גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר המים הגלובלי מגלח מאות מיליארדי דולרים ממאזני חברות

"מפלצת המאורעות": מדרום קליפורניה עד המזרח הרחוק הרוסי, ממרכז סין, דרך דרום מערב איראן ועד מערב גרמניה - העולם חווה משבר שקשה להכחיש ● משק המים יוצא משליטה: נהרות גואים, סכרים נפרצים, מאגרים מתרוקנים, אנשים צמאים ● במקביל, אובך של אלפי ק"מ מכסה את השמיים

גבר נושא אישה בעיר הסינית ג'נגג'ואו לאחר שגשם חזק גרם להצפות באזור בשבוע שעבר / צילום: Reuters, CHINA DAILY
גבר נושא אישה בעיר הסינית ג'נגג'ואו לאחר שגשם חזק גרם להצפות באזור בשבוע שעבר / צילום: Reuters, CHINA DAILY

נשיא צרפת התלונן על קצב החדשות הרעות. "אנחנו מתחרים עם מפלצת המאורעות", הוא אמר ל'פייננשל טיימס', בתערובת של תסכול ושל חוסר אונים.

עמנואל מקרון חשב בעיקר על נגיף הקורונה. תלונתו קדמה לסחרחורת האקלימית של החודשיים האחרונים. המעקב אחריה מצריך קטלוג. קשה לחשוב על איזשהו מקום צפונה מקו המשווה, שהסחרחורת הזו לא פקדה (קיץ בחצי הכדור הצפוני). לפני שבוע, ה'ניו יורק טיימס' הודיע בכותרת ראשית, כמעט בשמחה עצמית לאיד, "שינויי האקלים הגיעו אל הארצות העשירות".

זה היה בסוף השבוע שבו שיטפונות הטביעו חלקים של גרמניה ושל ארצות השפלה, חלק מתופעת מזג אויר שהמטאורולוגים אמרו עליה כי לא נראתה כמותה "זה אלף שנה". אבל לשון ההפלגה הזו נאלצה לפנות את מקומה זמן קצרצר אחר כך למשמע אפיון עוד יותר מפליג מפי מטאורולוגים סיניים. השיטפונות, שפקדו את מחוז הנאן, במרכז סין, וניתקו עיר של חמישה מיליון מן העולם החיצון, היו חלק מתופעת מזג אויר המתרחשת "אחת ל־5,000 שנה", הם אמרו.

עלעול בדפי העיתונים של השבועות האחרונים מפגיש אותנו עם צילומים דרמטיים:

● שדות מתייבשים בקליפורניה, ב"בצורת החמורה ביותר מאז שנות ה־70".

● נוסעי רכבת תחתית בג'נג'ו במרכז סין: המים הגיעו תחילה עד מותניהם, אחר כך עלו אל גובה החזה, לבסוף כיסו את צווארם. הנוסעים התקשרו אל שירותי ההצלה. אישה אחת טלפנה אל הוריה, ומסרה להם את מספר חשבון הבנק שלה. אחרים התייפחו. אחדים השתנקו, או התעלפו. מקץ שעתיים הם התקשו לנשום".

● מאכולת אש באזור מיושב בקליפורניה, במרוצת "גל חום חסר תקדים" (שהביא את הכספית ל־50 מעלות בדרום המדינה).

ניו יורק טיימס 17.7.21

● "על פי כל חישוב, השריפות במערב ארה"ב מחמירות והולכות. הן מתרחבות, מהירות התפשטותן גדלה והן מגיעות לגבהים חסרי תקדים, מטפסות על הרים שרטיבות וקרירות הגנו עליהם מקודם".

● "אש כה עזה עד שהיא עצמה יוצרת מזג אוויר".

● תימרות עשן מהדליקות בקנדה ובמערב ארה"ב כיסו השבוע את מלוא רוחבה של היבשת, יצרו אובך בחוף המזרחי, ועוררו את השלטונות לפרסם אזהרות בריאות, אלפי קילומטרים ממקום האש.

● אישה סופקת כפיים בפרנקפורט תחת הכותרת "הגשמים הכבדים יהיו כבדים אפילו יותר בעתיד".

● "ארץ הכפור בוערת, סיביר רועדת: בצפון המזרח הרחוק של רוסיה, אנשים רגילים למעלות חום ארקטיות. אבל עניין אחר בתכלית הוא 38 מעלות, יום אחר יום".

● אגב בצורת הרסנית וגל חום חסר תקדים בדרום מערב איראן, מפגינים בחוזסטאן עתירת־הנפט צעדו ברחובות, וקראו "אנחנו רוצים מים, רק מים, אין לנו מים". ההשטאג שלהם היה "אני צמא!". השלטונות ירו, רק ליתר בטחון.

מאראטי דיילי 23.7.21

"אני צמא, אל תירו"

משבר המים אינו רק משבר של צמא, אלא ראש ובראשונה משבר של ניהול משק המים. בחוזסתאן, המיושבת בבני המיעוט הערבי, יש די מים. היא חלק של מה שהקדמונים כינו "הקשת הפוריה", ערישתן של הציוויליזציות העתיקות המהוללות ביותר. 10 אלף קמ"ר של אדמתה ראויים לעיבוד. היא מספקת יבול חקלאי למרכזי האוכלוסייה של הצפון בזמן החורף. נהרות חוצים אותה לאורכה ולרוחבה, כפי שאפשר ללמוד מן הקישור הזה.

