בבנק הפועלים מעריכים כי עליית מחירי הדיור תיבלם בקרוב. מנכ"ל הבנק, דב קוטלר, אמר הבוקר (ד') בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי השילוב של הגדלת היצע הדירות יחד עם הריבית שעלתה, יביא לשינו מגמה במחירי הדיור שזינקו ב-19% בתוך שנה.
- בר און: מהדיונים בוועידת ישראל של גלובס תצא תוכנית לממשלה הבאה
- גנץ: "אני תוהה האם בן גביר מבין מה אומרים בפורומים ביטחוניים"
- חולדאי: "פרויקט הרכבת הקלה היה אמור להיות מהיר, ואז הגיע כ"ץ"
- מנסור עבאס: "טיבי וביבי עובדים ביחד, אבל מתחת לשולחן כל השנים"
- ד"ר יואב הלר: "איבדנו את היכולת לדמיין מציאות אלטרנטיבית"
- גפני על הקיצוץ הרוחבי למימון הסכם המורים: "התנהלות מופקרת"
- נתניהו: "משבר כלכלי עולמי זה לא תירוץ למה שקורה לכלכלה בארץ"
- אביגדור ליברמן: "מכל החברים שהיו עם נתניהו, לא נשאר איתו אף אחד"
- מנכ"ל קבוצת הפניקס: "האחריות שלנו היא להסתכל גם לטווח הרחוק"
- ויזל: "התקשורת מתעסקת כל הזמן ביוקר המחיה. חשוב שיהיו איזונים"
- מנכ"ל אפל ישראל: אנו רוצים להביא עוד נשים, אלינו ולהייטק בכלל
- מנכ"ל תנובה: "המשק מתמודד עם מחסור באלפי הנדסאים לתעשייה"
- מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן: "אני אופטימי, יהיה קשה לפני שיהיה קל"
- מנכ"לית אל על: "חופשות זה כבר לא מותרות, זה צורך מובנה"
- מנכ"ל משרד האוצר: "יש לנו בעיה קשה ברגולציה הפיננסית"
- מנכ״לית מו״פ מיקרוסופט ישראל: "אתגרים אינם בהכרח דבר רע"
- גיל שויד: "גם חברות טובות יכולות להיות במצב שאי אפשר לתקן"
- מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין: "קשה לדעת כרגע מה עומק המיתון"
- נשיא Wix: "צריך לשפר לטובת בעלי המניות את שורת הרווח"
- מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, אבי חסון: "הקליימט-טק הוא הזדמנות כלכלית"
- מנכ"לית בלקסטון ישראל: "הופתעתי מההסתגלות המהירה של היזמים"
- אורנה הוזמן-בכור: "העברנו את נמל אשדוד מלואו טק להייטק"
- מנכ"ל שופרסל און ליין: "לא כולם חייבים לשנות את העולם"
- פרופ' גמזו על מחדל ההפריה: צריך לבצע בדיקות אינסופיות של הנהלים
- יו"ר ארגון רופאי המדינה: "אנחנו במקום 4 באספקת רופאים לארה"ב"
- ד"ר אלרעי פרייס: "קל להפיץ פייק ניוז. יש מי שכבר לא מאמין לכלום"
- חדוה בר: "הקריפטו ייצא מחוזק מהמשבר הנוכחי"
- גיל רוזן, אמדוקס: "לא נוכל לחוות משהו ללא המטאוורס. זה האינטרנט החדש"
- דודי בלסר: "בזכות החדשנות, הנגב מייצר פירות וירוקות המיוצאיים לעולם"
- מנכ"לית אופנהיימר ישראל: "הרע לא מאחורינו, אבל אנו מודעים לסיכונים"
- שותפה בקרן קומרה: "החגיגה פה בהייטק הייתה גדולה מדי"
- עמוס גלעד: "אם נותקף על ידי איראן - נישאר לבד"
- גואטה: "אם המדד היה משקף יוקר מחיה האינפלציה הייתה גבוהה יותר"
- יו"ר ארגון רופאי המדינה: "אנחנו במקום 4 באספקת רופאים לארה"ב"
- 5 ימים לבחירות: 1,800 משתתפים בוועידת ישראל לעסקים
- המשבר בהייטק: "המצב יהפוך למכוער במיוחד באמצע 2023"
הצג עוד לכל הכתבות
"לגבי שוק הדיור, נתחיל עם הצד החיובי - חדשות טובות נרשמו השנה, עם התחלות בנייה שיגיעו ל-75 אלף יחידות דיור ואולי יותר מזה. אם נצליח לשמור על רמת התחלות הבנייה הזו, הלחץ בשוק הדיור יפחת לאורך זמן. יחד עם זאת, בשנים האחרונות שוק הדיור התאפיין במצב של מחסור בהיצע. זאת על רקע המשך הביקושים הגבוהים, הנגזרים מהגידול הדמוגרפי שלנו.
"ועדיין, אי-אפשר לנתק את המחירים אליהם הגענו מהריבית הנמוכה, זו הגדילה את כושר הרכישה של הציבור והגדילה את האטרקטיביות של נדל"ן להשקעה. ראינו את זה כמעט בכל מדינה בעולם בעשור האחרון. אנו לא פה בכנס של תחזיות, אבל להערכתי, שני הגורמים שציינתי יבלמו בקרוב את עליות המחירים. למעשה, אני בתחושה שבלימת המחירים כבר מתרחשת לפנינו", הסביר קוטלר.
עם זאת, לדבריו, אין די בכך. "זו הסתכלות קצרת-טווח. לא ניתן להשוות את בעיית הדיור בישראל לשאר העולם. יש לנו פה בישראל פלונטר שקשה לצאת ממנו: גידול דמוגרפי, צפיפות גבוהה ובייחוד במרכז היעדר מערכות להסעת המונים, התארכות זמני הבנייה. אני מאמין שיש צורך להגדיל את הדירות הזמינות לבנייה על-ידי הסרת מגבלות וחסמים ביורוקרטיים ומתן תמריצים לרשויות המקומיות לקדם בנייה בתחומן", הוא הסביר ושלח מסר לממשלה חדשה שיכולה לקום בעקבות הבחירות שיתקיימו בשבוע הבא: "חשוב מאוד שהממשלה החדשה תפנים את העובדה שבעיית חוסר ויוקר הדיור היא בעיה כלכלית-חברתית מהותית וקריטית לשנים הבאות".
קוטלר הוסיף להתייחס לעתיד הפוליטי בישראל, בעיניים כלכליות. "ברור לכולנו שבעיני המשקיעים הזרים, וכלל אזרחי המדינה, יש מחיר לחוסר יציבות פוליטית. במיוחד ביכולת לקדם פרויקטים ארוכי-טווח, דוגמת שיפור התשתיות, שהפירות שלהם נראים רחוקים מאוד. אני יכול לומר במידה רבה של ביטחון: חוסר היציבות הפוליטית מונע מהמשק למצות את מלוא פוטנציאל הצמיחה שלו. משקי הבית והמגזר העסקי בישראל זקוקים לממשלה יציבה. כולנו רוצים בממשלה יציבה", אמר מנכ"ל בנק הפועלים.
"החורף מגיע"
קוטלר ציין בנאומו כי הוא שב בשבוע שעבר מהכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית, וסיפר כי האווירה הייתה של winter is coming.
לדבריו, בבנק הפועלים מאמינים כי העולם הכלכלי והפיננסי עובר תהליך התאמה למציאות חדשה שבה משתנים כלכלי בסיסי. "מחיר הכסף חוזר לרמות ההיסטוריות שהכרנו. ברמה העולמית, תהליך זה מובל על-ידי הבנק הפדרלי, שעובר מריבית של 0.25% לשנה בחודש מרץ לתחזית ריבית של כ-5% בתחילת 2023. זאת, על רקע העלייה בסביבת האינפלציה בארה"ב ובעולם. לפיכך, אנחנו בעיצומו של תהליך התאמה של מחירי הנכסים לריביות הגבוהות יותר. זה התחיל עם ירידות מחירי המניות והאג"ח, ומתפשט עתה לירידה במחירי הנדל"ן בעולם", אמר קוטלר.
קוטלר הוסיף כי מיצוי תהליך ההתאמה עליו הוא מדבר ייקח עוד זמן, ואין לצפות להתכנסות מהירה במיוחד. "השווקים הפיננסיים טרם מצאו את נקודת ההתייצבות שלהם. שנת 2023, ובמיוחד המחצית הראשונה שלה, צפויה להיות מאתגרת ולא פשוטה. וכמו שאמר וורן באפט, רק כשהגאות חולפת, רואים מי נכנס למים עם בגד ים או בלי בגד ים. ברור שהתמונה עוד יותר מורכבת על רקע ההסלמה במתיחויות הגאו-פוליטיות, כולל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה והמתיחות בין ארה"ב לסין. גם זה פוגע בסחר הבינלאומי ובצמיחה", ציין קוטלר.
"חשוב לי להדגיש: בניגוד למשבר הקודם, להערכתי סיכון האשראי לא עומד במרכז. הלקחים מהמשבר הקודם יושמו - החיתום טוב יותר, והבנקים עם כריות הון ונזילות גבוהות. הדבר בולט בנתונים של בנק הפועלים ספציפית. זה לא אומר שלא יהיו הפסדי אשראי בהמשך הדרך, אבל אלה כרגע לא במוקד המשבר. לצערי, אני פחות יכול להגיד את זה על חלק מגופי האשראי החוץ-בנקאי, שמתנהלים ברמות סיכון אחרות ובפיקוח שונה", הוא הסביר.
התכנסות למצב יציב ב-2023
בנאומו התייחס מנכ"ל בנק הפועלים למצב בישראל בהשוואה לעולם, ואמר כי ישראל מוכיחה חסינות יחסית בפרמטרים הכלכליים, ופירט מספר מאפיינים בסיסיים שהביאו לתוצאה הנאה יחסית הזאת, בהם גם ניהול המדיניות המוניטרית.
"בתקופה של משבר אנרגיה עולמי, עמדו לזכותנו מאגרי הגז הטבעי, שאחראים לייצור של כ-70% מתפוקת החשמל. זה ייצב אצלנו את מחירי החשמל ותרם לסביבת האינפלציה הנמוכה ביחס לעולם של 4%-4.5%. בסופו של יום, המהלך צמצם את הפגיעה במשקי הבית, והתעשייה אפילו קיבלה יתרון יחסי מול המתחרים.
"בתחום המדיניות, הייתה כאן משמעת תקציבית, ונגזרה ממנה יתרת חוב ציבורי נמוכה יחסית - דבר שסייע לנו להתמודד טוב עם הקורונה, ולשמחתי הממשלה ידעה גם לצאת בטיימינג נכון ממדיניות תשלומי חל"ת ותשלומים אחרים, דבר שתרם לחזרת המשק הישראלי לתעסוקה מלאה. התנהלות עם חוב ממשלתי של כ-65% מהתוצר היא הרבה יותר קלה לעומת למעלה מ-100% מהתוצר כמו במדינות מערביות אחרות, בעיקר בעולם של ריביות הולכות ועולות שמייקרות את שירות החוב", ציין קוטלר.
"אנו חיים בתקופה מרתקת שבה פרמטרים שהם ליבת היסודות בכלכלה ובשוק ההון משתנים בצורה מהירה ודרמטית. באותה עת, העולם הולך לקראת סדר גאו-פוליטי עולמי חדש, כאשר המאפיינים שלו עדיין לא ברורים. מעל ומעבר לכל אלה, החיים ממשיכים. אני מאמין בכלכלה הישראלית וביכולתה להתמודד עם אי-הודאות שנמצאת לפנינו. נכון ששנת 2023 תהיה לא פשוטה ומאתגרת, אבל כולי תקווה שכבר במהלכה נתחיל לראות התכנסות למצב הרבה יותר יציב מזה של ימינו", הוא הוסיף.
באשר למערכת הבנקאות בישראל, מנכ"ל בנק הפועלים אמר כי חלק גדול מהיציבות הכלכלית מיוחס גם למגזר הבנקאות פה ולפיקוח ההדוק עליו.
"הניסיון מוכיח - מערכת בנקאית יציבה היא נכס אסטרטגי. אנו שומעים חדשות לבקרים הצעות חוק פופוליסטיות, שעשויות להיות להן השלכות ארוכות-טווח על יציבות הבנקים. קל מאוד לקלקל את המצב של יציבות אליו הגענו במהלך השנים, ואנו תקווה שגם מקבלי ההחלטות ינקטו בגישה אחראית כזו בעתיד. המערכת הבנקאית בישראל היא תחרותית ומבצעת את ההתאמות הנדרשות לטובת הלקוחות גם בתקופה של עליית ריבית", שלח קוטלר רמז לחברי הכנסת בהווה ולעתיד.
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים, בחסות הפניקס, אמדוקס, BDO, הוט, ג'ילי, שופרסל, אל על, תנובה, פרופימקס, ההסתדרות הרפואית, מיי דסק, קונטיגו, סיסקו ובהשתתפות מקורות, רשות החדשנות, מובילאיי, Start Up nation central , נמל אשדוד וחברת החשמל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.