בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, ד"ר יואב הלר, יו"ר תנועת הרבעון הרביעי, פתח את דבריו בפנייה לקהל: "בא לכם רבע שעה לקחת אתנחתא מטרללת הבחירות ולדבר אשכרה על העתיד של ישראל?".
הלר הציג את עצמו ואמר: "נתחיל משני משפטים שנשמעים סותרים: מדינת ישראל נמצאת במצב הטוב ביותר בתולדותיה. העוצמה הצבאית, המדינית, ההון האנושי המטורף שיש לנו הוא מקום לגאווה ולאופטימיות. בו-זמנית, ישראל נמצאת במצב המסוכן ביותר בתולדותיה מאז מלחמת השחרור. למה? כי ההתפוררות של החברה הישראלית לתתי-שבטים לוקחת מאיתנו את ה'אקס פקטור' שלנו - היכולת לעבוד על מטרה משותפת. איך שני הדברים מתיישבים ביחד? תראו אימפריות בשיאן בהיסטוריה - גם כשהן היו לכאורה במצב מצוין, הן היו עיוורות לסכנות שהובילו אותן לנפילה".
- בר און: מהדיונים בוועידת ישראל של גלובס תצא תוכנית לממשלה הבאה
- מנכ"ל הפועלים: "לתחושתי בלימת מחירי הדיור כבר מתרחשת בפנינו"
- גנץ: "אני תוהה האם בן גביר מבין מה אומרים בפורומים ביטחוניים"
- חולדאי: "פרויקט הרכבת הקלה היה אמור להיות מהיר, ואז הגיע כ"ץ"
- מנסור עבאס: "טיבי וביבי עובדים ביחד, אבל מתחת לשולחן כל השנים"
- גפני על הקיצוץ הרוחבי למימון הסכם המורים: "התנהלות מופקרת"
- נתניהו: "משבר כלכלי עולמי זה לא תירוץ למה שקורה לכלכלה בארץ"
- אביגדור ליברמן: "מכל החברים שהיו עם נתניהו, לא נשאר איתו אף אחד"
- מנכ"ל קבוצת הפניקס: "האחריות שלנו היא להסתכל גם לטווח הרחוק"
- ויזל: "התקשורת מתעסקת כל הזמן ביוקר המחיה. חשוב שיהיו איזונים"
- מנכ"ל אפל ישראל: אנו רוצים להביא עוד נשים, אלינו ולהייטק בכלל
- מנכ"ל תנובה: "המשק מתמודד עם מחסור באלפי הנדסאים לתעשייה"
- מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן: "אני אופטימי, יהיה קשה לפני שיהיה קל"
- מנכ"לית אל על: "חופשות זה כבר לא מותרות, זה צורך מובנה"
- מנכ"ל משרד האוצר: "יש לנו בעיה קשה ברגולציה הפיננסית"
- מנכ״לית מו״פ מיקרוסופט ישראל: "אתגרים אינם בהכרח דבר רע"
- גיל שויד: "גם חברות טובות יכולות להיות במצב שאי אפשר לתקן"
- מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין: "קשה לדעת כרגע מה עומק המיתון"
- נשיא Wix: "צריך לשפר לטובת בעלי המניות את שורת הרווח"
- מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, אבי חסון: "הקליימט-טק הוא הזדמנות כלכלית"
- מנכ"לית בלקסטון ישראל: "הופתעתי מההסתגלות המהירה של היזמים"
- אורנה הוזמן-בכור: "העברנו את נמל אשדוד מלואו טק להייטק"
- מנכ"ל שופרסל און ליין: "לא כולם חייבים לשנות את העולם"
- פרופ' גמזו על מחדל ההפריה: צריך לבצע בדיקות אינסופיות של הנהלים
- יו"ר ארגון רופאי המדינה: "אנחנו במקום 4 באספקת רופאים לארה"ב"
- ד"ר אלרעי פרייס: "קל להפיץ פייק ניוז. יש מי שכבר לא מאמין לכלום"
- חדוה בר: "הקריפטו ייצא מחוזק מהמשבר הנוכחי"
- גיל רוזן, אמדוקס: "לא נוכל לחוות משהו ללא המטאוורס. זה האינטרנט החדש"
- דודי בלסר: "בזכות החדשנות, הנגב מייצר פירות וירוקות המיוצאיים לעולם"
- מנכ"לית אופנהיימר ישראל: "הרע לא מאחורינו, אבל אנו מודעים לסיכונים"
- שותפה בקרן קומרה: "החגיגה פה בהייטק הייתה גדולה מדי"
- עמוס גלעד: "אם נותקף על ידי איראן - נישאר לבד"
- גואטה: "אם המדד היה משקף יוקר מחיה האינפלציה הייתה גבוהה יותר"
- יו"ר ארגון רופאי המדינה: "אנחנו במקום 4 באספקת רופאים לארה"ב"
- 5 ימים לבחירות: 1,800 משתתפים בוועידת ישראל לעסקים
- המשבר בהייטק: "המצב יהפוך למכוער במיוחד באמצע 2023"
הצג עוד לכל הכתבות
הלר סיפר כי "בן גוריון נשאל האם הוא מרוצה מהקמת המדינה. הוא אמר: 'דברו איתי בשנת ה-70'. למה? כי הוא היה היסטוריון. גם מלחמת האזרחים האמריקאית קרתה ברבעון הרביעי לקיומה.
"חברות עסקיות משפחתיות נכנסות לבעיות קשות בדור הרביעי לקיומן. זו לא מיסטיקה, אלא מודל פשוט: הדור הראשון הוא דור המהפכה ומקים, הדור השני מניח את הברזלים, הדור השלישי מייצר את העוצמה, ובדור הרביעי מתרחשים שני תהליכים שיכולים להיות מדהימים או מפרקים: תהליך אחד הוא שקבוצות שלא היו חלק מדור המהפכה רוצות שותפות בהון הפוליטי, החברתי, הכלכלי והתרבותי. התהליך השני הוא שמתרחקים מדור המהפכה ושוכחים את הרעיונות. פה אנחנו צריכים להמציא את עצמנו ביחד".
חמישה איומים אסטרטגיים
הלר קרא לעזוב את מערכת הבחירות ולהתמקד ביום ההולדת ה-75 של ישראל. יש לנו חמישה איומים אסטרטגיים: הביטחון הלאומי והאישי, הצמיחה הכלכלית וניצול ההון האנושי בעזרת מערכת החינוך. האיום הרביעי הוא משבר הדיור. החמישי הוא האתגר הפיזי-סביבתי - אנחנו 9.5 מיליון, רק דמיינו איך יהיה כאן עוד 17 שנה".
הלר דיבר בשבח ההישגים של מדינת ישראל: "אנחנו בנינו את המוביל הארצי, את הכור הגרעיני, פתרנו את בעיית המים במזרח התיכון. יש לנו בעיה אחרת: משבר קריסת האמון. היכולת של אזרחים לייחס כוונות טובות אחד לשני ולמוסדות המדינה, נמצאת בקריסה. זו בעיה ענקית - בלי אמון אין כלכלה ואין דמוקרטיה. אמון לדמוקרטיה זה כמו חמצן לאדם. רק כשמתחיל להיגמר האמון שמים לב אליו.
"מדובר בתהליכים היסטוריים ארוכי-טווח. כן נתניהו לא נתניהו לא הולך לפתור את משבר האמון. שלוש הסיבות להתרסקות האמון הן סיבה דמוגרפית, סיבה טכנולוגית וסיבה כלכלית".
הלר הראה איך משנת 1960 לשנת 2017 שיעור הלומדים במערכת החינוך הממלכתית ירד מ-61% ל-39%. לדבריו, "היכולת שלנו להגיד לעצמנו 'זה הסיפור הישראלי' הידלדל מאוד. הטכנולוגיה עושה שני דברים מדהימים: מאריכה את החיים ומעלה את האיכות שלהם. אבל הטכנולוגיה היום שמה אותנו בתיבות תהודה, וזה מקריס את המוסדות. בנוסף, יש בישראל פערים חברתיים-כלכליים. לעשירונים הנמוכים יש סמארטפון שמאפשר להם לראות איך אנשים אחרים חיים ולשאול 'למה אני לא', וזה מביא לירידה באמון".
בעיני הלר, "אין לנו את הפריבילגיה להיות בתוך השוחות שאנחנו נמצאים בהן. אנחנו נמצאים במשבר פוליטי-דמוקרטי. בהולנד, בבריטניה ובארה"ב המערכת הפוליטית הופכת ליותר קוטבית ופחות יציבה. ארה"ב, שהייתה מבוססת על שיתוף-פעולה, קורסת לתוך עצמה במשבר אמון".
הפתרון: ללמוד מההיסטוריה
גם הפתרון, בעיני הלר, הוא ללמוד מההיסטוריה: "ב-1929, במשבר הכלכלי הגדול, מדינות העולם התרסקו, אבל מדינה אחת יצאה אימפריה - ארה"ב. אחת הסיבות היא שהאנשים סביב הנשיא רוזוולט הבינו שזה לא משבר כלכלי אלא משבר קיומי. אומרים 'באין חזון ייפרע עם', מהמקורות שלנו. בלי סיפור אמריקאי, בלי בריתות בלתי אפשריות, אי-אפשר לצאת מהמשבר הכלכלי. הם משנים את הכללים ואת חלוקת הסמכויות בין הממשל הפדרלי לבין המדינות. גם כללי המשחק בדמוקרטיה הישראלית לא משרתים את היציאה מהמשבר".
הלר אמר כי "בפתח הרבעון הרביעי, בשנת ה-75, בלי שנחזור לסיפור ישראלי שבנוי על עוגנים של המסורת יחד עם המציאות המשתנה, זה לא יעבוד. אנשים מרגישים שצריך לשנות דברים מהשורש. שכחנו מי אנחנו ומה אנחנו".
בעיניו, לישראל יש שתי בעיות מהותיות: "הראשונה, הלכנו חזק לגישת ההכנעה - אם המדינה לא בדיוק כמוני, שתישרף. המסורת שלנו מקדשת מחלוקת לשם שמיים, יותר מזה - נאמר שמחלוקת לשם שמיים סופה שתתקיים. הרמב"ם אומר - זה החיפוש אחר האמת. אנחנו צריכים להגיד שאנחנו אומת המחלוקת, שמתוכה היזמות מתפרצת.
"הבעיה השנייה היא שאיבדנו את היכולת לדמיין מציאות אלטרנטיבית. הרצל לא היה חוזה המדינה, אלא הוזה המדינה. החזון שלו היה דמיוני. ב-1961 הנשיא האמריקאי קנדי אמר לאומה האמריקאית 'עוד 10 שנים נגיע לירח'. הוא הצית את הדמיון של האומה האמריקאית ואמר: 'לא נגיע לירח למרות שזה קשה, אלא בגלל שזה קשה'". בעיני הלר, "החברה הישראלית משוועת לירח - משהו שאנחנו יכולים לדמיין ביחד, לייצר מטרות משותפות ולנוע לעברו. בגלל זה הקמנו את תנועת הרבעון הרביעי".
*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים, בחסות הפניקס, אמדוקס, BDO, הוט, ג'ילי, שופרסל, אל על, תנובה, פרופימקס, ההסתדרות הרפואית, מיי דסק, קונטיגו, סיסקו ובהשתתפות מקורות, רשות החדשנות, מובילאיי, Start Up nation central, נמל אשדוד וחברת החשמל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.