התקשורת מוביל את הקו הקיצוני ביותר אולי של משרד ממשלתי נגד חברות שהוא מפקח עליהן. זה לא נראה כמו מדיניות - זה נראה יותר כמו נקמה בבזק על מעשיה בעבר.

מי מקבל את ההחלטות במשרד התקשורת

סמנכ"ל הכלכלה במשרד, עופר רז-דרור, והמשנה למנכ"ל, שמילה מימון, מנהלים מדיניות כוחנית נגד בזק במטרה לשבור את החברה. פשוטו כמשמעו. ובמבחן התוצאה לא נרשמת הצלחה יתרה. למרבה הצער, משרד האוצר, שבשנים האחרונות היה גורם שקול ומאוזן בכל הקשור לשוק התקשורת, כבר לא מצליח להשפיע על המדיניות בשוק כמו בעבר.

לעניות דעתי, נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת בשנה האחרונה, מקבל תרגום שגוי למציאות בשוק התקשורת בשנים האחרונות. הרי בכל תרחיש עתידי, המדיניות שמובילים רז-דרור ומימון עשויה להיות הרסנית למשק. בין אם מדובר בדחייה ובפיגור בבניית תשתיות תקשורת חיוניות ומתקדמות, ובין אם מדובר בנזק קשה לתושבי הפריפריה, שאצלם התשתיות נמצאות בפיגור משמעותי מהמרכז.

בהיעדר שר דומיננטי, קובעים שני אנשים במשרד מדיניות שמחיר הטעות שלה לא מתקבל על הדעת. אם לשפוט לפי הצעדים שהם נוקטים, מבחינתם ייקוב הדין את ההר, ובכל מחיר דינה של בזק להיפגע. מדוע? אולי מאחר שהם כשלו בהורדת הרווחיות שלה.

לא מדובר במקפצה פוליטית לשר הבא

בימים האחרונים הופצו שמועות על מינויו האפשרי של ח"כ אמיר אוחנה מהליכוד לתפקיד שר התקשורת.שמועות אחרות מדברות על זה שש"ס שתמיד העמידה שרי תקשורת טובים גם כן חושקת בתיק. לא משנה מי יהיה שר (או שרת) התקשורת הבא, דבר אחד הוא חייב יהיה להבין. בלי להיכנס לזהות פרסונלית, המשרד כשל כישלון חרוץ כמעט בכל היבטי פעילותו בשנים האחרונות. אין תחום שבו לא נרשם כישלון, החל ממדיניות השוק הסיטונאי, שוק הטלוויזיה, הדור החמישי בסלולר, שדרוג הרשתות הקוויות והתקדמות לכיוון פריסת סיבים אופטיים ועוד.

ולכן לפני שמנסים לפתור את הבעיה צריך לרדת לשורשיה. איוב קרא כאמור לא היה שר דומיננטי. הוא לא הכיר את שוק התקשורת לפני כן, ונראה גם שלא היה לו עניין מיוחד ללמוד אותו. הוא פשוט היה המינוי הפוליטי המועדף על רה"מ בנימין נתניהו, שנאלץ לוותר על המשרד בגלל החקירות נגדו. אם אוחנה יוצב במשרד על תקן קרא ולא ישנה את המדיניות הנוכחית, ככל הנראה המצב רק ילך וידרדר.

פוליטיקאים סבורים בטעות שתיק התקשורת הוא עדיין מקפצה פוליטית, כפי שהיה עבור משה כחלון שהוביל את רפורמת הסלולר בזמנו. הבעיה היא שאין תחום בשוק התקשורת שנותר סגור לתחרות. לכן המבחן האמיתי של השר הבא יהיה האם בתקופתו יושק הדור החמישי, האם יושגו ההבנות שיאפשרו לבזק לפרוס סיבים אופטיים והאם תימצא הדרך להבריא את שוק המדיה. כל היתר זה בונוס.

שוק התקשורת זקוק לשר שמבין כי מדובר בריצה למרחקים ארוכים. לצערנו, הניסיון מלמד אותנו שאצל פוליטיקאים זה עובד אחרת. הם רוצים כאן ועכשיו, שההישגים יירשמו על שמם, ורק על שמם.

מי ימצמץ ראשון - בזק או משרד התקשורת?

בדבר אחד משרד התקשורת כן הצליח בקדנציה של הממשלה האחרונה. הוא כפה על בזק לפתוח את צנרת התשתיות שלה לשימוש מתחרותיה, כך שיהיה להן קל יותר לפרוס תשתיות משלהן ולהתחרות בה. אבל אחרי שפתחו את התשתיות של בזק, לאף אחת לא נשאר כסף כדי להתחרות בה.

סלקום ופרטנר, כל אחת בדרכה, נכנסו לתחום הסיבים האופטיים. בזק היא האגוז הקשה מבחינת משרד התקשורת, ואצלה גם המפתח להצלחה של פרויקט הסיבים האופטיים. לכן, המשרד מעודד את סלקום ופרטנר להתקדם במהירות עם הפריסה, ומנגד עושה כל שביכולתו כדי לדחוק בכוח את בזק לפרוס סיבים אופטיים משלה ללא תנאים. כך מקווים במשרד לגרום לבזק לוותר על דרישותיה המוקדמות ולהשקיע מיליארדי שקלים בפרויקט שהוא לא כלכלי עבורה.

הבדלים גדולים בין אזורים שונים בארץ

גם בדור החמישי בסלולר המדיניות היא אותה מדיניות. המשרד רוצה שחברות סלולר, שמפסידות כיום כסף, ייכנסו לפרויקט הדור החמישי כשהן לא רואות את החזר ההשקעה שבו, וקיים ספק אם הן בכלל מסוגלות פיננסית לעמוד בו.

מהמדיניות שמנהיג המשרד בשני התחומים - בסיבים האופטיים ובדור החמישי - עולה המסקנה כי הוא רואה לפניו פרמטר אחד בלבד: התחרות. היא חזות הכול ובכל מצב. בשטח, התפיסה הזו לא מוכיחה את עצמה. ריבוי השחקנים בסלולר, למשל, גרם לתוצאה ההפוכה. הצרכן אמנם מרוויח מחיר זול, אבל האיכות ירודה.

מי שבעיקר משלמים את מחיר המדיניות הזו הם תושבים באזורי פריפריה, שלחברות התקשורת אין אינטרס כלכלי להגיע אליהם. זה נכון מבחינת תשתיות סלולר וגם מבחינת תשתיות בשוק הקווי. כך למשל, סלקום ופרטנר פורסות סיבים אופטיים רק במתחמים של מגדלים גבוהים. קרי, באזורי הביקוש בעיקר.

התוצאה היא שבמקרה הטוב התושבים באותם מקומות לא ייהנו מפירות התחרות וייאלצו להסתפק בספק אחד, ובמקרה הפחות טוב הם לא יזכו לתשתית תקשורת מתקדמת כמו שיש במרכז. סיבים אופטיים לעשירים בלבד.מישהו מעלה בדעתו, למשל, שהאזרחים ביישובים הערביים יקבלו תשתית סיבים על-ידי פרטנר וסלקום?

ולא רק האזרחים הערבים משלמים את המחיר. שמעתם פעם שמישהו במשרד התקשורת מביע דאגה מכך שביישובי הדרוזים, הצ'רקסים או הערבים, אין סיבים אופטיים וגם לא יהיו? ומה לגבי תושבי יהודה ושומרון? גם שם לחברות אין אינטרס להשקיע בתשתיות מתקדמות.
בשורה התחתונה, לא באמת חשובה זהותו של מי שיחליף בקרוב את איוב קרא במשרד התקשורת. מה שחשוב זה שהמשרד יבצע שינוי חד במדיניות הנהוגה כיום, אחרת המצב רק ילך ויחמיר. 

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?