המהפכה האסלאמית, כמו מהפכות אחרות בארצות אחרות, אינה מסתפקת בשינויו של טבע האדם. היא רוצה לשנות את הטבע עצמו. מי חוזסתאן הוטו אפוא אל ערי הצפון הצמאות. חוזסתאן גם הייתה מבורכת באזורי ביצות עמוקים. מעט מעט הביצות התרוקנו לטובת מגדלי קידוח, מפני שחוזסתאן המבורכת מבורכת גם ברוב הנפט של איראן.

הממשלה בטהראן השליכה שיקולים אקולוגיים לכל הרוחות. היא עשתה מה שעשו הסובייטים לימת בייקאל ולביצות של פינסק, מה שעולל סדאם חוסיין לצד העיראקי של ביצות חוזסתאן, ומה שעשתה ישראל לימת החולה, אם גם בקני מידה קטנים יותר.

גרדיאן 16.7.21

להפריח את המדבר? בשביל מה?

ניסיונות של המדינה המודרנית להערים על הטבע הלוא הם כתובים על ספר דברי הימים של משבר האקלים. האמריקאים בנו סכרים ענקיים על נהרותיהם, כדי להפריח מדבר, בעיקר בדרום מערב ארה"ב, שרגל אדם לא היתה צריכה לדרוך בו. ערי המדבר המפורסמות הן לאס וגאס, רינו, פיניקס, טוסון, סולט לייק סיטי; והרבה ערים ועיירות בדרום קליפורניה, המתמודדות עכשיו עם 45 מעלות בקיץ (50 השנה) ועם הבצורת החמורה ביותר זה 45 שנה.

בשבוע שעבר, התפוסה במאגר המים הגדול ביותר של קליפורניה פחתה עד 35%; התפוסה במאגר השני בגודלו עמדה על 28%. צילומים של סוכנות החלל האמריקאית מראים, כי גדות המאגרים היו ירוקות רק לפני שנתיים. עכשו הן שחומות. עד סוף הקיץ, המפלסים עומדים לרדת אל רמתם הנמוכה ביותר מאז ומעולם. "הספוג יבש", מצוטט חוקר מן המרכז למדיניות מים של קליפורניה ב'לוס אנג'לס טיימס'.

העיתון הזה, הגדול ביותר בחוף המערבי של ארה"ב, הפך בשבועות האחרונים ליומון של משבר האקלים. בדיקת עמודי החדשות שלו מעלה עמודים שלמים של סיפורי זוועה ושל בשורות איוב, בייחוד לדיירי קליפורניה וסביבתה.

לפי המשרד למשאבי מים של ממשלת קליפורניה, הקרקע הייתה כה יבשה בתחילת העונה החמה עד שהשלג הנמס נספג בה לפני שהגיע אל יעדו העיקרי: נחלים המתחברים אל נהרות. 5,000 דלקות כבר הספיקו לכלות 570 קמ"ר של צמחיה. באמצע יולי השתוללה דלקת-הענק הראשונה של העונה, והיא שרפה 400 קמ"ר. מאחר שהגשמים מתחילים בדרך כלל רק בדצמבר, ברור למדי שלא ראינו אלא את קצה הקרחון, אילו רק היה איזה קרחון. מה חבל שקליפורניה אינה יכולה לעשות מעשה דובאי, וליצור גשם מלאכותי.

הבצורת הנוכחית בקליפורניה משתווה עכשיו לזו של 1976. ההבדל הוא שאז התגוררו במדינה 15 מיליון בני אדם פחות.

"סיכון מים", לפי ברקליס

דוח של בנק ברקליס, שהתפרסם ביוני, עוסק בהשפעתן של בעיות המים על מאזניהן של חברות הנסחרות בבורסה. הוא מראה כי 58 מהן דיווחו ב־2020 על "סיכון מים", לעומת 41 ב-2019. אלה בעיקר חברות מזון, משקאות ומוצרי צריכה. לפי ברקליס, סיכוני המים יעלו לחברות האלה 200 מיליארד דולר. אם הן ישכילו להגביל את צריכת המים, הסכום הזה יפחת ל-11 מיליארד.

אבל מעניין לגלות שמיקשתת החברות המועדות לפגיעה כוללת יצרנים של מכשור רפואי, של בגדים, ואפילו את אפליקצית ההובלה Lyft. את מלוא הדוח של ברקליס אפשר למצוא כאן.

הקטנת הצריכה היא כמובן מפתח להקלת המצוקה. במדינת יוטה, שכמעט כולה מדבר, מתרחש עכשיו ניסיון מעניין, שאולי יהפוך לנורמה בכל המערב הצמא של ארה"ב: עיר קטנה ששמה אוקלי הקפיאה כל התחברות חדשה אל מערכת המים שלה. ממילא פסק כל פיתוח הנדל"ן בעיר, דווקא בזמן של גאות בביקוש. העיר ויתרה בזה על הרחבה ניכרת של בסיס המס שלה

יוטה שרויה בבצורת, ורק חצי מאגריה מלאים. אוכלוסייתה גדלה בעשר השנים האחרונות ב־20%, הצמיחה המהירה ביותר במדינה כלשהי של ארה"ב. אכן, אמריקאים נמשכים אל המדבר. הגיע הזמן שהמדבר יסרב להם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?