גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אזרחות על ידי השקעה: איך לקנות בית שמגיע עם דרכון זר או אישור תושבות

אזרחים שרוצים לחיות במדינה אחרת יכולים לנצל תוכניות "שלם והישאר" ●
פורטוגל מציעה תוכנית "תושבות באמצעות השקעה", שדורשת השקעה בנדל"ן בהיקף 280 אלף אירו

האי מדירה בפורטוגל / צילום: Shutterstock
האי מדירה בפורטוגל / צילום: Shutterstock

מרג'ורי גארט אוהבת את הבית שהיא ובעלה בנו. בני הזוג תכננו את הבית, ששטחו 325 מ"ר, כך שיוכל להכניס פנימה את החוץ: הם יכולים לפתוח את קירות המסך בבוקר וליהנות מבריזה לאורך כל שעות היום. גארט, בת 67, צריכה לפעמים להוציא החוצה עקרב. זה משום שהיא ובעלה, ג'ים, בן 70, גרים באוחוצ'ל, קוסטה ריקה. הם עברו לשם לאחר שפרשו מהעבודה במפעל המזגנים שלהם בעיר פרדריק במרילנד.

בני הזוג השיגו תושבות זמנית בקוסטה ריקה באמצעות תוכנית ה"תושבות על ידי השקעה" של המדינה - הם רכשו שם בית, והם בדרך להפוך לתושבים קבועים.

גארט סירבה לומר כמה שילמו בעבור הבית החדש, אולם בתים דומים בפרויקט Ventana Costa Rica עולים בסביבות מיליון דולר, כך לדברי קרייג סטדניקי, מנהל חברת ISG World ממיאמי, שמשווקת את הפרויקט.

"יש הרבה מרמור בארצות הברית, ונטייה למחלוקות", ואני לא מרגישה את זה אותו דבר כאן", אומרת גארט. "בדקנו גם אפשרות לעבור לפורטוגל, אבל קוסטה ריקה התאימה לנו בול, וזו הייתה החלטה טובה".

בין הפופולריות: פדרציית סנט כריסטופר ונוויס

בני הזוג גארט הם בין האמריקאים הרבים שמנסים להגר מארצם, ומחפשים מעמד תושבות או אפילו אזרחות במדינות אחרות כדי להוריד את יוקר המחיה שלהם, להרוויח הטבות מס, לקבל דרכון נוסף או להעלות את איכות חייהם. לפי התאחדות התושבים האמריקאים מעבר לים, כמעט 9 מיליון אמריקאים (לא כולל אנשי צבא) חיים מחוץ לארצם ביותר מ-160 מדינות.

אבל במקום לטייל באמצעות ויזת תייר, שמגבילה את משך השהות במדינה אחרת, תושבות שמושגת באמצעות השקעה מאפשרת להם לחיות, לעבוד וללמוד במדינה אחרת, ויכולה אפילו להשיג גישה לשירותי הבריאות. במקרים מסוימים, היא מאפשרת גם לטייל באופן חופשי. אחת הדרכים הקלות ביותר להשיג תושבות או אזרחות היא באמצעות השקעה באחת התוכניות המוצעות על ידי מדינות שונות.

בתחילת מגפת הקורונה, כשהנסיעה בעולם הייתה מוגבלת, לאלו שהיו כמה דרכונים היה קל יותר להיכנס למדינות שונות.

"הרבה מהלקוחות שלנו מדברים על 'תיק הדרכונים' שלהם, שיש בו כמה דרכונים שמאפשרים להם לא רק לנסוע ללא ויזה ממקום למקום, אלא גם להתיישב", אומר מהדי קדירי, שותף מנהל וראש תחום צפון אמריקה בחברת Henley & Partners, חברת ייעוץ לנושא תושבות ואזרחות. "כשאתה קונה אזרחות באיחוד האירופי, לדוגמה, זה נותן לך אפשרות לחיות, לעבוד וללמוד ב-26 מדינות האיחוד בנוסף למדינה שבה רכשת דרכון".
קדירי אומר שהמדינות הפופולריות ביותר בקרב הלקוחות שלו הן פורטוגל, שמציעה תוכנית "תושבות באמצעות השקעה" שדורשת השקעה בנדל"ן בהיקף 280 אלף אירו - כ-320 אלף דולר, תלוי בסוג הנדל"ן ובמיקום. פופולרית גם פדרציית סנט כריסטופר ונוויס בים הקריבי.

החוקים בבהאמה אינם מחייבים השקעת מינימום

היזמים בונים על העניין המוגבר הזה מצד אמריקאים שרוכשים בתים בחו"ל, ולעתים מציעים עזרה לאלו שמחפשים תושבות או אזרחות. בשעה שהחוקים בבהאמה אינה מחייבים השקעת מינימום כדי לקבל תושבות קבועה, מדיניות הממשלה בפועל היא של השקעה בגובה 750 אלף דולר, כך לפי Khaalis Rolle, נשיא חברת Sterling Global Advisory Services, זרוע של סטרלינג העולמית. Sterling Global Financial היא היזמית של פרויקט Montage Cay, פרויקט לעירוב שימושים בבהאמה, שכולל 48 יחידות דיור במחיר של החל מ-5 מיליון דולר, ומלון.

בגרנדה אין מס עושר ואין מס ירושה

רול, ששימש בעבר שר להשקעות במדינה במשרד ראש הממשלה בבהאמה, אומר שבקשה לאזרחות לא תקודם אם לא תכלול השקעת מינימום בגובה 750 אלף דולר.
לפי אתר האינטרנט של תוכנית "אזרחות תמורת השקעה" בגרנדה, התוכנית פתוחה למי שישקיע 220 אלף דולר בבית בפרויקט מאושר. אזרחי גרנדה יכולים להיכנס ללא ויזה ליותר מ-140 מדינות, בהן סין.

"בגרנדה אין מס על הכנסה בחו"ל, אין מס עושר ואין מס ירושה, אז הרבה אנשים מסתכלים עליה כעל מקלט מס", אומרת קנדיס דגלאס, מנהלת מכירות ושיווק בחברת Silversands Villas בסיינט ג'ורג', גרנדה. הפרויקט הושק באפריל 2021 והמחירים מתחילים ב-7 מיליון דולר.

לפי משרד החוץ האמריקאי, אזרח אמריקאי יכול לקבל אזרחות נוספת בלי לוותר על האזרחות הקיימת שלו. 

טיפים למשקיעים לצורך ויזה

1. שכרו לפני שאתם קונים: "הטעות הגדולה ביותר שאני רואה שאנשים עושים היא שהם חושבים שיוכלו לברוח מהבעיות אם יבואו לפה", אומרת גארט, שמתגוררת בקוסטה ריקה. "זו מדינת עולם שלישי. לפעמים יש הפסקות חשמל ארוכות או שתצטרך לנסוע קילומטרים רבים ולעשות עיקוף בגלל מפולות בוץ. חייבים להבין את התרבות. תעשו בדיקה מקיפה, קחו את הזמן". כדאי לשקול לשכור בית למשך כמה חודשים לפני רכישה

2. תתכוננו לשלם במזומן: קשה לקבל משכנתאות במדינות זרות. לפי סטדינסקי, מימון רגיל באמצעות משכנתה אינו אפשרי בקוסטה ריקה. קדירי אומר שבפורטוגל אפשר לקבל מימון רק לחלק קטן מההשקעה

3. הביאו בחשבון את ההשלכות:
לקבלת אזרחות או תושבות במדינה אחרת יש השלכות מבחינת מיסוי ומשפט. קדירי מספר ששמע סיפור אימה שבו אמריקאי שעבד ישירות מול סוכן נדל"ן בפורטוגל לרכישת בית, גילה רק מאוחר יותר שהנכס אינו עומד בכללים לקבלת תושבות. הזכויות בנכס הן עניין אחר. אמריקאים אינו יכולים להיות בעלים באופן ישיר של נדל"ן, אומר סטדינסקי. הוא מציע גם להסתכל על מיסי היבוא על מכוניות וחפצים אחרים, שעלולים להיות גבוהים.

הנציבות האירופית מזהירה מפני בועה | עתליה אוקון

שוק הנדל"ן בפורטוגל ממשיך לצמוח, אם כי בקצב איטי יותר משהיה, כחלק מההשלכות הכלכליות של מגפת הקורונה. ברבע הראשון של 2021 מחירי הנכסים בפורטוגל עלו ב-6.27% בשנה, לעומת עלייה שנתית של יותר מ-10% בשנה שקדמה לה. מאז 2014, נרשמת עלייה במחירי הנדל"ן בכל המחוזות בפורטוגל.

בפורטו, העיר השנייה בגודלה בפורטוגל, המחיר הממוצע של בתים עלה ב-32% בין 2016 ל-2019, בעוד שבבירה ליסבון נרשמה עלייה של יותר מ-70% באותה התקופה.
עם פרוץ מגפת הקורונה בתחילת שנת 2020, קצב עליית המחירים משנה לשנה בפורטוגל כולה הואט ל-8%, ובסוף אותה שנה עמד על 6%, לעומת אותה התקופה בשנה שעברה. כיום, מחירי הנכסים בליסבון עומדים בממוצע על יותר מ-3,000 אירו למ"ר.

במקביל פרסמה הנציבות האירופית לאחרונה דוח שמזהיר מפני הסיכונים הכרוכים בשוק הנדל"ן במדינה. על פי הדוח, יש חשש מפני "הערכות שווי גבוהות מדי" של המחירים בכמה מן המדינות באיחוד, לצד חוב גבוה של משקי הבית. "המקרים המדאיגים ביותר הם אלה של פורטוגל, ולצידה אוסטריה, בלגיה, צ'כיה, דנמרק, צרפת וגרמניה".
המחקר מצא כי בפורטוגל, משפחה צריכה יותר מעשר שנים של משכורת כדי לרכוש בית בשטח 100 מ"ר. זה המצב גם בעשר מדינות נוספות באיחוד, בהן ספרד, אוסטריה, צרפת ויוון.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו