גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן נעלמה הרשות שהייתה אמורה להקל על יוקר המחיה בישראל

רשות הרגולציה שהקימה הממשלה הקודמת במטרה להתיר את הפלונטר הבירוקרטי בבעיה ● עם עשרה עובדים בלבד, היא לא מצליחה לפקח על הרגולטורים והדרישות שהם מציבים בפני חברות וארגונים ● עמותת "רווח נקי" בדקה אילו משרדי ממשלה לא עומדים בסטנדרטים

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט מציג לעיתונאים את התוכנית הלאומית להפחתת רגולציה, ב־2021 / צילום: קובי גדעון-לע''מ
ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט מציג לעיתונאים את התוכנית הלאומית להפחתת רגולציה, ב־2021 / צילום: קובי גדעון-לע''מ

רשות האסדרה הוקמה לאחר מאבק פוליטי גדול בממשלת בנט־לפיד. סגן השר האחראי על הרגולציה, אביר קארה אמר כי הרשות "מניחה, לראשונה, תשתית מקצועית רצינית עם סמכויות ויכולות להפחתת רגולציה מזיקה ואיזון המדיניות הישראלית". אלא שנכון ל־2023, מעט מאוד מזה קרה. למרות שתוכננו להיות ברשות 50 עובדים ומחלקת מחקר משמעותית, כיום יש בה כעשרה עובדים בלבד ומזכירות - והיא מתקשה לבצע את משימותיה.

העברות תקציביות במקום כספים קואליציוניים: כך מחליפים עוול בעוול | ניתוח גלובס
מכניסים 20 אלף שקל בחודש, אך "רכישת דירה הפכה לפנטזיה" עבורם 

באמצע חודש מאי, היא פרסמה מסמך יעדים, הכולל בין היתר בקרה על דוחות השפעת הרגולציה של משרדי הממשלה. תחת החקיקה היום, כדי שהרגולציה בישראל תשיג את מטרותיה במקסימום יעילות ובמינימום נטל על הציבור, המשרדים נדרשים למלא דוח RIA - הערכת השפעת רגולציה, מתודולוגיה המקובלת במדינות ה־OECD.

אלא שכל עוד אין שום ביקורת על התוכן, פעמים רבות הליך ה־RIA מיושם בצורה רשלנית, והתוצאה היא רגולציה שאין מאחוריה נתונים או שקילת ואומדן חלופות. במסמך היעדים של הרשות, הם צפויים למדוד את איכות הדוחות החל מ־2024, ולמדוד את פעולותיה ביחס לשנת בסיסי זאת החל מ־2025. ובינתיים?

"כמו שרופא יעז לקבוע טיפול לחולה בלי שהוא שקל ברצינות את הבעיה ואת האלטרנטיבות השונות, כך רגולטור לא יכול לפעול בלי לאפיין מה הבעיה שהוא רוצה לפתור, ולתקף אותה באמצעות נתונים" אומרת נילי אבן חן, מייסדת "רווח נקי" הפועלת לייעול המגזר הציבורי.

הבעיה שמנסים לפתור לא תמיד קיימת

בלי למדוד את הבעיה, קשה לדעת אם הרגולציה אכן משפרת אותה. בתקנות של משרד התרבות שנועדו להילחם באלימות בספורט, לא ברור עד כמה יש בעיה מלכתחילה.

לדבריהם, "בשנים האחרונות אנו עדים להתגברות תופעות האלימות והגזענות בספורט בישראל" אך בדוח ה־RIA הם לא מציגים תימוכין לכך. במקום זאת, הם כותבים על "מספר לא מבוטל של מקרי אלימות וגזענות". כמה זה "לא מבוטל"? אם אין מדידה, כיצד אמורים לדעת אם הרגולציה הצליחה או נכשלה?

מה הפתרון? בפרק החלופות, בו סוקרים את האפשרויות השונות העומדות בפניהם כדי להילחם באלימות בספורט, הם מציעים אך ורק את הרגולציה החדשה שהם רצו לחוקק, ואת "חלופת האפס" של המצב הקיים. בשום נקודה לא בוחנים גישות אחרות.

החלופה המוצעת היחידה היא הרחבת מספר הימים שקצין משטרה יכול להרחיק אוהד מהמגרשים, והפיכת עבירות כמו "איסור ספסרות באירוע ספורט" ו"איסור כניסה לאירוע ספורט ללא כרטיס" לפליליות. בנוסף, רוצים במשרד התרבות לחייב מארגני אירועי ספורט קטנים, בין 200 ל־1000 איש, לשכור "מנהל אירוע ספורט" שיעבור הכשרה מיוחדת.

האם הפליליזציה של עבירות נוספות היא הכרחית? האם מנהלי אירועים נוספים יהיו אפקטיביים? משרד התרבות לא מביא נתונים שיגבו זאת. בפרק ניתוח החלופות, משרד התרבות אף לא מתייחס כלל לעלות הכלכלית של חיוב אירועי ספורט קטנים לשכור מנהל אירוע ספורט, שתתגלגל לרוכשי הכרטיסים.

 

ההשפעה הניכרת על יוקר המחיה

רגולציה עם השפעה דרמטית על יוקר המחיה היא הרפורמה בתמרוקים של משרד הבריאות. שוק התמרוקים בישראל כולל עשרות אלפי מוצרים והיקפו נאמד במיליארדי שקלים. כפי שנכתב בדוח ה־RIA שפרסם המשרד, קיים שיעור יבוא גבוה בסך מוצרי הצריכה, אולם השוק סובל מחסמים משמעותיים ליבוא. השוק היה אמור להיפתח ליבוא באופן מלא בתחילת 2023, וכך מחיריהם של משחות שיניים, דאודורנטים, קרמים ותכשירי שמפו היו אמורים לרדת.

אלא שהמשרד התעקש על דרישות חריגות, שרוקנו את הרפורמה מהרבה מהתוכן שלה. מסמך ה־RIA אמנם מציין שבארה"ב ובאוסטרליה "הרגולציה החלה על תמרוקים מצומצמת", וגם באירופה (המחמירה ביותר) האישור הוא מיידי והאכיפה מתבצעת כשהמוצר כבר בשוק, אך הדרישות שמציב משרד הבריאות הן מחמירות בהרבה: ריכוז החומרים המדויק (שיבואן מקביל לא בהכרח יכול להשיג), דרישה להכשרת נציג אחראי מטעם היבואן ולסימון התמרוקים מחדש, ודרישות מיוחדות לאחסון מעבר לאלו הנדרשות באיחוד האירופי. גם כאן, בחלק מהמקרים משרד הבריאות שקל רק את "חלופת האפס" של הסטטוס קוו, ואת הרגולציה שהם רצו להשיג מלכתחילה.

לכל אורך מסמך ה־RIA, לא צוין מה בעצם איום הייחוס שהם מתגוננים מפניו ומה היקפו, מלבד ש"קיימת חשיבות רבה להבטחת איכותם של תמרוקים, יעילותם ובטיחותם וזאת במטרה להגן על בריאות הציבור". מכאן, לא ברור מה בעצם מביא אותם לחרוג מהדרישות המקובלות באיחוד האירופאי, ולא לסמוך על הרגולטורים האירופאים עצמם שביצעו את מלאכתם נאמנה.

איזה משרד ממשלתי כן הביע נכונות?

אלו רק שתי דוגמאות לרגולציה שנבחנה בצורה בעייתית במיוחד לפני שהוטלה. במובן הזה, יש שונות אדירה בין משרדי הממשלה השונים: בעוד שהמשרד להגנת הסביבה ורשות הכיבוי וההצלה קיבלו ציונים גבוהים יחסית (81 ו־80 מתוך 100) על ניתוח הרגולציה שהגישו, משרד התחבורה ומשרד הבריאות קיבלו ציונים נמוכים במיוחד (24 ו־9). דווקא בתחומים חשובים אלו, שהשפעתם על איכות החיים בישראל אדירה, הרגולטורים אינם עומדים בסטנדרטים בסיסיים של כתיבת ובחינת רגולציה.

ובכל זאת, יש משרדים שלמרות החוסר בפיקוח על הרגולציה לוקחים את תהליך ה־RIA ברצינות. כך למשל משרד השיכון והבינוי, שפעל לשנות את הנוסחה להצמדה למדד תשומות הבניה. המשרד, בהובלת הממונה על חוק המכר עמית גריידי, מצא בעיות ניכרות בשיטה הקיימת ופירט אותן ברמה גבוהה בדוח: הצמדת המחיר עד לתאריך מסירת הדירה מתגמלת את הקבלנים על עיכובים, מדד תשומות הבניה הוא רק חלק מעלות הדירה, ולא נכון להצמיד את כל מחיר הדירה למדד, הקבלנים גובים שכר טרחה עבור עורך דין מהרוכשים בזמן שעורך הדין תלוי בקבלן, ורוכשים רבים לא מקבלים פיצוי על עיכוב במסירה.

כדי לפתור בעיות אלו, משרד השיכון הציע מספר שינויים קונקרטיים וניתח את העלות והתועלת שלהם: ההצמדה של מחיר הדירה תהיה עד תאריך המסירה לפי החוזה, ולא עד תאריך מסירת הדירה בפועל, ההצמדה למדד תשומות הבניה תהיה רק לרכיב עלויות הבנייה ולא לרכיבים אחרים כמו הקרקע, אסור יהיה לגבות שכר טרחה מרוכשי דירה עבור עורך דין, והיעדר פיצוי בגלל איחור במסירת דירה יחול כאשר האיחור נגרם כתוצאה ממעשה או מחדל של הרוכש בלבד. באמצעות רגולציה שמותאמת לבעיה, וכוללת חישובים מפורטים ומספר אפשרויות בתוך ההצעה שלהם. עם זאת, גם משרד השיכון לא בחן חלופות מהותיות.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי