גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמות, הדינמיקות והמיליארדים שנעלמים ברגע: צוללים לתקציב המדינה

פחות משבועיים לאישור התוכנית הכלכלית של הממשלה, אורי יוגב ויעל מבורך, שצברו יחד אלפי שעות עבודה על תקציבי מדינה, מספקים הצצה לתהליך ● כיצד מתמודדים עם לחצי פוליטיקאים ומה דעתם על התקציב החדש? פרק ראשון בסדרת הפודקאסטים "צוללים לתקציב" ● האזינו

מאחורי הקלעים של התקציב / איור: גיל ג'יבלי
מאחורי הקלעים של התקציב / איור: גיל ג'יבלי

בעוד פחות משבועיים תתכנס מליאת הכנסת ללילה ארוך של הצבעות לאישור תקציב המדינה לשנים 2023־2024. לכבוד המאורע נפגשנו לשיחה עם שניים מבכירי אגף תקציבים במשרד האוצר לשעבר, אורי יוגב ויעל מבורך, שצברו ביחד אלפי שעות עבודה על תקציבים קודמים. שמענו מהם איך בונים את תקציב המדינה, כיצד מתמודדים עם לחצי הפוליטיקאים ומה הם חושבים על התקציב החדש. את השיחה המלאה ניתן לשמוע בפודקאסט של גלובס "צוללים לתקציב - הקאמבק".

מדינה אחת, שתי כלכלות ומהפכה משפטית: שלוש תובנות מדוח קרן המטבע | טור סופ"ש 
החוב של ארה"ב: האזהרה של כלכלן הנובל, ומה יקרה לדולר 

"היקפים לא שגרתיים שמתמרצים אי־עבודה"

אורי יוגב כיהן כראש אגף תקציבים בתחילת שנות ה־2000 תחת שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, וראש הממשלה לשעבר, אריק שרון ז"ל. בתקופתו של יוגב קוצצו משמעותית הקצבאות המאפיינות את המגזר החרדי, שבמהלך השנים הוגדלו בחזרה. עם שובו של נתניהו ללשכת ראש הממשלה ב־2009, מונה יוגב לתפקיד יו"ר הוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה. כיום הוא משמש כיו"ר קרן התשתיות אלומה שהקים.

אנחנו שואלים אותו על הצעת התקציב הקרוב, בה בולטים כספים קואליציוניים בהיקף של יותר מ־12 מיליארד שקל, שיחולקו בחלקם הגדול לשרי המפלגות החרדיות. "אלו היקפים לא שגרתיים. בתוכם, המרכיב של הכספים שמתמרצים אי־עבודה הוא מאוד גדול וזו בעיה. זה בעייתי הרבה יותר מהסכום", מסביר יוגב, בהתייחסו בין השאר להגדלת הסבסוד לישיבות וללימודים ללא ליבה.

איזו יכולת יש לאגף תקציבים להשפיע על הכספים הקואליציוניים?
"יש לאגף השפעה בעצם היכולת להגיד את עמדתו. לרובנו אין את היכולת הזאת. מציירים את נערי האוצר כחזקים, והם אכן חזקים, אבל בסוף מי שמחליט זו הממשלה, ראש הממשלה ושר האוצר. הרי בכל תקציב, אנשי אגף תקציבים יורדים לקומת השר ומביאים תוכניות רבות ונפלאות.

"הפעם, הבסיס היה הסכמים קואליציוניים מבהילים בגודלם שנחתמו עם הקמת הממשלה. התוצאה הסופית הרבה פחות מבהילה מההסכמים עצמם. היו בהסכמים עשרות מיליארדים רבים של הבטחות שרובן אפילו חסרות כיסוי. זה לא עניין של מדיניות, אלא חוסר יכולת לבצע".

"מיליארד וחצי שקל נעלמו בהחלטה אחת"

יוגב אף נותן הצצה לדברים שמתרחשים בחדרים הסגורים. "אגף תקציבים מעביר אצל שר האוצר את המסגרת של ההוצאות. האגף מראה לשר את תחזית ההכנסות ואז נכנסים לפירוט. שם, בתוך החדרים, החבר'ה של אגף תקציבים מנסים לשכנע, בעיקר באותם סעיפים שלדעתם מזיקים לכלכלה. יש שם מלחמות גדולות של שכנועים, כשהחבר'ה של האוצר מסבירים כמה זה לא נכון ומנסים להוריד למינימום".

האם הזדמן לך להגיד לשר "אצלי תקציב כזה לא יעבור"?
"זה עניין של סגנון, לא תמיד צריך להגיד במילים האלה. אבל עם ראש הממשלה אריק שרון זכור לי יותר ממקרה אחד שאמרתי לו: 'אתה עדיין תקדיש עכשיו עוד חצי שעה לנושא ותבין למה אתה לא תעשה את זה'.

"הגעתי להיות ראש אגף תקציבים באמצע מבצע חומת מגן. המצב הכלכלי היה מטורף והתקציב לא ריאלי. אני שבוע בתפקיד, ברור שאנחנו בצרות כלכליות ויושבים בפורום רחב עם 40 אנשי ביטחון. שרון אומר: 'החלטתי, תעבירו שני מיליארד שקל לצורך מסוים'. ואני אומר לו בפורום הזה, אם מעבירים שני מיליארד שקל - זה אומר שאנחנו הולכים למהלך קיצוץ דרמטי. הוא אומר: בסדר, אבל זה מה שהחלטתי.

"שבועיים אחר כך, שרון הבין את המשמעות של זה. היה תקציב לא ריאלי ואז התחלנו לראות במה מקצצים. הגענו למסקנה שחייבים לבטל את הסיוע בשכר דירה - מיליארד וחצי שקלים שהכי קשים לביטול מבחינה פוליטית. נתנו אז מענקים לזוגות צעירים, כדי שיגורו בסלאמס בדימונה ובמגדל העמק, וזה היה מאוד לא נכון כלכלית. ובמידה רבה הכרחנו את שרון לבטל את הסעיף.

"תחשבו מה זה, מיליארד וחצי שקל נעלמו בהחלטה אחת. אבל בסוף לא הייתה לו ברירה, אחרת היה צריך לקצץ בביטחון או במקום אחר. על שרון אפשר להגיד שהוא מאלה שיודעים לקבל החלטות. מבין שאין ברירה, ויאללה".

"אחרי כל החלומות, מגיע הרפרנט של האוצר"

בכירה נוספת שמכירה את התקציב היא יעל מבורך. ההיכרות שלה מגיעה משלוש זוויות: כאשת אגף תקציבים במשך 11 שנים, כ"לקוחה" של התקציב בתור מנכ"לית משרד ממשלתי במשרד לשיוויון חברתי, וכיום כסמנכ"לית כספים בגוף שנסמך על תקציב המדינה, קופת חולים מאוחדת. בתפקידה האחרון באוצר כיהנה כ"מספר שתיים" באגף, כסגנית הממונה לענייני מאקרו, תפקיד שניתן לכנותו אגף התקציבים של אגף תקציבים.

אנחנו שומעים הרבה על מאבקים בין אגף תקציבים לאגפים אחרים באוצר, אבל פחות מוכרת הדינמיקה בתוך האגף. איך מתנהלת העבודה על התקציב בין סגן המאקרו לסגנים שאחראים על משרדי הממשלה?
"לכל משרד ממשלה יש את הצוות שלו באוצר, שהם יושבים על רפורמות ספציפיות. הדינמיקה בין מי שאחראי על המאקרו באגף תקציבים לבין החבר'ה שעובדים עם המשרדים השונים היא בדיוק מה שהיית מצפה. נגיד, הצוות שאחראי על משרד הרווחה רוצה להגיע לסיכום עם המשרד, ולצורך זה הוא צריך עוד שפיל מסוים. הוא צריך עוד איזה 300 מיליון כדי להגיע להסכמה או להעביר רפורמה שהוא מאוד רוצה.

"ואז צוות מאקרו, שרואה את התמונה הכוללת, אומר: 'אני לא יכול לשלם גם על זה וגם על זה - אי אפשר'. אבל חוץ מזה, הדינמיקה הבסיסית היא בסוף מה שמייחד את אגף התקציבים. יש הנהלה קטנה עם שישה סגנים והממונה על התקציבים, שעובדים בשיתוף פעולה".

כשעברת מאגף תקציבים אל הצד שעובד מולו, האם הרגשת שהם עושים לך את מה שעשית לאחרים?
"הם עשו לי את כל מה שאני עשיתי לאחרים, כי זה באמת תהליך מאוד קשה שתלוי בנקודת המוצא. בסוף אני יודעת שמה שייסגר בתקציב זה מה שיהיה לי לעבוד איתו בשנה הקרובה. אחרי כל החלומות שתכננתי, אני פוגשת את הרפרנט של האוצר בצד השני שאומר 'אין לנו ואנחנו לא יכולים'".

אבל לאוצר בטח קשה יותר להשתמש בטריקים הקבועים שלהם עלייך, בגלל נסיונך.
"כן, בוודאי עוזר כשמכירים את אגף תקציבים מבפנים. במשך 10 שנים באגף לומדים היטב איך עובדת הממשלה. זו ספינה שכאילו קשה לדעת איך לנווט בצורה טובה, וגם זה תהליך שבסוף הוא גם פוליטי".

מה הרגעים הזכורים לך ביותר מהעבודה על תקציבי המדינה?
"תמיד יש את הרגע הזה כשמאשרים את התקציב בממשלה, שבמקרה הטוב ביותר עובר ב־23:00 בלילה, אבל בדרך כלל זה לפנות בוקר או ב־11:00 ביום למחרת. הרבה מהשרים כבר לא נמצאים במקום בשעות הלילה, ובאוצר נשארים עם הפקידות של המשרדים בשביל לסגור את הפערים.

"ואז מגיע הרגע הזה שהשרים חוזרים לחדר, מקבלים תמונה של השינויים, ומצביעים על התקציב. הרגע הזה, שניכרת אנחת רווחה אצל כולם, הוא תהליך ארוך שמגיע לסיום. ברגע הזה יש משהו שתמיד זכור לי. אחרי ההצבעה הולכים לישון, ואז נכנסים ללו"ז צפוף של הגשת התקציב לכנסת".

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים