"מדינת ישראל מתמודדת כיום עם מחסור חמור באנשי מקצוע הכרחיים - טכנאים ועובדים טכנולוגיים, הנדסאים, אנשי תחזוקה ובקרה ומהנדסים שהם עמוד השדרה של התעשייה בישראל בכלל ושל תעשיית המזון בפרט. זהו אתגר לאומי, עסקי וחברתי, שעלול להשבית את קווי הייצור ולפגוע בביטחון המזון ובתעשייה כולה" - כך אמר היום (ד') אייל מליס, מנכ"ל קבוצת תנובה, בוועידת העסקים של גלובס.
לדבריו, "מנתוני הלמ"ס עולה שחסרים למעלה מ-4,500 עובדים מקצועיים, זאת לצד מחסור חמור של 15 אלף עובדי תעשייה בחציון הראשון של 2022 (מנתוני התאחדות התעשיינים). בנוסף, אנחנו רואים גם ירידה מתמשכת במספר התלמידים ובמספר הזכאים לתעודה בחינוך המקצועי בישראל, שהוא מעמודי השדרה של המשק. הדבר הזה הוא אתגר לאומי אמיתי, כי קווי הייצור שלנו יכולים לעמוד, וביטחון המזון יכול להיפגע. זו סכנה לתעשייה וסכנה ליציבות המשק וליכולת שלו להמשיך לצמוח".
- בר און: מהדיונים בוועידת ישראל של גלובס תצא תוכנית לממשלה הבאה
- מנכ"ל הפועלים: "לתחושתי בלימת מחירי הדיור כבר מתרחשת בפנינו"
- גנץ: "אני תוהה האם בן גביר מבין מה אומרים בפורומים ביטחוניים"
- חולדאי: "פרויקט הרכבת הקלה היה אמור להיות מהיר, ואז הגיע כ"ץ"
- מנסור עבאס: "טיבי וביבי עובדים ביחד, אבל מתחת לשולחן כל השנים"
- ד"ר יואב הלר: "איבדנו את היכולת לדמיין מציאות אלטרנטיבית"
- גפני על הקיצוץ הרוחבי למימון הסכם המורים: "התנהלות מופקרת"
- נתניהו: "משבר כלכלי עולמי זה לא תירוץ למה שקורה לכלכלה בארץ"
- אביגדור ליברמן: "מכל החברים שהיו עם נתניהו, לא נשאר איתו אף אחד"
- מנכ"ל קבוצת הפניקס: "האחריות שלנו היא להסתכל גם לטווח הרחוק"
- ויזל: "התקשורת מתעסקת כל הזמן ביוקר המחיה. חשוב שיהיו איזונים"
- מנכ"ל אפל ישראל: אנו רוצים להביא עוד נשים, אלינו ולהייטק בכלל
- מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן: "אני אופטימי, יהיה קשה לפני שיהיה קל"
- מנכ"לית אל על: "חופשות זה כבר לא מותרות, זה צורך מובנה"
- מנכ"ל משרד האוצר: "יש לנו בעיה קשה ברגולציה הפיננסית"
- מנכ״לית מו״פ מיקרוסופט ישראל: "אתגרים אינם בהכרח דבר רע"
- גיל שויד: "גם חברות טובות יכולות להיות במצב שאי אפשר לתקן"
- מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין: "קשה לדעת כרגע מה עומק המיתון"
- נשיא Wix: "צריך לשפר לטובת בעלי המניות את שורת הרווח"
- מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, אבי חסון: "הקליימט-טק הוא הזדמנות כלכלית"
- מנכ"לית בלקסטון ישראל: "הופתעתי מההסתגלות המהירה של היזמים"
- אורנה הוזמן-בכור: "העברנו את נמל אשדוד מלואו טק להייטק"
- מנכ"ל שופרסל און ליין: "לא כולם חייבים לשנות את העולם"
- פרופ' גמזו על מחדל ההפריה: צריך לבצע בדיקות אינסופיות של הנהלים
- יו"ר ארגון רופאי המדינה: "אנחנו במקום 4 באספקת רופאים לארה"ב"
- ד"ר אלרעי פרייס: "קל להפיץ פייק ניוז. יש מי שכבר לא מאמין לכלום"
- חדוה בר: "הקריפטו ייצא מחוזק מהמשבר הנוכחי"
- גיל רוזן, אמדוקס: "לא נוכל לחוות משהו ללא המטאוורס. זה האינטרנט החדש"
- דודי בלסר: "בזכות החדשנות, הנגב מייצר פירות וירוקות המיוצאיים לעולם"
- מנכ"לית אופנהיימר ישראל: "הרע לא מאחורינו, אבל אנו מודעים לסיכונים"
- שותפה בקרן קומרה: "החגיגה פה בהייטק הייתה גדולה מדי"
- עמוס גלעד: "אם נותקף על ידי איראן - נישאר לבד"
- גואטה: "אם המדד היה משקף יוקר מחיה האינפלציה הייתה גבוהה יותר"
- יו"ר ארגון רופאי המדינה: "אנחנו במקום 4 באספקת רופאים לארה"ב"
- 5 ימים לבחירות: 1,800 משתתפים בוועידת ישראל לעסקים
- המשבר בהייטק: "המצב יהפוך למכוער במיוחד באמצע 2023"
הצג עוד לכל הכתבות
עוד הוסיף מליס כי הנתונים הללו "מטרידים עוד יותר, כי רצפת הייצור נהיית יותר טכנולוגית והיום כדי להפעיל מכונות חייבים השכלה אקדמאית. לצד כל אלה ברמה הלאומי פריון העבודה בישראל עדיין מהנמוכים במדינות ה-OECD. כל אלה משפיעים על פערים חברתיים משמעותיים מאוד בין מרכז לפריפריה, גאוגרפית והחברתית כאחד".
המחסור בהנדסאים הוביל את תנובה להשקיע בפתיחת בית ספר ייעודי
מליס הסביר כי ההבנה שמציאות זו אינה צפויה להשתנות הובילה את תנובה לחפש פתרון "בבית". "תנובה שהיא ראי של החברה הישראלית בכל מקרה, פוגשת את המשברים האלה ביום יום בקווי הייצור, וכחברת המזון הלאומית שמחויבת לספק תוצרת חקלאית ותוצרת טרייה כל בוקר למושב בדרום או למג'דל שאמס בצפון אנחנו לא יכולים לחכות לפתרון. החלטנו לייצר פתרון בעצמנו. החלטנו לעשות הכשרה בתוך הבית".
מליס סיפר כי כדי להתמודד עם המחסור של ידיים עובדות הוחלט בתנובה להשקיע מיליוני שקלים בפתיחת "בית הספר להנדסאים" - כיתת לימוד לתואר הנדסאי מכונות עבור עובדי תנובה בשיתוף ותמיכת מכללת אורט בראודה בכרמיאל, רשת מעוז ומה"ט.
המשתתפים בתוכנית היו עובדי יצור ותיקים מהפריפריה מתנובה, שמסלול חייהם לא איפשר להם להתפתח ולצמוח למקצועות אקדמאיים, ולכן התקדמותם המקצועית נעצרה. במסגרת התוכנית למדו העובדים בתוכנית יום במימון מלא של שכר הלימוד ושכר עבודתם בתנובה, רכשו מקצוע חדש והשכלה אקדמאית כהנדסאי מכונות, מלא, תוך המשך העסקתם ושמירה על רמות השכר שלהם לאורך כל תקופת הלימודים, בליווי מעטפת ארגונית חמה ותומכת.
מליס סיפר כי כשפורסמה תוכנית הלימוד, היה ביקוש רב מצד העובדים: "קיבלנו 100 פניות מעובדים בחברה שהבינו שיש פה הזדמנות מדהימה ויצאנו לדרך עם 17 סטודנטית. הגיל הממוצע שלהם היה מעל 40 , כולם גברים, רובם הורים לילדים עם ותק בתעשייה ומשקפים את פניה היפות של הפריפריה הישראלית. שליש מהם עובדים מהחברה הערבית".
בהמשך לכך נשאל מליס על ידי הקהל האם אין אפילו אישה אחת במסלול הלימודים שנפתח, והשיב כי: "אפילו לא אשה אחת אבל אני שמח על ההגוונה שיש בתנובה שבה יש 53 נשים הנהלה".
"מימון לימודים זה דבר שקיים בכל חברה, אז מה חדש במה שעשינו? הבנו שיש שלושה חסמים שקיימים בכל הארגונים והיינו צריכים לפצח אותם: מימון, זמן ואמונה בעצמי", אמר מליס. "בגיל 45 עם שלושה ילדים אני לא יכול להשתכר פחות, ואיך אני משלב עבודה, משפחה ולימודים, ואדם שואל את עצמו אני בכלל יכול ללמוד בגיל הזה? עבר דור מאז שראיתי את לוח הכפל, לא למדתי מחשבים או פיזיקה איך אני יכול להתחיל ללמוד עכשיו.
"היכולת לקחת את עצמך ולשבור את זה זה הסוד. עזרנו לעובדים שלנו להפיל את החסמים האלה על ידי כך שיצרנו את האקלים הארגוני המתאים. אני יודע דבר אחד, התפקיד של מנהיגים הוא ליצור את האקלים הארגוני הנכון, שמה שהם רוצים שיצמח יצמח וילבלב ומה שהם רוצים שיקרה יקרה. אף אחד לא יודע לעשות את זה למעט המנכ"ל וההנהלה. אז עשינו את זה".
"הסיפור של כיתת ההנדסאים הוא הסיפור של החברה הישראלית"
מליס הוסיף כי תוכנית בית הספר להנדסאים של תנובה החלה בפברואר 2020, ערב הקורונה. "לא הרמנו ידיים וקיימנו אותה במלואה תחת מגבלות הקורונה. תנובה סיפקה מעטפת מלאה לעובדים בהשקעה של 3 מיליון שקל, החל מהתקנת מחשבים בבתיהם, דרך מימון מלא של שכר העבודה בעוד הם לומדים בתוכנית יום, זאת בנוסף לשכר הלימוד שמימנה המדינה".
16 מתוך 17 עובדים תושבי הצפון שהחלו את התוכנית סיימו אותה בהצלחה, שניים מהם בהצטיינות יתרה (שניהם מהחברה הערבית), חלה עלייה של 36% בשכר השעתי של משתתפי התוכנית ביחס לשכרם הקודם, ותקני הנדסאי המכונות בצפון אוישו בהצלחה.
לדבריו, "הסיפור של כיתת ההנדסאים הוא הסיפור של החברה הישראלית והפריפריה ושל אחד מהאתגרים הלאומיים החברתיים העסקיים והאישיים שלנו".
עוד הוסיף מליס כי התוכנית היא WIN-WIN עבור החברה, העובדים והמדינה. "העובדים התפתחו מקצועית, שיפרו את השכר ב-25% ועולים על מסלול קריירה מאוד מבוקש במשק הישראלי ולא רק בתנובה. אנחנו בתנובה שמחים שאנחנו יכולים להביא פתרון לאתגר לאומי בתוך הבית. והמדינה נהנית כי הפריון עולה והיא מקבלת מיסוי על עובדים שמשתכרים בשכר יותר גבוה. יש פה אימפקט שאפשר להשיג רק בשילוב כוחות בין המגזר הפרטי, הציבורי והחברה. בואו נשכפל את המודל הזה ונייצר פתרון לצמצום פערים".
בהתייחס לעתיד קרא מליס לארגונים נוספים לאמץ את המודל: "לאור הצלחת המהלך, אנו נערכים בימים אלה לפתיחת שתי תוכניות הכשרה נוספות בצפון ובדרום, והאימפקט של הפרויקט ילך ויגדל. על המדינה וחברות נוספות להצטרף ליוזמה כך שתושג לאורך זמן השפעה גם ברמה הלאומית".
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים, בחסות הפניקס, אמדוקס, BDO, הוט, ג'ילי, שופרסל, אל על, תנובה, פרופימקס, ההסתדרות הרפואית, מיי דסק, קונטיגו, סיסקו ובהשתתפות מקורות, רשות החדשנות, מובילאיי, Start Up nation central, נמל אשדוד וחברת החשמל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.