גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיקולי מס והחשש לפספס הזדמנויות: מה עומד מאחורי החוזים של כוכבי הספורט?

שכר הכוכבים בארה"ב ממשיך לזנק והסכומים הופכים לכמעט דמיוניים ● לצד הרצון להבטיח חוזה ארוך טווח, השינויים הכלכליים יוצרים אינסוף הזדמנויות ושחקנים חוששים להתחייב ● בנוסף, שיעור המס משתנה בין המדינות השונות ועשוי להשפיע על ההחלטות

שחקני Golden State Warriors guard, סטפן קרי וניקולה יוקיץ' / צילום: Associated Press, Jed Jacobsohn
שחקני Golden State Warriors guard, סטפן קרי וניקולה יוקיץ' / צילום: Associated Press, Jed Jacobsohn

הקבוצות המקצועניות משלימות בימים אלה החתמות אחרונות של שחקנים על חוזים לקראת פתיחת עונת הספורט הקרובה. בארה"ב הסכומים די דמיוניים - ניקולה יוקיץ' חתם הקיץ על חוזה של 264 מיליון דולר בדנבר נאגטס מה־NBA. קיילר מארי סגר באריזונה קרדינלס מה־NFL חוזה של 230 מיליון דולר. אוסטין ריילי יישאר עד שנת 2034 בקבוצת הבייסבול אטלנטה ברייבס תמורת שכר של 212 מיליון דולר.

בחלק מהליגות מגבלת תקרת השכר היא בגדר המלצה בלבד - בעלים מוכנים לשלם קנסות של מיליוני דולרים בגין חריגה מתקרה זו, כדי להבטיח שהשחקנים הטובים ביותר יהיו אצלם. ב־NBA, למשל, יפתחו 12 שחקנים את עונת 2022/23 עם שכר שנתי של מעל 40 מיליון דולר.

מאחר שמדובר בהחתמות על חוזים רב־שנתיים, ההתחייבויות הן אדירות: נכון להיום בארה"ב יש 27 שחקנים שמחזיקים חוזה רב־שנתי שמבטיח לכל אחד מהם לפחות 200 מיליון דולר בשכר. באיזה מגזר מחוץ לספורט מתחייבת חברה לחתום על הסכם עם עובד לחמש, שבע או 14 שנים?

גם בענף הכדורגל פערי השכר גדלים

שכר השחקנים עולה בקצב אקספוננציאלי. בארה"ב זה קורה בגלל מנגנון אוטומטי שמצמיד את השכר לעלייה בהכנסות הקבוצות - וכשההכנסות עולות ועולות (בעיקר בגלל הסכמי טלוויזיה) גם השכר עולה אוטומטית.

בדיקה של שכר הספורטאים מראה עד כמה התנתקה תעשיית הספורט מהאוכלוסיה הרגילה. כשליגת ה־NBA החלה בשנות הארבעים של המאה הקודמת, עמד השכר השנתי של הכוכבים בליגה על פי 2.5 מההכנסה החציונית השנתית של משקי בית בארה"ב. נכון לשנת 2021 הכוכבים כבר מרוויחים פי 636 ממשק בית.

 

בעולם הכדורגל הפערים התרחבו אף יותר - כוכבי הכדורגל הגדולים בעולם בתקופת המונדיאל הראשון, בשנת 1930, הרוויחו שכר של כ־1.5 יותר מההכנסה החציונית של משקי בית בארה"ב. 90 שנה אחרי, בשנת 2020, כוכבי הכדורגל האירופיים כבר הרוויחו פי 1,362 יותר מהכנסה של משק בית בארה"ב.

דילמת אורך החוזה: מאבדים חוזי ענק

כמה שזה נראה קל עבור שחקנים להשיג חוזים טובים בזמן שהליגות פורחות - כי מהו עוד מיליון או פחות מיליון בשנה בחוזים כה אדירים - השינויים הכלכליים בליגות יוצרים אינספור הזדמנויות ודילמות בעת ההגעה לחתום על הסכם שכר. הרצון לחתום על חוזה בסכום גבוה, שיכול להיות מובטח בכיס לשנים ארוכות, עלול להתברר בעוד שנתיים או שלוש כטעות ששווה להם עשרות מיליוני דולרים.

בליגות רבות קיים מנגנון שמגביל את אורך החוזה. ב־NBA המשך המקסימלי לחוזה עומד על חמש שנים. בליגת הבייסבול לעומת זאת שחקנים חתמו בקיץ האחרון על חוזים של 12 ו־13 שנים, אחדים מהם עם אופציה להארכה ל־18 שנים.

היתרון הוא ברור: "חוזה מובטח" (Guaranteed Contract) משמעותו כסף בכיס בכל מקרה, גם אם השחקן יידעך ספורטיבית או חלילה ייפצע רגע אחרי שחתם על החוזה. אבל החיסרון גם הוא יכול להיות משמעותי - שחקן שחתם על חוזה לעשר שנים נועל את עצמו לטווח ארוך ומסתכן בהחמצת השינויים הדרמטיים שהליגה עשויה לעבור בשנים אלו.

שחקנים שחתמו הקיץ על הארכת חוזה ב־NBA עד שנת 2027 עומדים לאבד חוזי ענק שניתן יהיה לחתום ב־2025 כאשר ייכנס לתוקף הסכם הטלוויזיה הבא. ההערכה היא שהסכם הטלוויזיה הבא של הליגה יעמוד על 75 מיליארד דולר - פי שלושה מההסכם הנוכחי. המשמעות היא ששחקן שמיהר לחתום עכשיו על חוזה שיבטיח לו 40 מיליון דולר בשנת 2025, היה יכול לקבל באותה שנה, אם היה קצת יותר סבלני, כ־60 מיליון דולר ויותר, מאחר שההכנסות של הקבוצות גדלות ואיתן גם השכר.

בשונה מליגות הכדורגל האירופיות, בארה"ב לא ניתן לפתוח חוזים ומה שנסגר הוא מה שמשולם. גם מעבר לקבוצה אחרת לא מאפשר להגדיל ברוב המקרים את השכר, מאחר שהוא נעול בטבלאות מקסימום שנקבעות על פי הוותק של השחקן בליגה. מצד שני, הרבה שחקנים, בעיקר בגילאים מתקדמים שהחשש מפציעות עולה, מעדיפים לקחת את הציפור הכי שמנה שיש כרגע על העץ, יהיה מה שיהיה.

דילמת המסים: בין קליפורניה לניו יורק

הפרסומים על שכר הספורטאים באמת נראים מרשימים, אבל כדאי לזכור שמדובר בחוזים ברוטו. בפועל המציאות קצת שונה - לא מעט כסף "נושר" בדרך, והרבה פעמים נכנסים גם שיקולי מס.

השכר שמשולם בליגות המקצועניות בארה"ב שם את השחקנים תמיד ברמת המיסוי הפדרלי המקסימלית - 37% (33% אם הוא משחק בקנדה). עוד 2.5%־3% מהשכר הולך לסוכן, חלק קטן הולך להפרשות של השחקן לפנסיה, עוד קצת לארגון השחקנים.

וכאן מגיע העניין העיקרי שעושה את ההבדל: שיעור המס ששונה בין המדינות בארה"ב. בקליפורניה, שם משחקות בין היתר לוס אנג'לס לייקרס, לוס אנג'לס קליפרס וגולדן סטייט, שיעור המס שמשולם במדינה על אדם שמכניס מעל מיליון דולר עומד על 13.3%, נוסף על המס הפדרלי כמובן. שחקן שישחק בניו יורק ישלם מס בשיעור של 8.3%, בעוד שבמדינות שיש להן קבוצות ספורט כמו טקסס, פלורידה, נבאדה, וושינגטון וטנסי לא משלמים מס בכלל.

ברמת חוזה כמו של סטפן קרי - שחתום עד 2026 עבור 215 מיליון דולר - רק על הבחירה לשחק בקליפורניה הוא יאבד 28.5 מיליון דולר במס. אם לוקחים בחשבון שמשך השרידות הממוצע של שחקן ב־NBA הוא חמש שנים, ובליגת ה־NFL הוא בקושי שלוש שנים, השיקולים האלו קריטיים.

המיליארדרים נוהרים לספורט וגוזרים קופון 

אם יש מגזר אחד שהספורט דווקא עושה לו טוב ברמת המיסוי אלו בעלי הקבוצות. למעשה, מיליארדרים משתמשים בכניסה לבעלות על קבוצת ספורט כדי להקטין את נטל המס שלהם. בבדיקה שנעשתה על ידי "פרופבליקה", ארגון עיתונאי לתועלת הציבור ללא מטרות רווח, לקחו שלושה אנשים שנמצאו באותו זמן במשחק NBA בלוס אנג'לס: מוכרת מזון ומשקאות בחנות באולם בשם אדלאייד אבילה, כוכב הלייקרס לברון ג'יימס, והבעלים המיליארדר של הקליפרס סטיב באלמר.

סטיב באלמר / צילום: Chris Pizzello

בעוד ששיעור המס הפדרלי ששילם לברון ג'יימס עמד על 35.9% ושל מוכרת המשקאות אבילה על 14.1%, באופן מפתיע שיעור המס ששילם באלמר, שדיווח באותה שנה על רווחים של 656 מיליון דולר, עמד על כ־12% בלבד.

למה? ב־2004 הוביל הקונגרס האמריקאי שינוי חקיקה, כך שהכיר בקבוצות כעסק שניתן להשתמש בכ־90% מסכום הרכישה שלו לטובת הקלות במס במשך 15 שנה. מאותו רגע בעלים החלו לשלם מאות מיליוני דולרים פחות בכל שנה על עסקיהם, ויותר מכך - החלה כניסה מסיבית של אנשי עסקים לספורט.

אם יורדים למספרים זה נראה ככה: אותו סטיב באלמר, הבעלים של הקליפרס, רכש את המועדון ב־2 מיליארד דולר בסוף 2014. הוא יוכל עד שנת 2029, לפי החוק, לקזז מהרווחים בעסקים האחרים שלו "פחת" של 120 מיליון דולר מדי שנה בגין רכישת המועדון, ולהציג את המועדון כמפסיד למרות שמבחינה תפעולית הוא מרוויח עשרות מיליוני דולרים מדי שנה. מאחר שהערך של קבוצות ספורט עלה דרמטית בשני העשורים האחרים - סביר מאוד שבאלמר גם ימכור את המועדון בתשואה יפה.

בין 2014 ל־2018 כבר הצהיר באלמר לרשויות המס על הפסדים של 700 מיליון דולר בגין החזקת המועדון. בשנים 2017־2018, בזכות ההחזקה במועדון, הוא שילם מס בשיעור של 11.8% בלבד על עסקיו.

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם