גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו נשארים בארץ? כך מתמודדות חברות הקנאביס מישראל עם היעדר יצוא

הבאזז חלף, המניות תקועות, הסלבס כבר אינם נוהרים וההכנסות עדיין אינן משמעותיות ● חברות הקנאביס המקומיות מוצאות פתרונות יצירתיים להצמיח את עסקיהן בהעדר יצוא: מקימות פעילויות בחו"ל, מייבאות מותגים זרים ומצפות בתקווה ללגליזציה

דוחות המחצית הראשונה של 2020 בחברות הקנאביס הרפואי המקומיות מעידים כי זהו אחד השווקים שהקורונה כמעט לא נגעה בהם. להיפך - כל החברות בתחום הציגו צמיחה בהכנסות לעומת התקופה המקבילה אשתקד. היצוא, שעליו התבסס המודל העסקי של התחום, אומנם מבושש לבוא, ממגוון סיבות ביורוקרטיות, ולכן פעילות החברות עדיין צנועה בסך הכול. עם זאת, את מה שהן לא יכולות להשיג ביצוא משלימות החברות ביבוא מותגים מובילים מהעולם לישראל, ובפעילות בחו"ל שאינה קשורה בהוצאת קנאביס מהארץ.

לאט לאט הסקטור מתבסס; מצטרפות אליו חברות חדשות, בעוד שהוותיקות מגוונות את פעילותן. שוק קנאביס אמיתי נוצר. עם זאת, החלומות הגדולים על התעשרות אינסטנט (שמשכו לתחום "סלבס" משלל תחומים) התנפצו. השווי הכולל של חברות הסקטור בבורסה בת"א עומד על 2 מיליארד שקל, לעומת 3 מיליארד שקל בשיא בפברואר 2019, וזאת למרות שמאז הצטרפו חברות חדשות.

ההכנסות המצרפיות של חברות הענף הציבוריות עומדות בינתיים על 150 מיליון שקל בלבד במחצית השנה, כלומר, עדיין יש פער משמעותי בין הציפיות לבין מה שמתרחש בשטח. למרות הכול, נראה כי גורמי הצמיחה האפשריים - לגליזציה ויצוא - ממשיכים לקרוץ למשקיעים, גם אם באור קצת פחות זוהר.

חברות הקנאביס המובילות בבורסה בסיכום המחצית

גם ללא יצוא: גידול בהכנסות

הדוחות הכספיים של החברות מבטאים את ההשפעה החיובית של אסדרת הקנאביס החדשה, שהחליפה את החוקים הישנים בתחום. במהלך 2019 הפך סקטור הקנאביס משוק מאוד מפוקח ומוגבל, שבו המדינה שולטת במספר השחקניות, בקשר שלהן עם הלקוחות ובמחיר, לשוק חופשי. הצמיחה בהכנסות נובעת הן מהגידול בכמות הכוללת של המטופלים והן מעלייה במחיר המוצר בעקבות פתיחת השוק.

המובילות בהכנסות הן עדיין החברות שפעלו גם באסדרה הישנה: המגדלות BOL (שבשליטת החברה הבורסאית  עמיר שיווק), אינטרקיור (המזוהה עם היו"ר שלה, רה"מ לשעבר אהוד ברק), שיח ופארמוקן. איתן בצמרת נמצא מפעל ייצור הקנאביס פנאקסיה.

למרות שמובילות התחום הן עדיין החברות הוותיקות, כמה חברות חדשות החלו השנה לרשום הכנסות לא זניחות - טוגדר (עם היו"ר יוחנן דנינו, מפכ"ל המשטרה לשעבר), יוניבו (שבה תמצאו בדירקטוריון את רה"מ לשעבר אהוד אולמרט) וקאנומד  (שבשליטת  האחים יזמי הנדל"ן מאור וכפיר גינדי). חברת קנאשור  (יו"ר - הגנרל בדימוס עידו נחושתן) השיקה את מוצריה בסוף הרבעון וצפויה להיות מעניינת ברבעון הבא, יחד עם חברת אינטליקנה. עוד שחקנית בולטת היא קנביט-תיקון עולם, שמחזירה בהדרגה לחיים את פעילותה של תיקון עולם הוותיקה (ראו בהמשך).

ואולם, בעוד שההכנסות של חברות הקנאביס גדלו, לא כולן מצליחות להפיק רווחיות מן הפעילות. למעשה, היחידות שרושמות רווחיות תפעולית בשיעור המעיד על עסק יציב הן חברת שיח של משפחת החקלאים שריד ופארמוקן.  הרווחיות הנמוכה של הסקטור ב-2020 נובעת מהשקעות רבות בהכנה ליצוא, שכאמור לא הגיע.

מוצאות דרכים לפעול בחו"ל

כאמור, לא על השוק הישראלי ביססו חברות הקנאביס את המודל העסקי שלהן, אלא על שוקי חו"ל. החלטת הממשלה לפתוח את השוק ליצוא התקבלה כבר בינואר 2019, ובמאי האחרון, רגע לפני פירוק הממשלה, חתם שר הכלכלה היוצא על צו אשר אמור היה להיות המילה האחרונה בתחום. ואולם, בשל חיכוכים בין משרד הבריאות והאוצר, הדבר טרם קרה, והחברות כבר התחילו להתייאש.

בגלל העיכוב ביצוא, החברות המובילות בסקטור בארץ החלו להפעיל גם מיזמים של "חו"ל לחו"ל", כלומר להקים פעילות מחוץ לישראל כדי לספק את הביקושים של שוקי חו"ל. כך למשל, קנדוק, החברה הבת של אינטרקיור, התקשרה במספר הסכמים שונים עם גורמים בדנמרק, בקנדה ובמדינת איחוד אירופי נוספת ששמה לא פורסם, שבמסגרתם יגודל קנאביס במקומות הללו, וישווק על-ידי קנדוק בשווקים שבהם היא כבר בנתה תשתית ורשת קשרים להפצת המוצרים שהיו אמורים להגיע מישראל.

אינטרקיור-קנדוק אינה היחידה שרוצה לייצר בחו"ל. גם חברת שיח מקימה מתקן ייצור, ביוון, ואילו פארמוקן חתמה על שותפות עם חברה אוסטרלית לייצור מוצרים קוסמטיים באוסטרליה על בסיס הידע של פארמוקן בייצור מוצרים מבוססי CBD. המתקדמת ביותר בפעילות הגידול והעיבוד בחו"ל היא טוגדר (המזוהה עם היו"ר יוחנן דנינו ומנוהלת על-ידי המנכ"ל ניסים ברכה), שכבר החלה לשווק לישראל מוצרים מהחווה שלה באוגנדה. לטוגדר יש גם הסכם עם חברה קנדית שמעוניינת לשווק את המוצרים מהחווה באוגנדה לשוק האירופי.

מה היתרון היחסי של הישראלים בחו"ל? החברות טוענות כי יש להן ידע ייחודי לגבי גידול קנאביס ופיתוח מוצרי קנאביס, והן גם מממשות קשרים שיצרו בשנים האחרונות כהכנה ליצוא. בשנתיים הקרובות נראה האם הישראלים אכן יודעים לשחק את המשחק הבינלאומי בסקטור הקנאביס טוב יותר מהגורמים בחברות שבהן הם מייצרים ומשווקים. מי מבין החברות שהגיעה מאוחר למשחק של חו"ל לחו"ל, עלולה להישאר בחוץ.

ישראל הייתה אמורה להיות אור לגויים בתחום הקנאביס. אך ב-2020, במפתיע, במקום יצוא קיבלנו יבוא. בסוף 2019 ובתחילת 2020 חלק מן החברות לא הצליחו לספק את הביקוש בארץ, בעיקר במוצרים עתירי THC (החומר ה"ממסטל" של הקנאביס), והשלימו זמנית את הפער באמצעות מוצרי יבוא. כך למשל, אינטרקיור מייבאת שלושה מותגי קנאביס האחראים לחלק משמעותי מהכנסותיה. גם יוניבו (המזוהה עם הדירקטור אהוד אולמרט ומנוהלת על-ידי המנכ"ל גולן ביטון) מייבאת את מוצרי קאנופי, וטוגדר מייבאת כאמור מאוגנדה את הסחורה שגדלה בחווה שלה שם.

שגשוג היבוא והתפתחות עסקי חו"ל לחו"ל מעידים כי ישנן שתי דרכים להצליח בקנאביס - מומחיות עמוקה ורבת-שנים בגידול ובפיתוח זני קנאביס ייחודיים ובניית תעשייה בתחום הזה בארץ, או חושים עסקיים חדים ויכולת לזהות ולנצל הזדמנויות.

שתיים ממובילות הענף החליפו ידיים

שתי חברות משמעותיות בתחום הקנאביס החליפו ידיים השנה. תיקון עולם, חלוצה ומובילה בתחום הקנאביס בישראל, ספגה ב-2019 מהלומה כפולה: משרד הבריאות עצר את פעילותה, הן בשל בעיות איכות במתקן הוותיק שלה והן בשל מידע מודיעיני שהוביל בסופו של דבר להחלטת בית משפט כי אסור לבעלי החברה, צחי כהן, להחזיק בחברת קנאביס.

כהן נאלץ למכור את תיקון עולם ישראל לחברה הבורסאית קנביט, ב-23 מיליון דולר ובמניות, סכום נמוך מכפי שקיווה. למרות הקשיים, החברה הצליחה לרשום במחצית הכנסות של 10.8 מיליון שקל, גידול של 9% לעומת התקופה המקבילה. לפני כמה שבועות השיקה כאמור קנביט את הקו המלא של מוצרי תיקון עולם מחדש, ופתחה את מפעל הייצור החדש בציפורית. מעניין יהיה לראות את המותגים המיתולוגיים שלה מתחרים מול הכוכבים המיובאים מחו"ל.

חברת BOL, גם היא מוותיקות התחום, ניסתה ב-2019 לבצע הנפקה בקנדה לפי שווי של מיליארד דולר. התברר כי החברה כיוונה לגמרי מחוץ למגרש, וההנפקה לא יצאה לפועל גם במחיר נמוך יותר, נדחתה ולבסוף בוטלה והשאירה את החברה ללא מזומן.

חברת עמיר שיווק, שהשתתפה במתן הלוואה ל-BOL בהיקף כולל של 30 מיליון דולר, כשחלקה של עמיר שיווק מהווה 20 מיליון דולר, המירה את ההלווה למניות, וכעת היא מחזיקה בכ-39% מהחברה (לפני דילול מלא), יחד עם ליאון קופלר, בעלי רשת סופרפארם. מנכ"ל החברה תמיר גדו עזב את תפקידו, וכעת על פי אתר החברה היא מחפשת הנהלה חדשה. למרות האירועים הללו, BOL היא שיאנית ההכנסות של התחום - כ-38 מיליון שקל, גידול של כ-100% בהכנסות, אך היא רושמת הפסד תפעולי ונקי.

ענף הקנאביס: איום מול הזדמנויות

מחירי מוצרים הקנאביס באסדרה החדשה התקבעו על רף גבוה משמעותית לעומת המצב באסדרה הישנה, וכרגע אין עליהם פיקוח. המטופלים שהגישו בג"ץ בעניין לא יכולים לייצר כרגע לחץ תקשורתי, משום שהמדיה מוצפת בנושאים בוערים יותר, אך פיקוח מחירים הוא עדיין איום מסוים על פעילות הקאנביס הרפואי בשוק הישראלי.

לעומת האיום, הלגליזציה של הקנאביס עשויה להיות הזדמנות, אבל גם חרב פיפיות. מצד אחד היא תגדיל את הביקוש למוצרים של החברות, ומצד שני הארץ תתמלא במתחרים שאינם מחויבים לדרישות הרגולציה הכבדות של קנאביס רפואי, ושיכולים לדרוש מחיר נמוך יותר. אפשר לראות כי חלק מן החברות כבר מצפות ללגליזציה, כמו למשל חברת אינטרקיור, שעיצבה את המוצרים שלה (שכולם עומדים בדרישות המחמירות של קנאביס רפואי) ואת המצגת שלה לבורסה כך שיקסמו גם לאוכלוסיית הסטלנים. אינטרקיור התקשרה עם חברת כאן עולם, בעלת זיכיון ליבוא מותגי קנאביס לפנאי לישראל, כדי להיערך לאפשרות של לגליזציה בתקופה הקרובה. 

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם